KIDNELIS, PER MILLORAR LA LECTOESCRIPTURA

Joc educatiu de taula que millora la lectoescriptura dels més petits amb bon humor i creativitat
Per a infants a partir de 6 anys

Millorar la lectoescriptura dels més petits amb bon humor i creativitat. Aquest és un dels objectius de Kidnelis, un joc educatiu de taula creat i avalat pel doctor en pedagogia Carles Rodrigo i comercialitzat per l’empresa Sabadell Shop.

Amb el subtítol Veritats, mentides i imaginació, proposa als infants una sèrie de fitxes amb frases ocurrents perquè les llegeixin i escriguin en lletra lligada o d’impremta i després decideixin si són verdaderes o falses.

La diversió infantil es prorroga amb un debat verbal, ja sigui amb família o a l’escola, sobre la credibilitat de les afirmacions que han redactat.

El joc, que s’ha dissenyat en català, castellà i anglès per a no nadius, consta d’un kit amb 100 fitxes, llapis, goma d’esborrar i un bloc de notes.

Els somriures i la reflexió en veu alta estan assegurats. “Guardem la roba dins la televisió”, “A la nit anem a escola”, “A l’ajuntament hi ha un cocodril” o “El pare posa la roba a la rentadora” són alguns dels exemples pràctics que les criatures es troben amb els dos tipus de lletra, per davant i darrere d’unes fitxes grosses, resistents i fàcilment manipulables.

El joc està pensat per a infants de primer de primària en endavant, just quan comencen a assolir la lectura i l’escriptura, amb lletra de pal i, més endavant, lligada.

Kidnelis, a més, compta amb un cuidat disseny gràfic i unes tendres il·lustracions, que han anat a càrrec de Marta Riudavets i Ariadna Albareda, de Cactus Seny Gràfic de Sabadell.

A partir de les frases impreses, els nens poden crear les seves pròpies i personalitzar el seu joc. És una nova i original manera d’aprendre.

La mecànica del joc és senzilla i molt motivadora, ja que els infants se senten protagonistes i fan seves les frases.

Aprenen, mentre es diverteixen i, per tant, assoleixen millor els coneixements”, explica Rodrigo. Aquest pedagog i docent en actiu va crear el joc artesanalment a casa seva amb senzilles fitxes de cartolina i l’ha estat provant durant una vintena d’anys amb els alumnes de l’escola Sagrada Família de Sabadell, amb un èxit aclaparador.

També s’ha rodat amb els alumnes de l’escola pública Nostra Llar de la ciutat i diferents centres especialitzats en suport pedagògic i psicològic dels infants. L’educador matisa que Kidnelis és “una eina de suport per a l’aprenentatge de la lectura i l’escriptura. En cap moment vol suplir la figura del mestre o de l’adult, sinó que vol reforçar-lo”.

Kidnelis és un joc 100% local i català que col·labora amb el tercer sector social. Fabricat a Sabadell, compta amb l’ajut dels alumnes amb discapacitat intel·lectual del centre ocupacional Xalest de Sabadell, encarregats de manipular i muntar les fitxes i les peces del joc manualment.
Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.