MENJAR PER CRÉIXER

menjar per créixer
Aprendre a menjar bé

Els nens i nenes han de tenir una nutrició bona i adequada a les seves necessitats perquè el seu desenvolupament potencial sigui òptim.

Durant la infantesa i l’adolescència els hàbits dietètics i l’exercici poden marcar la diferència entre una vida sana i el risc de patir obesitat o sobrepès en el futur. Per això és important que a totes les etapes es prenguin els nutrients necessaris.

Moltes vegades resulta difícil o complicat que els nens mengin el que els convé abans que el que els agrada.

Aquí els pares tenen un paper important. Els nens han de menjar bé per dues raons: créixer i desenvolupar-se. Una mala alimentació pot endarrerir o limitar el creixement. I una correcta alimentació és la base d’una bona salut.

Per als nens, menjar requereix d’un aprenentatge previ. S’han de marcar unes rutines des de ben petits i així aconseguirem que quan siguin grans no només sàpiguen menjar bé, sinó que a més, sabran la importància que té.

Solen imitar el que fan els grans i això ens obliga a adoptar bones conductes i bons hàbits. No els podem dir que han de menjar fruita i verdura si nosaltres no ho fem.

Aliments importants:

Els hidrats de carboni són essencials en l’alimentació infantil ja que aporten l’energia, les vitamines i els minerals que necessiten. Els trobem a la pasta, al pa, als cereals, a les fruites i a les verdures. Alguns d’aquests aliments s’han d’incloure a cada àpat ja que més de la meitat de les calories de la dieta han de sortir dels hidrats de carboni.

També és important incloure els productes lactis, carns magres, peix, aus de corral, ous, llegums i fruits secs que contribuiran a un bon creixement i desenvolupament.

A cada àpat s’han de menjar fruites i verdures. Ens aportaran vitamines, minerals i fibra.

Les grasses s’han d’incloure a l’alimentació però no en excés. En particular hem de restringir la ingesta de grasses saturades ja que són dolentes per a la nostra salut.

És important que els nens beguin força líquids, sobretot aigua i especialment si practiquen algun tipus d’esport o si fan exercici.

“Esmorza com un rei, menja com un príncep i sopa com un pobre”

L’esmorzar és l’àpat més important i no ens podem oblidar d’incloure pa, cereals i fruita. Cada nen és diferent i per això hi ha gustos per a tot. És important conèixer aquestes preferències i respectar-les.

S’han d’acostumar a menjar de tot en la seva justa mesura i els hem d’estimular perquè practiquin exercici. Si ho aconseguim, els haurem donat una herència en vida molt important: uns hàbits saludables que els protegiran de l’obesitat i en general d’un seguit de patologies que es poden manifestar en l’edat adulta.
MÉS INFORMACIÓ

Més informació

Consells

  • Si no volen menjar, no hem de perdre la calma.
  • No se'ls ha de renyar i tampoc forçar-los a menjar.
  •  Se'ls ha d'estimular perquè provin aliments nous. Una manera d'aconseguir-ho és presentant els aliments d'una forma atractiva.L'hora de menjar ha de ser agradable i s'ha de viure una estona relaxada tan pels pares com pels fills.
  • No hem de tenir pressa durant l'hora del menjar.
  • S'ha d'intentar que cada dia els aliments siguin variats.

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.