CONSELLS PERQUÈ ELS FILLS UTILITZIN LA TECNOLOGIA D’UNA FORMA RESPONSABLE

Consells perquè els fills facin servir la tecnologia de manera racional i responsable

Les noves tecnologies i l’accés a Internet formen part de la nostra vida i de a dels fills, que les utilitzen per aprendre, documentar-se, comunicar-se, jugar i divertir-se. Però aquesta connexió permanent també pot generar distraccions, prendre temps a l’estudi i a d’altres activitats educatives o de lleure i, en alguns casos, fins provocar problemes d’addicció o dependència. En època de vacances, que és quan disposen de més temps lliure i no hi ha tantes obligacions, aquest risc és encara més gran.

aulaPlaneta proposa alguns consells per evitar aquests perills i aconseguir que es faci un ús racional i responsable de les tecnologies.

L’ús de tauletes, ordinadors i mòbils pot generar enfrontaments entre pares i fills i de vegades resulta complicat evitar que nens i joves creuin aquesta fina línia que existeix entre l’ús i l’abús. Si no es vol arribar a l’extrem de signar un contracte, hi ha algunes claus de comportament a casa que poden ajudar.




Cinc eixos per a una bona educació tecnològica

  1. Fer les primeres passes junts. És important acompanyar l’infant en el primer acostament a la tecnologia o a Internet. Establir que l’ordinador o la tauleta estiguin sempre en un espai comú de la casa, navegar junts quan necessiti buscar informació i preocupar-nos de ser presents quan facin servir qualsevol dispositiu per controlar com es comporta. Interesseu-vos pel que fa, doneu-li consells i dirigiu-ne l’ús. Així fareu una activitat conjunta en comptes de contribuir a l’aïllament que solen implicar els dispositius tecnològics. A més, així s’aconsegueix establir una relació amb el nen o la nena i amb la tecnologia que facilitarà que acudeixi als pares si té qualsevol dubte o problema a la Xarxa.
  2. Establir normes prèviament. Com en qualsevol àmbit de la vida de l’infant o jove, en l’ús de la tecnologia i Internet les regles són fonamentals i han de quedar clares amb anterioritat. S’ha de decidir quan podrà utilitzar l’ordinador o la tauleta per a l’oci, quant temps pot usar-los al dia, entre setmana o el cap de setmana, transmetre aquests criteris als fills i explicar-los que sempre han de demanar permís abans. També es pot configurar un control parental per filtrar continguts o horaris de connexió per a diferents usuaris. Hi webs amb informació molt completa sobre les possibilitats d’aquest tipus de controls, programari recomanat per a tots els sistemes operatius i consells útils.
  3. Explicar els riscos. Els pares han de ser conscients que Internet no és com la televisió, que està regulada, de manera que els continguts online a què poden accedir els fills són infinits i, en molts casos, no són adequats per a la seva edat. A més, poden cometre errors: revelar informació personal, parlar amb desconeguts, pujar fotografies, realitzar compres o pagaments … Cal que els donem consells bàsics de seguretat i fer-los veure que han d’acudir als pares davant de qualsevol
    dubte o si es troben amb una situació, imatge o persona que els faci sentir incòmodes.
  4. Crear espais i temps de desconnexió. No es tracta de prohibir l’ús dels dispositius o d’Internet, però l’oci tecnològic ha de ser només una part de la diversió del nen o l’adolescent. S’han de realitzar conjuntament activitats en què no s’utilitzi directament la tecnologia, tant dins com fora de casa: jocs tradicionals o jocs de taula, sortides al camp, cuina en família, manualitats, esports, lectura etc. A més, es poden establir moments a la llar en què ningú podrà fer servir l’ordinador, el mòbil o la tauleta; per exemple, mentre s’està assegut a la taula, per les nits, o en les estones de conversa en família al sofà. Amb gestos senzills com aquests evitaràs problemes de dependència o addicció.
  5. Ser un bon exemple. És bo que els pares s’apliquin unes normes pròpies per a la tecnologia, que contribuiran que ells mateixos també facin un ús responsable d’Internet i dels dispositius electrònics i, a més, transmetran als fills la importància de desconnectar. S’ha d’evitar que vegi sempre els pares amb el mòbil o la tauleta a la mà o davant de l’ordinador.

MÉS INFORMACIÓ

Més informació

Consell proporcionat per:

aulaPlaneta 

  • Millor Portal Editorial de Recursos, als Premis a la Innovació Educativa de SIMO Educació 2014.

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.