CASTELL DE MONTESQUIU, A OSONA

Al Parc de Montesquiu

El Castell de Montesquiu  es troba dins el Parc que porta el mateix nom, entre les comarques d’Osona i del Ripollès, als termes municipals de Montesquiu, Sant Quirze de Besora, Santa Maria de Besora i Sora.

El parc té una superfície de 547 hectàrees, i queda dividit pel riu Ter..

Originàriament el castell era una torre de guàrdia que va fer edificar el comte Guifré I, el Pilós, al segle IX.

A mitjans del segle XIV el castell passa a tenir un altra ús i es converteix en un casalot destinat a la defensa.

Es converteix així en una residència fortificada. Arnau Guillem de Besora és el primer del seu llinatge que habita el castell.


PUBLICITATAl segle XVII, Lluís Descatllar, fa construir una capella i fa una ampliació de la part nord del castell.

Al principi del segle XX, Emili Juncadella, figura representativa de l’alta burgesia del moment, dóna a l’antic casal l’aparença de castell que té en l’actualitat i el completa amb els jardins. Però la reforma de Juncadella oculta molts vestigis de l’evolució i ampliacions anteriors de l’edifici.

Actualment, i després d’una intervenció que ha conservat els testimonis arquitectònics més significatius dels diversos períodes, el castell ha recuperat el seu lligam amb el territori i s’ha integrat en el conjunt del parc.

El Castell de Montesquiu acull exposicions, l’audiovisual ‘Temps d’història i misteri’ (explica la  història del castell, de manera dramatitzada, a través dels fantasmes dels quatre personatges més significatius que hi han tingut relació: l’abadessa Emma, filla del comte Guifré el Pilós, Arnau Guillem de Besora, Lluís Descatllar i Emili Juncadella) , un punt d’informació del parc i organitza visites guiades.

El pis superior del Castell de Montesquiu s’ha condicionat i equipat com a Centre de Recursos amb l’objectiu de què es puguin desenvolupar convencions, conferències, cursos o reunions de treball, tant per part d’empreses com entitats o organismes, ja siguin públics o privats.

Podeu fer rutes que ja estan senyalitzades com la ruta del bosc de pi roig, la ruta del gorg del Pla de l’Hort, la ruta de la Font de la Codineta o la visita al poble de Montesquiu.

Al pàrquing hi trobareu una caseta d’informació on us informaran de les rutes a fer.


PUBLICITATMÉS INFORMACIÓ

Castell de Montesquiu

Montesquiu. Osona08585 Barcelona

Comarca:

Osona
Latitud i Longitud:
42.0291170, 2.228286

Més informació

Com arribar-hi
C-17 Barcelona-Vic-Puigcerdà (antiga N-152) Accés des del quilòmetre 91,5 a Sant Quirze de Besora.
Horaris
  • De novembre a març: dissabtes i festius de 10 a 14.30 h; d'abril a juny i de setembre a octubre: dissabtes i festius de 10 a 14.30 h i de 16 h a 18 h; juliol i agost: de dimarts a diumenges de 10 a 14.30 h;
Horari de visita guiada al castell:
  • Matins, 10.30 h, 11.30 h,12.30 h i 13.30 h; tardes (els mesos en què és obert el castell), 16.15 h i 17 h.
Visites concertades per a grups de 20 persones
  • Entre setmana, festius i caps de setmana.

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.