BENEFICIS DE LA MÚSICA EN ELS NENS

importancia de la musica en els nens

Tot el que significa la música en els nens

La música forma part del nostre dia a dia, tant que fins i tot pot arribar a canviar les nostres emocions. Però, més enllà de tot això, la música és art i és una manera molt important d’expressar-se. I no només d’expressar-se amb el món, sinó també amb nosaltres mateixos. És per això que la música en els nens és fins i tot més important que en els adults a causa de tots els beneficis que els aporta.

BENEFICIS DE LA MÚSICA EN ELS NENS

 

Beneficis de la música en els nens

Entendre emocions i expressar-se. La música és una manera d’expressar-nos amb el món i amb nosaltres mateixos, i això és molt important per treballar amb el nen. Quan estan creixent, els petits encara no entenen del tot les seves emocions, però la música, com passa també amb els colors, els pot ajudar a relacionar emocions amb el que pensen o senten. Educar als nens des de ben petits escoltant música diversa i relacionant-la amb els sentiments és imprescindible.

Millora de les relacions socials. La música també ajuda a millorar les relacions socials i la interacció entre nens. El fet que els ajudi a que s’expressin i, a més a més, els faci sentir més lliures a l’hora de moure’s o d’interactuar, els ajuda a ser més extrovertits i millorar la seva autoestima.

Incita a moure’s. Ballar, saltar, picar les mans… Això és perfecte per divertir-se, i també per desenvolupar una correcta coordinació del cos. Amb la música, ensenyem als petits a controlar el seu cos i els seus moviments.

BENEFICIS DE LA MÚSICA EN ELS NENS

Estimula la creativitat. Diversos estudis expliqeun des de fa un anys la relació que hi ha entre la música i la creativitat. Els sons musicals estimulen l’àrea dreta del cervell, part on també es desenvolupa la creativitat i la imaginació. Sigui com sigui, té sentit que escoltar música amb sons i paraules molt diferents ens faci pensar més i amb idees més diverses, oi?

Potencia la memòria i la concentració. Escoltant música amb els nens fem possible que comencin a aprendre noves paraules i a memoritzar-les, o fins i tot a saber-se una cançó sencera. Això és perquè les paraules, frases o textos cantats s’aprenen i es memoritzen molt millor, i és un bon exercici de memòria per als nens.


PUBLICITAT 

Com fer que els nens s’interessin per la música

Després de veure la importància de la música en els nens, la pregunta és: com fem que s’interessin per ella? Normalment als més petits ja els crida molt l’atenció els sons i la música. Però amb això no cal! Hem de reforçar l’escolta de la música amb altres accions per aprendre amb ella alhora que passem una bona estona.

BENEFICIS DE LA MÚSICA EN ELS NENS

Així que cantem! O ballem! ja que cantant i ballant amb els nens fem que s’ho passin d’allò més bé i els agradi encara més la música. També podem utilitzar jocs de paraules o jocs amb cançons, a veure qui endevina com acaba o quina és la següent frase de la cançó. Hem de saber adequar l’estil de música amb l’edat del nen o nena i començar amb cançons més simples, per als petits, i anar introduint altres variacions musicals que els agradin.

I si veiem que la música els apassiona, és important que dediquin part del seu temps a gaudir amb ella. Un bon exemple seria apuntar als nens a dansa, sempre tenint en compte quin tipus de música i de ball els agrada més. I també començar a tocar algun instrument musical.

 

Els millors instruments musicals per començar

Començar amb un instrument musical ajuda als nens a entendre i veure la música des d’una altra perspectiva, i els ajuda molt en diversos àmbits com les capacitats psicomotrius o la intel·ligència emocional. Però s’ha de saber bé quan poden començar amb un instrument i quin és l’idoni segons la seva edat.

BENEFICIS DE LA MÚSICA EN ELS NENS

Dels 2 als 5 anys poden introduir-se amb petits instruments com el xilòfon, els tambors o els petits pianos. A partir dels 5 anys ja poden tocar instruments més complexes com poden ser el violí, la guitarra, la flauta o fins i tot la bateria. El que sempre s’ha de tenir en compte és què li agrada més al nen o a la nena, perquè si ho fa amb gust, segur que continuarà!

 

➡ Mira com cultivar l’autonomia dels nens AQUÍ

 


PUBLICITATEscrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.