OBESITAT INFANTIL

obesidad infantil
Consells per aprendre a menjar millor

La incidència de sobrepès i obesitat infantil en l’última dècada està augmentant d’una manera alarmant i preocupant. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha llençat una alarma mundial en veure que prop de 20 milions de nens i nenes menors de 12 anys de tot el món pateixen sobrepès.

Aquestes dades fan por ja que el sobrepès en els nens i nenes pot afectar seriosament la seva salut a curt, mig i llarg termini.

Un estudi (realitzat en el marc del programa Thao-Salut Infantil, que treballa per la prevenció de l’obesitat) fet a més de 10.000 escolars de Castelldefels (Barcelona), Sant Carles de la Ràpita (Tarragona), San Juan de Aznalfarache (Sevilla) i els municipis madrilenys de Aranjuez i Villanueva de la Cañada, constata que el 22,3% dels nens espanyols entre tres i dotze anys pateixen obesitat o sobrepès. I a més, aquest és un problema que cada vegada apareix en edats més joves i afecta principalment als menors que tenen entre sis i deu anys.

Les dades d’aquest estudi posen de manifest que el 10,4% dels nens espanyols pateixen obesitat i que prop d’un 12% té un excés de pes important. Les dades indiquen que el sobrepès infantil, lluny de minvar, continua sent un dels principals problemes de salut de la població infantil. Això ve a dir que 1 de cada 4 nens és un malalt potencial.

Els nens amb sobrepès es troben en una situació de risc ja que poden patir malalties com la diabetis, hipertensió, problemes de cor, problemes ortopèdics de peus i columna vertebral, depressió, trastorns psicològics, etc, i tot això afecta la seva qualitat de vida i representa una greu amenaça per a ells de cara al futur.

El grup que més preocupa és el de nens i nenes de 3 a 5 anys ja que és en aquesta edat quan el període de creixement és més fort i quan es creen els hàbits alimentaris. Un nen que de petit és obès, té un 70% de possibilitats de ser obès quan sigui gran.

A l’estudi es reflexa que les dietes infantils tenen un alt contingut en greixos, sal i sucre. Ajudar als nens i a les famílies per evitar l’obesitat és possible amb el programa que ha posat en marxa Thao-Salut Infantil amb la col·laboració de la Fundació Espanyola de Nutrició, per previndre l’obesitat entre els més joves.

L’objectiu principal és reduir l’obesitat infantil i ajudar a les famílies i als nens perquè variïn el seu estil de vida i els seus hàbits alimentaris.

S’aplica a través dels ajuntaments de 30 municipis d’Espanya (a Catalunya es farà en 10 municipis) amb les pautes donades pels metges adscrits al projecte. El projecte consisteix a mesurar a les escoles el pes, l’alçada i l’index de massa corporal dels 65.000 escolars seleccionats. Es portarà a terme durant cinc anys i amb les dades que s’aconsegueixin els ajuntaments faran programes dirigits als cuiners o cuineres de les escoles, a les famílies dels alumnes, als restaurants de la localitat i als mateixos nens i nenes.

Què s’intenta?

 • Fer que es begui més aigua i menys sucs envasats.
 • Menjar més fruita i verdura i menjar fet a casa amb productes naturals.
 • Donar orientacions per cuinar de forma sana.

Ja fa temps que l’estil de vida de les famílies i els nens ha variat degut a diferents factors que fan que augmenti l’obesitat i el sobrepès infantil. Alguns d’aquests aspectes són:

 • L’activitat física infantil s’ha reduït i ha augmentat el sedentarisme al substituir l’exercici per la televisió o els jocs d’ordinador.
 • La manera d’alimentar-se ha variat radicalment. Menjars més hipercalòrics, menys equilibrades, poc sans, presència de molt menjar pre-cuinat, massa sal, massa bolleria industrial i massa begudes ensucrades.

Està en mans de les famílies que es redueixi el sobrepès i l’obesitat infantil.
MÉS INFORMACIÓ

Més informació

Què és l'obesitat?

 • L'obesitat és l'acumulació excessiva de greix corporal i es pot detectar per l'augment del pes corporal.
 • Quan es supera el 10% del pes ideal, segons l'edat, la talla i el sexe, es considera sobrepès. En canvi quan es supera el 20% ja parlaríem d'obesitat.
 • Per calcular el pes ideal del seu fill, el més fiable és el IMC (índex de massa corporal), que té en compte el pes i l'alçada. Per calcular-lo s'ha de dividir el que pesa el nen en quilos per la seva alçada en metres al quadrat. IMC: Pes/alçada x alçada.

Què podem fer?

 • És important parlar amb el metge per tal de millorar els hàbits alimentaris.
 • Modificar l'estil de vida familiar i dels nens.
 • Beure aigua a tots els àpats.
 • Reduir la ingesta de sucs preparats.
 • Menjar força fruita i verdura.
 • Preparar menjars casolans més saludables, equilibrats i variats (dieta mediterrània).
 • Introduir a la dieta aliments rics en fibra (verdures i fruita), carn, peix, llegums, lactis, formatge, oli d'oliva.
 • Evitar fregits.
 • Disminuir els greixos, la sal i el sucre. Evitem donar premis als nostres fills com caramels o dolços.
 • Promoure l'activitat física i evitar el sedentarisme. Caminar més.
 • Restringir les hores de televisió i de jocs d'ordinador. Apagar el televisor durant els àpats.
 • Implantar horaris per menjar.

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.