CASTELL DE SANT FERRAN DE FIGUERES, A L’ALT EMPORDÀ

La major fortalesa europea del s. XVIII

El Castell de Sant Ferran de Figueres, és el monument més gran de Catalunya!

El Castell de Sant Ferran de Figueres és un Bé cultural d’interès nacional, catalogat com a un Monument Històric Artístic.

Ess va començar a construïr el dia 4 de setembre de 1753, seguint el projecte realitzat per l’enginyer general Juan Martín Zermeño. Per aixecar les seves grans muralles i construir el seu increïble sistema defensiu exterior, es va necessitar el treball diari d’aprop quatre mil obrers al llarg de gairebé 13 anys. Les obres dels edificis interiors es van perllongar fins a la fi del segle i algunes no es van acabar. Fins el 1792 no va estar dotat de guarnició.

L’anomenat Castell de Sant Ferran de Figueres té un perímetre exterior, mesurat sobre el parapet del camí cobert, de 3.125 m, i un altre d’interior, mesurat sobre el cordó de la muralla, de 2.100 m.

Entre el camí cobert, dotat de travessos i espaioses places d’armes, i la pròpia muralla de la fortalesa, s’estén el fossat que, amb una superfície propera a les 10 ha., dóna espai a les obres defensives exteriors. Aquestes obres defensives, conservades intactes i en la seva totalitat, són: un gran hornabec principal i altres dos de menors, dues contraguàrdies, set revellins de mides diferents i cinc galeries de contramina. Les seves dependències cobertes sumen un total de vuitanta-nou casamates, a més de vuit cisternes, amb una capacitat conjunta de 1.200 m3.

El recinte interior és format per sis baluards de diferents mides, units per sengles panys de muralla. En el gruix dels mateixos, es troben ubicades fins a un total de noranta-tres casamates d’allotjament i de serveis per a la tropa.

Al nivell del fossat del front est, hi ha les cavallerisses, impressionant nau de doble crugia i factura perfecta, capaç d’allotjar al seu dia 3 esquadrons de cavalleria -450 places.

L’espai intern del recinte és ocupat per nou grans edificis, destinats a l’allotjament dels comandaments i oficials amb les seves famílies i a diversos serveis.

Sota el pati d’armes de 12.000 m2 de superfície, es troba situada la reserva principal d’aigua potable de la fortalesa. Aquesta meravella de l’enginyeria hidràulica és a una profunditat de 8 m sota el pis del pati. Consta d’un circuit per omplir-se, quatre grans dipòsits amb una capacitat conjunta de 9.000 m3 i un sistema de buidat a prova de sabotatges.

La superfície total de la fortalesa de Sant Ferran és de 320.000 m2, o de 550.000 m2 si hi afegim l’espai dels seus glacis. A les troneres s’hi podia instal·lar fins a 230 canons, i comptava amb emplaçaments per a morters i obusos.
Les visites

Donat que les dimensions del castell s´n enormes es fan diferents tipus de visita: independents i complementàries.

Unes s’organitzen pel recinte interior i les altres ho fan per l’exterior i els espais subterranis.

RECINTE INTERIOR DE LA FORTALESA-VISITA INDIVIDUAL

(Autoguia-Sonora), seguint un itinerari degudament senyalitzat estructurat en catorze punts d’interès. Disponibles els següents idiomes: castellà, català, francès, alemany, rus, anglès, holandès i italià. (Durada aproximada: 45 minuts)

RECINTE INTERIOR DE LA FORTALESA-VISITA CONVENCIONAL

Recorregut comentat per l’interior de la fortalesa a càrrec d’un guia monitor. Durada entre 1:30 i 2 hores.

Grups mínim de 35 persones. CAL RESERVA PRÈVIA.

VISITA ESCOLAR

És una vista convencional adaptada als diferents nivells escolars.

Durada aproximada (facultativa) de 1:30 a 2 hores. CAL RESERVA PRÈVIA.

VISITA GUIADA A L’EXPOSICIÓ TEMPORAL DE FONS CEDITS PEL MUSEO MILITAR
A partir de 6 anys

A la Sala Juan Cabellero de l’edifici de l’arsenal de la Fortalesa, es mostra una notable exposició de fons procedents del desaparegut Museu Militar de Montjuïc de Barcelona.

Cedits en qualitat de dipòsit temporal al Consorci del Castell, les peces que es mostren ho fan agrupades en tres temàtiques essencials: un conjunt de maquetes de fortificacions baluardades de Catalunya, una part important de col·lecció d’armes d’època Quintana i, per últim, l’excepcional col·lecció LLovera de miniatures militars, composta per més de 11.000 peces.

Donades les especials característiques de l’Exposició, el lloc de la seva ubicació i el caràcter de visita especialitzada que aquesta té, el seu recorregut es realitza exclusivament guiat i en grups reduïts, entre vint i trenta personas inclosos nens més grans de sis anys.

Durada al voltant de 1,30 horas. IMPRESCINDIBLE CONCERTACIÓ PRÈVIA.


PUBLICITATVISITA: LA CATEDRAL DE L’AIGUA
A partir de 10 anys

Es tracta d’una visita activa en la qual es fa un recorregut comentat pel fossat de la Fortalesa (2,5km) a bord de vehicles tot terreny.

Inclou la visita a les galeries subterrànies de contramina i la navegació a bord d’embarcacions tipus zodiac per l’interior de les cisternes de la Fortalesa.

Durada de la visita 2 hores. CAL RESERVA PRÈVIA.

LA CATEDRAL DE L’AIGUA ÉS TAMBÉ APTA PER A GRUPS D’ESCOLARS MÉS GRANS DE 10 ANYS.

CONDICIONS ESPECÍFIQUES DE “LA CATEDRAL DE L’AIGUA”

“La Catedral de l’Aigua” és una visita activa, duta a terme amb vehicles tot terreny i embarcacions neumàtiques.

Per a la seva realització no es requereixen condicions físiques superiors a les de la vida normal.

Per això, els participants ho fan sota la seva responsabilitat.

No obstant, hauran d’abstenir-se aquelles persones afectades per alguna d’aquestes circumstàncies:

– Dificultat de permanència en llocs tancats.

– Manca de mobilitat i força a les extremitats inferiors i superiors.

– Trobar-se en estat de gestació.

Els nens de fins a tres anys viatjaran en els vehicles sense ocupar plaça, asseguts sobre un adult responsable i no abonaran tiquet.

La resta de menors abonaran tiquet com adults.

Els menors realitzaran la visita sota la cura dels responsables a càrrec dels quals es trobin i mai podran fer-ho sols. En tot moment els participants hauran de seguir les indicacions del guia del grup.

VISITA: NOSTÀLGIC SANT FERRAN

Visita molt semblant a “La Catedral de l’Aigua” però sense accedir als espais subterranis (les galeries de contramina i les cisternes).

Aconsellada per a grups i persones amb problemes de mobilitat i de permanència en espais tancats.

Duració aproximada 1 hora 30 minuts. CAL RESERVA PRÈVIA.

CONDICIONS ESPECÍFIQUES “NOSTÀLGIC SANT FERRAN”

“Nostàlgic Sant Ferran” és una visita la cual transcorre per l’interior d’una fortificació d’època.

Per realitzar-la no es requeireixen condicions físiques especials.

Per tant, els participants ho fan sota la seva responsabilitat.

Tanmateix, deuran tenir en compte l’estat del paviment dels llocs pels quals transitin i, una vegada dalt dels vehicles, no treuran els braços ni el cap fora de la caixa dels mateixos ni es recolzaran a les portes.

Si hi participen menors, aquests ho faran amb les mateixes condicons vigents per  “La Catedral de l’Aigua”


PUBLICITATMÉS INFORMACIÓ

Castell de Sant Ferran

C/ Pujada del Castell(a 800m del Museu Dalí)Figueres.

Comarca:

Alt Empordà
Latitud i Longitud:
42.2737110, 2.946568
Telèfon:
972 50 26 53
E-mail:
fun@lesfortalesescatalanes.info
Web:
http://www.lesfortalesescatalanes.info/

Més informació

Informació i imatges cedides per la Fundació Privada Cultural les Fortaleses Catalanes.

Central d'informació i reserves: Teèfon: 972 50 60 94 Dins els horaris de visita no s'admeten reseves VIA E-mail
Serveis
Llibreria especialitzada, venda de records, zona d'parcament gratuita (no vigilada) per a turismes i autocars)
Horaris Castell de Sant Ferran
Tardor-hivern (darrer diumenge d'octubre a darrer dissabte de març): De 10:30 a 15 hores Setmana Santa (dimarts a diumenge) i TEMPORADA D'ESTIU (1 de juliol a 15 de setembre): De 10 a 20 hores
La resta de l'any
De 10:30 a 18 hores *Entrada recomanada fins a 1 hora abans del tancament. Obert tots els dies de l'any excepte l'1 i 6 de gener i el 25 i 26 de desembre. Cal concertar la visita!

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.