6 JOCS DE TAULA QUE FAN DIVERTIDES LES MATEMÀTIQUES

No hi ha res tan seriós com un joc, ni tan divertit com jugar.

Si ets dels que penses que les matemàtiques no poden ser ben entretingudes, espero que canviïs d’opinió quan acabis de llegir aquest article!

Abans de començar, és important destacar que els últims estudis que han fet els neuro-científics mostren que el nostre cervell està perfectament dissenyat per ser mandrós.

Ja ho sospitàvem, oi? Si podem, evitem reflexionar.

Plantejar problemes, buscar solucions, aprendre coses noves… consumeix molta energia, molt de temps i no sempre ens ve de gust fer-ho.  Hi ha, però,  estratègies que poden fer que aquesta tasca ens resulti més estimulant i agradable.

Recordem i aprenem més ràpidament allò que:  hem repetit molts cops, sobre el que hem reflexionat, que està embolcallat dins d’una història i amb el que podem establir un vincle emocional…. Sembla complicat? Doncs TOT això és el que poden fer els jocs que us proposem.

Anem a pams:

La repetició

En alguns dels jocs que us ensenyarem, la mecànica es basa en el càlcul. Durant una partida es poden fer desenes o centenars de sumes, moltes més de les que caben en el full de deures que donen als nens.

La diferència és l’objectiu. Per a qui juga, sumar és un mitjà, no una finalitat. De fet, molts cops el jugador no és conscient de la quantitat de càlculs que està fent però sap que si vol fer una bona jugada els ha de fer bé. De la mateixa manera que per anar a buscar el pa no ens entretenim a pensar quants passos haurem de fer i com els fem, hi anem i prou.

La reflexió

D’altra banda, també s’ha descobert que les nostres neurones estan més atentes i motivades a fer un esforç intel·lectual en determinades circumstàncies. Ens agrada posar-nos a prova i això és fantàstic!

Els reptes han de ser prou difícils com per merèixer aquest nom, però no massa com per ser un obstacle insuperable… i això també es pot aconseguir mitjançant el joc.

La història

Gabriele Mari, autor de jocs, em va comentar que a per ell cada creació que fa és un relat. El que altres expressen escrivint, composant o esculpint, ell ho fa mitjançant un joc: imagina un ambient, un univers amb regles pròpies, i personatges que han d’assolir un objectiu.

La forma de jugar, la mecànica, dependrà de la història que hagi creat i el que intentarà és involucrar al jugador, que el món real sigui, per uns minuts, el que hi ha al tauler.

El vincle emocional

Aquest vincle es produeix quan es comparteix una estona de joc en comú amb la família, els amics o amb perfectes desconeguts. Al voltant d’una taula es produeixen relacions i interaccions que no és possible reproduir en front d’una pantalla, d’un llibre o d’un quadern.

Per a que això es produeixi, és important que no escollim qualsevol joc. Aquest haurà de ser capaç d’atrapar en la seva història a tots els jugadors tinguin 4 o 90 anys.

És molt important que el joc sigui igual d’estimulant (i divertit) per al fill/a com per la mare/pare, ja que aleshores serà molt més probable que vingui de gust tornar a jugar… i tornar a jugar implica reforçar cadascun dels 4 punts esmentats: repetició, reflexió, immersió en una història i vincle emocional.

I ara ve la pregunta…  Tot plegat, amb quins jocs de taula ho aconsegueixo?

KATAMINO

És un puzzle de dificultat progressiva que es basa en unes figures anomenades pentòminos (us recordaran a les del Tetris).

És bo per treballar: percepció espacial, rotacions, translacions, simetries. Sense oblidar la constància, la lògica, la concentració o la psicomotricitat fina…
Jugadors: 1 o 2.
Edat recomanada: a partir de 3 anys i fins als 103
Durada: la que vulgueu.

HALLI GALLI

Joc de càlcul mental molt ràpid en el qual els jugadors han de sumar i restar les fruites que hi ha a unes cartes que giren per torns. Quan a les cartes que han tombat hi ha una quantitat exacta i determinada (5 fruites iguals) han de prémer un timbre (el component del timbre, el fa molt atractiu per a tots els públics). Qui ho faci primer s’endú totes les cartes que hi ha a la vista. Guanya el jugador que les recull totes.

És bo per treballar: percepció visual, càlcul mental, velocitat de reacció i concentració.
Jugadors: de 2 a 6.
Edat recomanada: a partir de 6 anys i fins els 106. En els jocs que incorporen velocitat de reacció és important que tots els jugadors tinguin el mateix nivell.
Durada: una partida dura uns 10 minuts,

AWALÈ

Pertany a una família de jocs amb milers d’anys d’antiguitat, de base i temàtica agrícola, es tracta de sembrar i fer la collita. D’aparença molt simple i de regles senzilles és d’aquells jocs que aprens en 5 minuts però que costa de dominar. Per treballar el càlcul és dels millors que hi ha.

És bo per treballar: càlcul, tàctica, estratègia, concentració.
Jugadors: 2
Edat recomanada: des dels 8 i fins als 108 anys.
Durada: depèn del nivell dels jugadors, però habitualment duren al voltant dels 10 minuts.

CARRERA DE TORTUGAS

És un joc d’estratègia, picardia i engany que es pot jugar a partir dels 5 anys. Cada jugador ha d’intentar que guanyi una tortuga determinada, que només coneix ell. En el seu torn els jugadors poden moure una o més tortugues segons la carta que juguen. Això els permet avançar, retrocedir, pujar a sobre d’altre fitxes o treure’s de sobre un passatger molest. Molta acció concentrada en 10 caselles!

És bo per treballar: estratègia, tàctica, càlcul, concentració.
Jugadors: de 2 a 5.
Edat recomanada: dels 5 als 105 anys.
Durada: entre 15 i 20 minuts.

ZOMETOOL

És un joc de construcció amb el qual podeu dur fins al límit la vostra capacitat de crear les més variades figures geomètriques i les estructures més complexes. Des d’un simple quadrat, fins un gratacel que toqui el sostre de casa vostra. És increïblement estable i escalable.

És bo per treballar: qualsevol tema on hi hagi aspectes geomètrics, però també la química i la bioquímica.
Jugadors: dependrà de quantes peces tingueu.
Edat recomanada: a partir dels 8 anys és genial. Ho hem provat amb nens més petits, de fins  a 4 anys,  has d’estar amb ells, però no us imagineu tot el que arriben a fer!
Durada: tanta com imaginació!

QUORIDOR

És un joc d’estratègia amb poques peces, poques normes i ben divertit. Es juga a un taulell de 9×9 caselles. L’objectiu de cada jugador és arribar a qualsevol casella del costat contrari, la qual cosa seria senzilla si no fos per que cada jugador disposa de 5 a 10 parets (depèn de si juguen 2 o 4) per fer la guitza i dificultar el camí fent-lo més llarg.

És bo per treballar: estratègia, tàctica, càlcul i concentració.
Jugadors: de 2 a 4.
Edat recomanada: a partir de 6 anys i fins els 106.
Durada: entre 15 i 20 minuts.




Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.