SENSE PILES, SENSE PANTALLES

Sense piles, sense pantalles

Podríem anar 5000 anys enrere per explicar-vos com són d’importants els jocs de taula, però no cal anar tan lluny. Tots els que llegiu això segurament encara teniu el record de quan jugàveu amb els vostres pares, potser amb els vostres avis i avies als més variats jocs de cartes, al dòmino, als escacs, les dames i potser, algun agosarat, al backgammon.

Tampoc sereu pocs els que hagueu fet centenars de partides a un joc tan monòton com l’oca, o haureu passat tardes d’hivern i d’estiu amb el parxís o us haureu anat a dormir ben tard fent-vos rics (o pobres) amb el monopoly i conquerint el món, des del “Terrirorio del Noroeste” fins a “Siam” amb el Risk.

El tret comú de tots aquests jocs és la creació d’un espai i d’un temps de relació familiar molt ric i important per la seva qualitat.

Passeu una estona junts, en un ambient relaxat i compartint un interès comú i ho feu jugant… I el joc és quelcom molt seriós, tan seriós que sense joc no es pot aprendre i sense joc potser no hauria cultura.

L’oca pot semblar ben avorrit, però esteu ensenyant a comptar als vostres fills i una cosa tan estranya com la línia numèrica.

Al parxís els hi esteu donant les seves primeres lliçons d’estratègia i la possibilitat d’escollir entre 4 peces, gairebé no sap comptar però ja ha de prendre decisions.

El dominó i molts jocs de cartes estimulen la memòria o  inciten a simular… No heu jugat al mentider? No és que sigui bo mentir, però sí que ho és saber controlar les emocions.

Els escacs no són fàcils, però jugar a les dames no us penseu que és senzill i amb el backgammon o l’awalé (un joc africà) faran centenars de càlculs sense queixar-se que la seva mestra els hi ha posat molts deures i ho faran per que s’estan divertint i quan un es diverteix, l’esforç existeix però es fa de gust.

El joc de taula és aventura, és risc, és emoció, és aprendre a guanyar i a perdre, és cultura, és diversió i comunicació…

A la nostra feina ens trobem amb moltes mares i pares que jugaven amb el seus fills de petits i que veuen com l’edat i/o els nous ginys electrònics semblen posar una barrera que impedeix la comunicació que es donava durant el joc.

No tenim res en contra dels aparells electrònics, tan sols creiem que aquests estan ocupant un espai i un temps cada cop més gran i que cal recuperar una mica el terreny perdut. I des d’aquí us intentarem donar algunes píndoles d’informació basades en la nostra experiència, descobrint nous jocs i ensenyant a jugar.

I ara, per què no feu una partida?

Natàlia i Xavier
L’equip de Lu2




MÉS INFORMACIÓ

Més informació

Qui som?

  • A Lu2 som uns apassionats dels jocs de taula.
  • Busquem arreu del món els millors jocs, aquells amb els quals us podeu reunir tota la família o als amics al voltant d'una taula per gaudir d'una estona de diversió, de companyia i també d'aprenentatge.
  • Ens agradaria convidar-vos a conèixer un món increïblement ampli on tenen cabuda jocs d'acció i de reflexió, en solitari o per a grans grups, competitius o cooperatius, jocs de memòria, de percepció visual, de lògica, de càlcul, d'anglès, de geografia, d'estratègia, d'engany, de creativitat o de comunicació…
  • Els jocs que us ensenyem porten el segell de qualitat Lu2.
  • Els hem provat i us garantim que són molt bons jocs.
  • Al web www.lu2.cat trobareu les instruccions traduïdes al català (n'hi ha que són d'importació) i, com una imatge val més que mil paraules, us estem preparant videos explicatius per fer encara més fàcil l'experiència de jugar.

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.