HÀBITS SALUDABLES PER MILLORAR EL RENDIMENT ESCOLAR

Hàbits saludables per millorar el rendiment escolar

Els estudis i els resultats escolars dels fills són una de les principals preocupacions dels pares.

Per obtenir un bon rendiment escolar, “tenir uns bons hàbits i començar des de molt aviat a treballar-hi ens pot ajudar posteriorment”, explica Samantha Biosca, coach i col·laboradora d’aulaPlaneta.

Un hàbit és una acció que, a base de repetir-se, es converteix en la nostra manera de fer les coses. Per aquesta raó és important començar com més aviat millor, ja que quan els fills són adolescents “ja haurien de portar a la motxilla molts d’aquests hàbits”. Si no és així, “com a conseqüència, el fet d’ajuntar els reptes de l’adolescència amb la creació d’aquests hàbits dificulta molt més aquesta etapa”, afirma Biosca.

En la infància marquem els hàbits i a través de la seva repetició, els refermem; en l’adolescència els haurem d’adaptar a les noves necessitats dels fills i en la joventut els recordem i intentem que els joves per ells mateixos els readaptin a les seves noves necessitats.

Alguns hàbits per millorar el rendiment rendimient escolar

  • Alimentació

“Hem millorat molt en cultura alimentària, encara que no sempre complim amb el que sabem”, explica Biosca. La dieta dels nostres fills ha de ser variada i equilibrada. Hem d’intentar que provin coses noves perquè el gust s’educa. La fruita i la verdura han d’aparèixer diàriament en la seva dieta; la carn i el peix han d’aparèixer en parts iguals i sobretot hem d’ensenyar a beure molta aigua i de manera contínua al llarg del dia. “Aquest és un dels hàbits més importants de la nostra dieta, els éssers humans som un 70% d’aigua”.

Hi ha nens que mengen més i d’altres que mengen menys; “No els comparem”, afirma la coach. “No ens ha de preocupar tant la quantitat com la qualitat”. El menjar no pot convertir-se en un suplici, ni es pot eternitzar, així que si tenim un fill o filla lenst marquem un temps prudencial i, si no ha acabat, retirem el plat. “El meu pediatre em va recordar un dia que no hi ha cap nen en el primer món que es mori de gana perquè algun dia no s’ha acabat el plat”, explica la col·laboradora d’aulaPlaneta.

A més, és important mirar de fer al menys un àpat al dia amb els nostres fills, i que aquest es moment sigui íntim i familiar. I per acabar amb aquest apartat, també hem d’intentar que els àpats es facin en el mateix horari, ja que d’aquesta manera ordenem el nostre cos i les seves necessitats.

  • Descans

Dormir les hores que cal i descansar bé és una de les rutines que més ajuden en els estudis. “Si el cap no obté descans que necessita, després no funciona com cal”, explica Biosca.

Així que anirem adaptant els horaris (que haurien de ser també sempre els mateixos, o sigui anar a dormir sempre a la mateixa hora) a les edats dels nostres fills. L’hormona del creixement s’activa quan dormen. Per aquest motiu els nadons i els nens petits han de dormir moltes més hores. Els adolescents també necessiten dormir força, així que “no ens estranyem si quan el nostre fill o filla entra en l’adolescència dorm més, ja que és una necessitat vital” “Si dormen bé a la nit (mínim 8 hores) no necessitaran anar-se estirant al llarg del dia que és el que fan molts adolescents, amb la conseqüent i lògica preocupació dels pares”.

  • Rutina

No hi ha res millor per a l’estudi que consolidar unes bases rutinàries.

1. Ordre: els nens i els no tan nens necessiten ordre en la seva vida per aconseguir centrar el cap en l’estudi. Aquest ordre ha d’existir en diversos espais, com ara a la seva habitació, per tant “ja des de ben petits els hem d’ensenyar la importància d’aquesta tasca i a dur-la a terme”. “En el cas dels adolescents es poden marcar unes obligacions diàries concretes com que es facin el llit, que recullin la seva roba … i marcar un dia a la setmana d’ordre més exhaustiu”, recomana Biosca.

2. Horaris: per estructurar bé el cervell i preparar-lo per a l’estudi és important fixar uns horaris per a les obligacions, hores de menjars, de la higiène, per anar a dormir, per fer deures i per jugar. “També cal posar límits molt clars i no estalviar esforços per decidir i limitar quantes hores es pot mirar la televisió, es pot jugar a la consola, la tualeta, etcètera”, diu la coach. “Sóc conscient de la comoditat que en sembla tenir-los jugant amb les consoles i oblidar-nos-en, però la seva addicció pot créixer i la sobreestimulació no els ajudarà gens a l’hora de concentrar-se”, afirma. Com a molt, els nens poden estar dues hores al dia fent totes aquestes activitats sumades.

“Si comencem amb aquesta disciplina des que són ben petits tindrem molta feina feta. No es tracta de ser robots però sí que ells vegin que hi ha un temps per a cada coas”, explica. Per exemple, quan un nen o nena té 6 anys i comença a llegir, es pot marcar que cada dia llegeixi 10 minuts. Només són 10 minuts, però aconseguirem que vagi creixent l’hàbit i el gust per la lectura.

  • Activitats extraescolars

L’activitat física es bàsica tant per al cos com per la ment. Tots els nens haurien de fer almenys una hora d’activitat física al dia. Per tant “si no fan alguna extraescolar d’aaquest tipus, hem de potenciar el joc actiu (bicicleta, patins, córrer pel parc, ballar a casa amb els jocs de la consola …)”, afirma la coach.

“Quan parlem de nens més grans els podem enviar a fer petits encàrrecs, a passejar el gos o llençar les escombraries, que no facin servir l’ascensor i pugin per les escales… Amb l’activitat física oxigenem més i millor el cervell, d’aquí la famosa dita: Mens sana in corpore sano”.

D’altra banda, cal tenir present que “les activitats extraescolars són bones, però no n’hem d’abusar, ja que els nens ja estan passen moltes hores a l’escola i han de tenir temps per jugar, fer deures i fins i tot per avorrir-se, cosa que és molt productiva per a la creativitat”, aclareix Biosca.

També han de tenir moments d’oci, de diversió i de desconnexió, així que hem de pressionar el just i necessari, no ho convertim en una lluita. “Si no els agrada l’activitat que hem / han triat que en provin altres”, aconsella.

  • Treballar la intel·ligència emocional

Cada cop som més conscients del que influeixen les emocions en el nostre rendiment, així que cal buscar la forma de treballar les emocions positives en els fills. “Quan parlo amb adolescents que han tingut mals resultats a l’institut, molts d’ells em parlen de baixons emocionals i d’èpoques de tristesa o ansietat”, explica la coach. Ells són molt conscients de com afecten les emocions al seu rendiment acadèmic, així que “des de ben petits hem de cuidar la seva educació emocional, que entenguin les emocions i sobretot que aprenguin a gestionar-les”.

“I molt important: explicar-los que els beneficis dels hàbits que estan adquirint és una part bàsica del seu aprenentatge”, conclou.

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.