LA TELEVISIÓ I ELS NENS

Com han de mirar els nens la televisió?

Pot la televisió influenciar negativament als nens? La resposta és sí!

La televisió s’ha convertit en una mainadera ideal: hipnotitza els nens i els manté asseguts a la cadira o al sofà. Però això que ja va bé als pares, es converteix en un perjudici per a ells. No és bo que els nens es passin la tarda o els caps de setmana enganxats a la televisió.

La televisió és una eina que entreté, informa i acompanya als nens i nenes però també és una arma que els pot influenciar negativament i pot afavorir conductes violentes.

Els allunya de la família, dels jocs, de l’esport i de la convivència amb altres nens. Queden abduïts i en moltes ocasions ni tan sols responen les preguntes dels pares.

Els nens són fàcilment influenciables i un ús excessiu en solitari de la televisió pot derivar en conductes negatives per a ells i per la formació de la seva personalitat.

L’actitud passiva que els nens tenen davant la televisió els torna sedentaris i evita que desenvolupin la seva creativitat, els limita la imaginació i condiciona que puguin imitar conductes que veuen, poden tronar-se més violents, poden convertir-se en compradors compulsius etc…

Si sumen hores de televisió, resten hores per a la resta d’activitats com pot ser la lectura, el treball escolar, el joc, la interacció amb la família i el desenvolupament social.
Quin és el risc que tenen els nens que miren massa televisió?
  • Hi ha un índex més alt que pateixin fracàs escolar
  • Juguen menys a l’aire lliure
  • Llegeixen menys llibres
  • Fan menys exercici, fet que els predisposa al sobrepès
De quina manera els podem ajudar?

Els pares i familiars poden ajudar als seus fills a què tinguin experiències positives amb la televisió sense que condicioni les seves conductes.

El primer que s’ha de fer és escollir programes aptes per al desenvolupament dels nens.
Mirar la televisió amb ells i insistir en els comportaments positius com la cooperació, l’amistat, l’interès pels demés, i els valors personals i familiars.

Limitar el temps en què els nens miren la televisió. Els nens i nenes de menys de dos anys no haurien de passar més d’una hora  a la setmana davant el televisor i el temps recomanat pels nens majors de 3 anys és de dues hores setmanals.

És important que alhora de menjar o d’estudiar, la televisió estigui apagada. L’aparell no hauria d’interferir en la comunicació familiar ni en les tasques d’aprenentatge dels nens i nenes.

MÉS INFORMACIÓ

Més informació

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.