CALDES DE MONTBUI, AL VALLÈS ORIENTAL

La vila termal per excel·lència

Caldes de Montbui es troba al Vallès Oriental, a la província de Barcelona i és una vila famosa per la seva tradició termal. És la primera vila termal de Catalunya i té les termes romanes més ben conservades de la península.

Caldes és una zona de fractures i plegaments que tenen com a conseqüència l’aflorament d’aigües termals, que brollen a més de 74ºC, una de les més elevades d’Europa. Els orígens romans han deixat nombroses petjades que configuren el  patrimoni històric, com la tradició balneària, les Termes Romanes i l’ordenació del nucli antic de la vila. Si ens perdem pels carrers del nucli antic podrem descobrir espais emblemàtics. Us proposem alguns d’aquests espais i us convidem a descobrir tota la riquesa que amaga Caldes de Montbui.


PUBLICITATA la plaça Font del Lleó hi ha el Museu Thermalia, un museu temàtic dedicat a la cultura de l’aigua. Thermalia presenta el patrimoni, la història, els personatges i les tradicions a partir del fet singular de l’aigua que brolla a 74ºC i que ha marcat els seus orígens i la personalitat de la vila i de la gent que hi viu.

         

El museu acull l’exposició permanent de Manolo Hugué i Picasso i podreu descobrir la Sala dels Romans, i veure la projecció multimèdia “Els Déus i l’aigua”, que permet tenir una noció de la història del municipi i conèixer peces arqueològiques de diferents períodes històrics de Caldes de Montbui.

Curiositat: Durant l’època medieval, el museu havia estat un hospital que oferia serveis termals als pobres.

A la mateixa plaça hi ha la Font del Lleó, un dels brolladors d’aigua termal més característic de Catalunya. L’aigua surt a 74ºC de temperatura, una de les més elevades d’Europa. No podreu resistir la temptació de posar-hi la mà, però vigileu! Crema molt! No deixeu que els més petits ho facin!

La font es va construir el segle XVI i va ser restaurada per Manel Raspall el 1927. Veurem un lleó que és el símbol de la vila. L’aigua termal que surt va a parar als safaretjos públics, construïts al segle XIX amb la singularitat que avui en dia encara estan en funcionament i obren tots els dies menys el diumenge fins a les 15 hores. Cada dia s’omple i es buida.

Just davant de la Font del Lleó hi ha les Antigues Termes Romanes, un dels conjunts termals medicinals d’època romana, declarades com a Bé Cultural d’Interés Nacional.

Les termes romanes de Caldes eren medicinals i hi havia un conjunt d’espais on es feien diferents tractaments terapèutics i un seguit d’activitats relacionades amb la higiene i l’oci.

La piscina termal que avui podem veure i que data del s.I aC, és només una part del conjunt termal que hi havia en temps dels romans.

Des d’aquí podem passejar pel Passeig del Remei, des d’on es pot veure una bona panoràmica de la muntanya del Farell i de les hortes de la Riera.Trobareu cases d’estil modernista als números 49, 53, 63, 73 i 75 i si us fixeu bé veureu els elements arquitectònics i decoratius de les façanes.

El passeig arriba fins l’ermita del Remei, que data del s.XVI. Custodia la imatge de la Verge del Remei, molt venerada pels habitants de la població i la comarca.

També podeu descobrir l’església de Santa Maria, la Torre de la Presó, el Pont Romànic, el Parc de Can Rius,

i molts altres punts d’interés. No  deixeu de visitar l’Oficina de Turisme que es troba a la Plaça Font del Lleó número 20 on us donaran informació sobre els espais que podreu veure a Caldes de Montbui i les rutes senyalitzades que es poden fer. L’Oficina de Turisme es troba al Museu Thermalia.


PUBLICITATMÉS INFORMACIÓ

La Vila Termal

Oficina de Turisme Caldes de MontbuiPl. de la Font del Lleó, 2008140 Caldes de MontbuiVallès OreintalBarcelona

Comarca:

Vallès Oriental
Latitud i Longitud:
41.6324190, 2.166715
Telèfon:
93 865 41 40
E-mail:
tur.caldesm@caldesm.diba.cat
Web:
http://www.caldesdemontbui.cat/?#

Més informació

 

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.