BENVINGUTS A PAGÈS, LA FESTA!

Benvinguts a Pagès: LA FESTA!

La gran festa de la pagesia catalana! Una proposta lúdica i pedagògica!

  • 1 d’octubre de 2023

Benvinguts a Pagès La Festa ofereix més de 500 experiències en explotacions i empreses alimentàries, restaurants, allotjaments, elaboradors alimentaris i activitats complementàries. Les famílies teniu l’opció de visitar tota mena d’explotacions agràries de Catalunya, tastar i comprar productes locals.

La Festa té com a objectiu donar a conèixer l’origen dels aliments i fer més propera la relació entre els pagesos i pageses i els ciutadans. També es vol convidar el públic a omplir el rebost i comprar directament als pagesos i pageses.

Es tracta d’una festa on passar-ho bé aprendre sobre el món rural, els productes locals i de proximitat que ofereix i sensibilitzar a la ciutadania sobre la seva importància.

A Benvinguts a Pagès La Festa veurem la feina que fan els agricultors, ramaders, elaboradors i pescadors per produir aliments de qualitat. Participar-hi és una manera d’impulsar el desenvolupament social i econòmic de les zones rurals catalanes.

Aquest any 2023, s’han incorporat com a novetat els elaboradors alimentaris i petits artesans, que mostraran productes de proximitat i processos d’elaboració artesanals en els obradors. Es tracta d’una prova pilot que s’inicia aquest 2023, a les comarques de la Conca de Barberà, la Ribera d’Ebre i l’Alta Ribagorça. Com s’ha fet en altres edicions, també A banda, en línia a les edicions d’anys anteriors, també hi intervenen explotacions, allotjaments de turisme rural i organitzadors d’activitats complementàries.

Benvinguts a Pagès La Festa vol visualitzar 4 agents claus de la cadena alimentària (explotacions, elaboradors alimentaris, restaurants i allotjaments de turisme rural.

Per participar en La Festa, s’han de reservar prèviament les visites gratuïtes a les explotacions a través de la pàgina web benvingutsapages.cat, on trobareu tota la oferta.

  

Benvinguts a pagès, TOT L’ANY!

“Benvinguts a Pagès” té continuïtat tot l’any oferint una oferta estable amb més de 120 visites de  pagament a les explotacions agroalimentàries de Catalunya. A través del projecte Benvinguts a  Pagès Tot l’Any, els pagesos i pageses tenen l’oportunitat de generar activitat durant els 365 dies de  l’any amb unes visites molt completes que asseguren una experiència personalitzada que més enllà de divulgar l’origen d’allò que mengem incorpora tastos de productes.

 

Per exemple, podreu  acompanyar un grup d’ovelles a pasturar pels camps del Pallars Sobirà, caminar entre animals de pastura a la Noguera, aprendre els secrets de la producció de l’arròs a un antic molí al Delta de l’Ebre, visitar els castanyers centenaris d’Osona, alimentar cabres, vaques i conills a una granja del Maresme, degustar les pomes ribagorçanes als camps de l’Alta Ribagorça o descobrir com és el procés d’elaboració de la sidra a una petita explotació del Baix Empordà, entre altres activitats.

A la pàgina web www.benvingutsapages.cat trobareu tota la informació on es pot consultar l’oferta de visites per  territoris o bé per productes.

A més a més, Benvinguts a Pagès Tot l’Any podreu fer una sortida familiar ja que compta amb una oferta de 16 rutes úniques de cap de setmana o bé, d’una jornada, per facilitar les visites i fer més rodona l’estada a pagès. Aquests itineraris giren al voltant del paisatge, el patrimoni i la gastronomia i complementen les visites a explotacions amb recomanacions d’estades als allotjaments rurals i restaurants de proximitat i proposen redescobrir el patrimoni i la història de cada indret per oferir una experiència més completa.

Podreu gaudir de visites i experiències com ara La Manreana (Juneda, Garrigues), una granja escola i centre de natura amb un parc d’animals dirigir a escoles, esplais, famílies i nens; La Dolça Abella (Crespià, Pla de l’Estany), on es pot descobrir com es recol·lecta la mel i el poder terapèutic que tenen les plantes per a les persones; o, córrer pels camps de Pomes de Cal Perico (Bellaguarda, Garrigues), entre d’altres.

Participar de l’oferta d’activitats de Benvinguts a Pagès és una bona oportunitat per conèixer l’origen d’allò que mengem cada dia, descobrir els seus processos d’elaboració, aprendre i entendre la importància de la pagesia.

Les visites són una gran oportunitat per comprar directament als productors i productores, omplir el rebost i viure una experiència que posa de manifest la importància de la feina que fa cada dia la pagesia.

Les visites de Benvinguts a Pagès Tot l’Any es poden reservar a través de la pàgina web benvingutsapages.cat, que permet planificar i seleccionar de manera còmoda quina explotació visitar a través d’un mapa o bé es pot fer la cerca per tipus de producte.

 
Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.