EL CASTELL DE MONTCLAR, A L’URGELL

Declarat Monument Històric Artístic

Ubicat a la part més alta de la Serra de Montclar, a 500 metres d’altitud, buscant les millors vistes sobre les ‘seves terres’, el Castell oneja la seva bandera al cim de la torre d’homenatge, senyal que està habitat. La família De Miguel, una de les més antigues de Catalunya, n’és la propietària.


PUBLICITATÉs el castell més antic de la zona, declarat Monument Històric i Artístic de caràcter nacional.

Els De Miguel ofereixen la seva fortalesa als visitants ansiosos de viatjar en el temps.

Un viatge fins a l’època de la reconquesta. La repoblació cristiana del territori està en joc i el Castell de Montclar defensa la frontera entre la ‘Catalunya Vella’ i la ‘Nova’…

La història ha quedat per sempre més, escrita entre les pedres del castell.

El Castell de Montclar aixeca les seves parets damunt de les restes d’una antiga torre romana. A la façana de la fortalesa, una inscripció indica que va ser reconstruït l’any 1635, no obstant, els historiadors el tenen documentat de l’any 981. Es tracta, doncs, del castell més antic de la zona.

Restaurat per darrera vegada el 1970 i declarat Monument Històric Artístic l’any 1979, les parets del Castell de Montclar semblen voler relatar tot el que ha succeït en el transcurs de la història.

La part més antiga és la planta baixa i la que va ser la Torre d’Homenatge de l’antiga edificació, suport de l’actual fortalesa. Així, observant les pedres que el formen (les anomenades ‘pedres testimoni’), es poden distingir les diferents etapes de construcció: del terra fins a uns 4 metres d’alçada, corresponen al segle XIII; i la part superior data del segle XV.

I com passa en tots els castells medievals, de ser construït sota l’objectiu principal de punt de defensa passa a ser residència dels senyors feudals, alhora que, al seu voltant, s’hi van construint les cases de la gent que treballava les terres dels senyors o en el propi castell. Això sí, en cas d’atac, els nobles, que eren els únics que tenien armes, estaven obligats a deixar entrar al castell a tot el poble.


PUBLICITATMÉS INFORMACIÓ

Castell de Montclar

Montclar (L'Urgell)

Comarca:

Urgell
Latitud i Longitud:
41.8501867, 1.076494
Mòbil:
902 104 931
E-mail:
info@castellsdelleida.com

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.