VISITEM ELS JACIMENTS ARQUEOLÒGICS DEL PALLARS JUSSÀ

Jaciments arqueològics del Pallars Jussà

Jaciments arqueològics del Pallars Jussà per anar en família

El Pallars Jussà és un dels territoris més fascinants i interessants per visitar jaciments arqueològics. En aquest territori català hi van viure els últims dinosaures d’Europa! I de fet, això ha deixat empremta al territori. Tant, que encara podem veure les petjades d’aquestes increïbles criatures. Des de Sortir amb nens t’expliquem quins són els jaciments arqueològics del Pallars Jussà per visitar amb nens i nenes perquè es puguin convertir en arqueòlegs per un dia.

 

Ruta d’Orcau a les petjades de dinosaures

Un dels jaciments més famosos és precisament on es poden veure aquestes empremtes dels ja extingits dinosaures. Per arribar-hi, podem fer una ruta de curta durada i fàcil accés amb els nens i nenes. Deixem el cotxe al poble d’Orcau i en tan sols 2 km arribem a la zona de les emprentes de dinosaures.

Aquestes petjades daten de fa més de 60 milions d’anys! Totes elles esculpides a les roques, on van quedar les marques que demostren l’existència d’aquests grans i antics animals.

Sens dubte és una experiència meravellosa per compartir amb els nens i nenes, sobretot per a aquells que estiguin fascinats pel món dels dinosaures. Una recomanació, porteu eines per investigar! No només descobrireu la mida de cada petjada sinó que també fareu de petits arqueòlegs per un dia.

Jaciments arqueològics del Pallars Jussà

Imatge d’arxiu cedida per l’Oficina de Turisme del Pallars Jussà. Autor: Jordi Peró

 

Sant Martí de les Tombetes

Tot i que el passat cetaci de la comarca del Pallars Jussà ja és prou important, aquesta comarca amaga altres restes i jaciments arqueològics que ens mostren el passat romà del territori.

El jaciment de Sant Martí de les Tombetes és un assentament a la muntanya a una alçada de 765,5 metres a la vessant sud del Montsec d’Ares. El seu origen romà data dels segles IV i VI d.C. on ja es van construir les muralles i les torres defensives. Al llarg dels segles, aquest poblat va continuar creixent amb tres necròpolis i una església, fins al segle XIII d.C. ja en època medieval.

Tot i que avui dia ja és un poblat inexistent, paga la pena veure les antigues tombes de diferents èpoques; tant romanes com medievals. A més a més, el camí fins a les tombes des del poble de Moror es pot fer amb els nens, tot i que la ruta és de 9 km i amb una dificultat moderada, per la qual cosa si anem amb nens molt petits, és millor arribar-hi directament amb cotxe 4×4.

Jaciments arqueològics del Pallars Jussà

Imatge d’arxiu cedida per l’Oficina de Turisme del Pallars Jussà. Autor: Jordi Peró



➡ Més informació sobre els jaciments arqueològics de Catalunya AQUÍ

parques arqueológicos de Catalunya