VISITES GUIADES AL CASTELL i RUTA MODERNISTA A GELIDA, AL PENEDÈS

Més de 1.000 anys d’història

Documentat des de l’any 945, el Castell de Gelida forma part de la línia de fortificació que controlava el Penedès. El castell s’estén sobre un esperó rocós delimitat pels torrents de Cantillepa i de Sant Miquel, formant un conjunt monumental que ens permet seguir la història d’aquest territori en el decurs del darrer mil·lenni.

Centre d’interpretació del Castell de Gelida

El castell de Gelida s’estén sobre un esperó rocós de la serra de l’Ordal, delimitat entre els torrents de Cantillepa i Sant Miquel.


PUBLICITATLa fortalesa, que té el seu origen al segle X en el context de la frontera que separava els territoris d’Al-Àndalus i els comtats catalans, està formada per l’edificació del castell i l’església de Sant Pere, també del segle X, antiga parròquia del castell i posteriorment del poble de Gelida.

Des de l’any 1965 l’Associació d’Amics del castell de Gelida ha vetllat per la conservació del monument, i ha impulsat diversos projectes de recerca, conservació i difusió del patrimoni històric gelidenc. El projecte més rellevant fou la posada en marxa l’any 2003 del Centre d’Interpretació del castell de Gelida, amb el suport de l’Ajuntament de Gelida.

castell de gelida

El Centre d’Interpretació del Castell de Gelida és un espai d’atenció als visitants, que ha estat construït aprofitant part de les estructures del castell del segle XIV. Dotat de dues plantes, disposa d’un espai d’informació, serveis, botiga i d’una exposició permanent sobre la història i la significació del castell.

El Castell acull el Centre d’Interpretació  que té com a objectius conservar, investigar, interpretar i difondre el patrimoni històric i natural del municipi de Gelida. L’espai que ocupa el Centre d’Informació ha estat construït aprofitant les estructures del castell del segle XIV. El centre disposa de dues plantes, en elles hi trobem un espai d’informació, serveis i botiga i una exposició sobre la història i la significació del castell.

Des del Centre s’ofereixen diversos serveis culturals i es duen a terme activitats relacionades amb el patrimoni històric i natural de Gelida, com ara:

Informació turística de Gelida i de la comarca, visites comentades al castell i a l’exposició monogràfica, serveis didàctics per a centres docents i entitats d’educació en el lleure, itineraris per a conèixer el patrimoni històric i natural de Gelida i activitats específiques com ara exposicions, cursos, xerrades, jornades, concerts etc…

Les visites guiades al castell es fan de dimarts a diumenge a les 10:30 i a les 12:30 hores

PUBLICITATVisites guiades: Visita a l’exposició permanent i l’església de Sant Pere del Castell.
Recorregut guiat pel recinte inferior del castell que inclou un audiovisual sobre la història del castell i la relació del castell amb el territori que l’envolta, i la visita guiada a l’església de Sant Pere i visita lliure a l’exposició permanent del Centre d’Interpretació.

Durada: 30 minuts . Gratuïta per a menors de 9 anys.

Visita general
Recorregut guiat pel recinte inferior del castell que inclou un audiovisual sobre la història del castell i la relació del castell amb el territori que l’envolta, i la visita a l’església de Sant Pere i a l’exposició permanent del Centre d’Interpretació.

Durada: 45 minuts
socis de l’AACG. Gratuïta per a menors de 9 anys.

Visita completa
Recorregut guiat per tot el recinte del castell que inclou un audiovisual sobre la història del castell i la relació del castell amb el territori que l’envolta, i la visita a l’església de Sant Pere, a l’exposició permanent del Centre d’Interpretació i a una cisterna d’aigua del segle XIV.

Durada: 1 hora i 30 minuts

Visita general i tast
Recorregut guiat pel recinte inferior del castell que inclou un audiovisual sobre la història del castell i la relació del castell amb el territori que l’envolta, i la visita a l’església de Sant Pere i a l’exposició permanent del Centre d’Interpretació. Com a cloenda es fa una degustació d’unes postres, vi piment i neules, elaborat seguint receptes de cuina medieval. Cal fer reserva prèvia al Centre d’Interpretació de Gelida.

Durada: 1 hora i 30 minuts

Ruta modernista

Últim diumenge de cada mes a les 12:30 hores

El recorregut es realitza pel centre de la vila, i és apte per a totes les edats.

La ruta inclou el recorregut per 9 cases modernistes: Cal Boada, Casa Delgado, Ca l’Adela o Casa Figueras, Cal Palahí, Casa Folch, Casa Sara, Cal Jové, Can Valls o Escoles Velles i Casa Pallejà.

La Ruta Modernista es pot combinar amb la visita guiada al castell, que s’inicia a les 10:30 hores

La ruta s’ofereix l’ultim diumenge de cada mes si hi ha un mínim de 8 persones inscrites. També s’ofereix en dies i hores convingudes, amb un import mínim de 24 €, per a fins a 8 persones.

Cal fer reserva prèvia al Centre d’Interpretació de Gelida al telèfon 93 779 01 46 o bé al mail ci@castellgelida.org

Preus: 3 € / persona (menors de 9 anys: gratuïta)
Lloc d’inici: Plaça de l’Església

Durada: 1 hora i 30 minuts


PUBLICITATMÉS INFORMACIÓ

Modernisme a gelida

Camí del castell, s/n    08790 Gelida Alt Penedès 

Comarca:

Alt Penedès
Latitud i Longitud:
41.4402258, 1.864224
Telèfon:
93779 01 46
E-mail:
ci@castellgelida.org
Web:
http://www.castellgelida.org/?#

Més informació

Com arribar-hi
En cotxe:Autopista A7: sortida 26C-243b: a 8 km. de Martorell, a 11km. de Sant Sadurní d’Anoia, a 23km. de Vilafranca del PenedèsEn tren:Línia C-4 RENFE (Barcelona- Sant Vicenç de Calders, per Vilafranca del Penedès) Enllaç amb el Funicular de GelidaEl Centre d'Interpretació de Gelida és tancat al públic durant el mes d’agost i entre el 15 de desembre i el 14 de gener.

Serveis:Audiovisual Recorregut museïtzat (cartelleria, passarel.les, ...)Visites guiades al castell Informació turística de Gelida i la comarca Programa d’activitats educatives per a escoles i entitats de lleure Itineraris de patrimoni: Ruta modernista de GelidaAltres activitats: Jornades de cuina medieval, exposicions temporals, cursos, concerts...
Horaris
Labarables de dimarts a divendres de 9 a 15 hores Visites dies laborables a les 10:30 i a les 12 horesCaps de setmana i festius, de 10 a 14 hores Visites en caps de setmana i dies festius, a les 10:30 i a les 12:30 horesHorari d'obertura del recinte al mes d'agost, de dimarts a diumenge de 10 a 14 hores. Dilluns tancat. Visites a les 10:30 i a les 12:30 hores.