JOCS INTERACTIUS DEL CAT 112

El CAT112 crea uns jocs interactius perquè els infants coneguin el telèfon d’emergències i quan s’hi ha de trucar

Per a nens entre 3 i 13 anys

El Telèfon d’emergències de Catalunya CAT112 ha creat uns jocs interactius que es troben al web http://112.gencat.cat/ca/nens-i-CAT112/ perquè els més petits es familiaritzin amb el telèfon d’emergències vàlid a tota la Unió Europea (el 112), el memoritzin i aprenguin quan s’hi ha de trucar i quan no.

Els diferents jocs estan separats en el menú principal en dos grups d’edat (fins a 6 anys i una franja de 7 a 13 anys) i, un cop a dins, es pot escollir entre quatre tipus de jocs: memòria, associació, trencaclosques o sopa de lletres.

A cada franja d’edat hi ha tres trencaclosques diferents que apareixen desordenats i que ordenats configuren la vinyeta d’una situació d’urgència en què s’ha de trucar al telèfon d’emergències: un rescat a la muntanya, un accident de trànsit i un incendi.

El joc consisteix en endreçar les peces per descobrir el procés des de que passa l’accident, quan es dóna l’avís al 112 fins a l’arribada dels bombers, els metges i els policies.

Es tracta d’una eina de suport molt útil perquè els professors i els pares puguin aprofitar, mentre s’hi juga, per explicar quin és el procés d’una trucada i quina informació demana l’operador: les dades personals de la persona que truca, el telèfon de contacte, la ubicació exacta on es troba i el motiu de la trucada.





En el joc de memòria s’han de fer parelles (8 a la franja dels més petits i 16 a la franja dels grans) a escollir entre: situacions en què cal trucar al 112 i situacions en que no s’hi ha de trucar; els professionals que hi treballen –policies, bombers, metges, protecció civil, agents rurals i l’operador del servei-, i els diferents vehicles d’emergències.

Aquest joc ajuda a familiaritzar-se amb els colors dels vehicles i dels uniformes dels cossos actuants a més del logotip del 112. A cada connexió, s’ordenen les peces de forma diferent, de manera que els nens poden tornar a provar sort tants cops com vulguin sense repetir la partida.

La sopa de lletres amaga paraules relacionades amb el 112 (3 paraules en la sopa dels menors de 6 anys: rescat, ajuda, 112 i sis paraules en la sopa del grup dels infants de 7 a 13 anys: accident, urgència, trucada, rescat, ajuda i 112).

El joc de l’associació ajuda a aprendre què és una situació d’emergència.

Són dibuixos de colors vius acompanyats d’un peu de foto descriptiu de les urgències més habituals en què ens podem trobar: fuita de gas, accident de trànsit, robatori, accident laboral, persona que s’ha perdut o s’ha quedat tancada en un ascensor o bé malaltia.

També hi ha unes vinyetes de situacions en què no s’ha de marcar mai el número 112: per fer una broma, demanar informació, per fer tràmits mèdics, etc. Cada dibuix s’ha d’arrossegar cap al mòbil amb l’opció de trucar al 112 o cap al mòbil que indica “NO”.

És molt important que els nens i nenes coneguin i memoritzin des de ben petits el telèfon d’emergències 112, per a què serveix, quan s’hi ha de trucar i quan no. El CAT112, empresa pública que gestiona el telèfon d’emergències 112 a Catalunya, posa a disposició dels menuts, pares i mares i professorat aquesta eina didàctica per difondre un servei públic essencial. Aquests jocs es van presentar com a prova pilot a l’estand del CAT 112 en la darrera edició Saló de la Infància i van tenir molt bona acollida entre els infants.

El telèfon d’emergències 112 és gratuït, funciona les 24 hores, els 365 dies de l’any i és el mateix número de telèfon per a tots els països de la Unió Europea.

MÉS INFORMACIÓ

Més informació

Pots jugar-hi a:

  • http://112.gencat.cat/ca/nens-i-CAT112/

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.