EL CASTELL DE BURRIAC A CABRERA DE MAR, AL MARESME

El monument més representatiu de Cabrera de Mar

El castell de Burriac està declarat “bé cultural d’interès nacional”.

El castell es troba al cim de la muntanya de Burriac, al costat est del Parc de la Serralada Litoral, a 401 metres d’altitud i a 3500 metres de distància del mar.


PUBLICITATS’alça en un punt estratègic des d’on podem veure unes magnífiques vistes de la costa i la plana del Maresme, des de Vilassar fins a Caldes d’Estrac.

Primer es va conèixer com a castell de Sant Vicenç, després va passar a anomenar-se castell de Burriac, que és com se’l coneix avui dia.

Si bé es pot suposar l’ocupació del cim de Burriac en les èpoques ibèrica i romana, els indicis trobats no permeten definir quin tipus d’ocupació hi havia. Segons les informacions que es tenen, primer es va construir la capella de Sant Vicenç, de la que actualment només es conserva l’absis i, posteriorment, el castell  es va aixecar en el segle X-XI. D’aquesta construcció en queden restes d’un bastió de defensa situat al nord de la part jussana (un cop superada l’entrada del recinte del castell a l’esquerra) i, en la part sobirana (al recinte superior), estrats de fonaments de l’antiga torre de l’homenatge, les habitacions de ponent i l’absis de la capella.

castell de burriac

És un exemple de castell roquer, és a dir, un castell bastit en una roca, en el cim d’un penyal.

Al segle XV es va refer i engrandir el castell, donant com a resultat l’estructura que encara hi podem observar avui i on destaca la muralla exterior, la refacció de la torre de l’homenatge i de tot el sector sobirà.

Hi ha molts itineraris per visitar el castell. El més senzill i apte per a famílies comença al centre de Cabrera.

Des de Cabrera agafem el carrer de La Riera, que més endavant es converteix en un camí de tera i deixem el cotxe a l’aparcament que hi trobarem.

Hem de seguir per una pista on hi ha una cadena perquè no hi passin els vehicles i al cap de mitja hora aproximadament (en funció de les parades que anem fent) arribarem fins al castell.


PUBLICITATMÉS INFORMACIÓ

Cabrera de Mar

Comarca:

Maresme
Latitud i Longitud:
41.5211331, 2.387489
Web:
http://www.gaudeixcabrera.cat/?#

Més informació

Com arribar-hi
Per autopista, des de Barcelona per C-32 sortida-10, Vilassar de Mar Cabrera de Mar incorporant-se a la B-502 . Per autopista, des de Girona per A7 sortida enllaç autovia de Mataró C-60. Per carretera, Nacional II-B502

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.