DEURES ESCOLARS: SÍ O NO

deberes escolares

El volum dels deures escolars pels nens

Des de fa uns quants anys ha començat una polèmica sobre la quantitat de deures escolars que han de fer els nens. D’una banda, diverses associacions de pares i mares consideren que el volum de deures que han de fer els més petits és excessiu. D’altra banda, molts professors creuen que aprendre hàbits d’estudi és molt favorable pel futur dels nens i que, a més a més, és una manera de reforçar el treball que es fa a classe.


PUBLICITAT



Però abans de començar amb el debat, no tot és blanc o negre! Hi ha molts grisos i matisos en aquest tema.

deures escolars

 

Quants deures tenen els nostres fills?

És cert que els nens i nenes poden repassar el que ja han fet a classe fent deures. Així que la pregunta específica no és si han de fer o no han de fer deures escolars. La pregunta és quants deures han de fer els nens.

La infància ha de ser l’etapa en la qual els nens descobreixen què passa al seu voltant i comencen a observar el món des de la seva perspectiva, i ho fan jugant! Els més petits han de passar estones jugant i descobrint les coses a la seva manera, és com més aprenen. I això moltes vegades es veu interromput si la quantitat de deures és excessiva.

Si notes que els teus fills mostren signes d’estrès o no els agrada gens la idea de començar a fer els deures escolars de la tarda, potser el problema és que tenen massa deures.

La solució ha de passar pel centre i pels professors. Si hi ha una tarda en la qual els nens no tenen deures, no passa res! Però ha d’haver-hi coordinació entre els mestres de les diferents assignatures per controlar la quantitat de deures que han de fer després de classe.

 

Deures escolars alternatius

I no només és una qüestió de quantitat, perquè si bé és cert que els deures serveixen per a reforçar el que ja es fa a classe, també han d’estar pensats perquè els nens els facin durant el seu temps de lleure, i no només com a exercicis repetitius del que ja s’ha explicat a classe.

Els deures escolars de les tardes, caps de setmana o vacances han d’estar pensats com a jocs. Hi ha quaderns d’estiu que, per exemple, alternen l’aprenentatge amb temes que poden interessar als més petits. Hem de saber el que més els agrada i com enfocar això i plasmar-ho als deures. Fer un dictat del seu llibre favorit o incloure les matemàtiques en problemes del dia a dia que han de solucionar, per exemple.


PUBLICITAT



Tècniques per aconseguir que els nens facin els deures

Estiguem o no estiguem d’acord amb la polèmica dels deures escolars, el que és cert és que de moment són obligatoris a la majoria de centres educatius. Així que el millor és utilitzar diverses tècniques perquè aquesta estoneta de deures passi millor.

  1. Bon lloc d’estudi. El primer de tot és assegurar-nos que els nostres fills estiguin en un ambient adequat per fer els deures. El millor és que sigui la seva pròpia habitació i que no hi hagi res que pugui distreure’ls, com la televisió per exemple. També és important que hi hagi molta llum natural i gairebé no entrin sorolls forts.
  2. Deures i diversió. Com hem dit, els deures haurien de ser una combinació entre aprenentatge i passar una bona estona, al cap i a la fi els nens aprenen més quan s’ho passen bé, perquè ho acaben recordant millor! Hem de saber relacionar els deures amb la diversió, descobrir què agrada als nensi enfocar-ho als deures.
  3. Aplicar els deures a situacions de cada dia. Una altra manera que funciona molt bé és enfocar els deures a situacions que vivim en el nostre dia a dia. Els nens aprenen jugant. Per exemple quan anem al supermercat, deixarem que els nostres fills donin els diners correctament. Tenen un problema de matemàtiques? Segurament ho podem comparar amb alguna situació similar que hem viscut.
  4. Desconnexió prèvia. Si els nens acaben de sortir de l’escola, no és gens recomanable que comencin a fer els deures només arribar a casa. El millor és que just després de sortir, puguin jugar una estona, sobretot si és a l’aire lliure. Una altra opció és que primer facin les activitats extraescolars, sempre que aquestes no impliquin més estona d’estudi. Si desconnecten una mica, després estaran més disposats a fer els deures.
  5. Estudi en grup. Estudiar amb els amics i amigues és estudiar sense saber-ho. Això sí, hem de controlar molt que realment estiguin estudiant i no jugant. Fer els deures en grup va molt bé per provar diferents tècniques i que cadascun dels nens es responsabilitzi d’una tasca concreta. Així, no només estudien, sinó que han d’assolir uns objectius en grup que ells mateixos es marquen.

PUBLICITAT



➡  Mira tots els hàbits saludables per millorar el rendiment escolar AQUÍ

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.