MUSEU DEL FERROCARRIL DE VILANOVA I LA GELTRÚ

Un recorregut pel món del tren, molt a prop de Barcelona

El Museu es troba a les instal·lacions de l’antic dipòsit de locomotores de vapor de Vilanova i la Geltrú.

 

Una de les col·leccions més valuoses del món

El Museu del Ferrocarril compta amb més de una vuitantena de vehicles de totes classes: nombroses locomotores elèctriques, dièsel i cotxes de viatgers de diversos tipus, entre els quals destaca la composició completa del Tren del Centenari, rèplica del primer tren que va circular a l’Estat espanyol el 1848.

De tots aquests vehicles, el conjunt amb més valor i singularitat és la col·lecció de vint-i-vuit locomotores de vapor.

Es tracta d’una de les col·leccions més completes del món.


Diverses d’aquestes locomotores són peces úniques, com ara les dues locomotores originals més antigues que es conserven al nostre país (Martorell, 1854 i Mamut, 1857), la màquina més potent i pesada d’Europa al seu moment (locomotora Santa Fe), la que va ser la més ràpida del segle XIX (Renfe 220-2005), la primera de via ampla construïda a Espanya (locomotora Caldas), l’única aerodinàmica a Espanya (locomotora Linda Tapada), la locomotora més petita d’ample nacional (Andaluces 020-04) i l’ultima locomotora de vapor en funcionament, apagada pel Príncep Joan Carles el 1975 (Mikado 141F-2348), la qual cosa va donar per acabada l’era del vapor a Renfe.

A més dels grans vehicles sobre via, el museu disposa d’altres elements representatius del món del ferrocarril. Es troben objectes que van ser utilitzats pel personal ferroviari en el passat.

També trobareu una amplia varietat de maquetes de diverses escales d’un pas a nivell original de la xarxa ferroviària, la representació museogràfica d’una antiga estació, i instal·lacions ferroviàries molt importants per a la història ferroviària de Barcelona. 

FAMÍLIES: Espais interiors

• El Racó del Víctor
Els nens seran feliços i voldran tornar sempre a visitar-nos per gaudir amb els jocs i elements que hem preparat per tal que s’ho passin d’allò més bé al nou espai que hem creat per a ells.

• Àrea de Descans
Just al costat del Racó del Víctor hem preparat un àrea per a que tothom pugui descansar mentre pren un cafè, una beguda o el que desitgin.

• Sala audiovisual
A la dreta de la recepció, us donem la benvinguda amb un nou audiovisual en diversos idiomes, inclosos el llenguatge de signes i l’audiodescripció per a persones cegues.

• Espai expositiu

Tot i que molts consideren els vehicles el més atractiu del Museu, en aquest espai també podreu veure alguns elements i objectes emblemàtics ferroviaris de la història del ferrocarril.

 

FAMÍLIES: Espais exteriors

• Parc Vall de Núria
Els nens seran feliços i voldran tornar sempre a visitar-nos per gaudir amb els jocs i altres elements que hem preparat per tal que ho passin d’allò més be.

• Zona de Pícnic
Nova àrea exterior per descansar, fer un mos i gaudir al costat dels dipòsits d’aigua que abastien les locomotores a l’antic dipòsit de locomotores de vapor de Vilanova i la Geltrú.

• Passeig Entrevies i baixador
Aquesta nova àrea permet passejar al voltant del Museu alhora que es coneixen diversos elements importants per al Sistema Ferroviari, com són les vies, els diferents tipus d’amples i travesses que s’han utilitzat al llarg del temps al nostre país, les màquines que condicionen la infraestructura i reposen el balast per a que tot funcioni adequadament.

 

Altres activitats

• Festes d’aniversari a la “Casa dels Trens”
Els més petits de la casa poden celebrar el seu aniversari a les nostres instal·lacions, amb una visita pel Museu i després un àpat amb coca en forma de tren i galetes personalitzades per regalar als seus convidats. Tenim dues opcions de preu.
Per a reserves contacteu amb el Museu (93 815 84 91 – reservesmuseu@ffe.es)

• Esmorzars al Tren!
Activitat que es realitza a partir de 5 persones per tal de reviure les emocions i sensacions del viatge en tren en diferents moments de la història; sobre tot en aquells en els que el viatge era molt més que un desplaçament. Un cop finalitzada la visita comentada especial als vehicles que van ser escenari d’aquestes experiències, es podrà gaudir d’un esmorzar a la zona de Pícnic o al cotxe de Tercera Classe del Museu. Tenim dues opcions de preu.
Es necessita reserva prèvia, com a mínim 2 dies abans. (93 815 84 91 – reservesmuseu@ffe.es ).

 

Auto-visites gratuïtes!! Demaneu-les a recepció.

 • La Santa Fe, una catalana potente.Saps com es diuen tots els elements que permetien funcionar a aquesta màquina. Demana’ns aquesta visita!. L’activitat està adreçada a grups petits i/o famílies que vulguin descobrir algunes històries, anècdotes i altres informacions interessants relacionades amb el ferrocarril i els continguts patrimonials del Museu. En aquest cas, podran conèixer una de les locomotores de vapor més conegudes i potents de les que van ser fabricades al nostre país. Com era, com es conduïa i que signifiquen les xifres que totes aquestes màquines porten escrites al davant.
 • Viatgers del futur, un viatge cívic al Museu.
  L’activitat està pensada per a que els petits la facin acompanyats d’algun adult i descobreixin com apropar-se a aquest mitjà de transport, el tren, amb una maqueta d’un tren de Rodalies per construir.
 • Viatgers del futur, del Museu a l’alta velocitat internacional.
  Els més petits podran descobrir com apropar-se als trens més moderns i a les destinacions internacionals a les que podem arribar des de “casa nostra” per ferrocarril i a la vegada construir una maqueta d’un tren d’alta velocitat espanyol i un altre de l’Euroduplex francès.
 • El tren pixelat
  A través de diferents peces de diverses formes, mides i colors, els nens poden posar a prova la seva imaginació i crear el seu propi tren. Demaneu les peces a la recepció del Museu!

 

Exposicions permanents al Museu del Ferrocarril

 • Col·lecció de vehicles ferroviaris a la Rotonda del Museu.
  Al Museu es troba una de les col·leccions de locomotores de vapor més importants del país i d’Europa per vàries característiques, com el seu origen divers, la seva representació de l’evolució i les variacions tècniques en aquest sistema de tracció. A més, el conjunt es completa amb una bona representació de màquines elèctriques i dièsels, així com un assortiment de cotxes de viatgers de diferents èpoques.
 • Exposició “Ferroviaris”, a la Rotonda del Museu.
  A la Rotonda del Museu, aquesta mostra de diferents oficis ferroviaris posa la part humana al costat dels vehicles i altres elements del sistema ferroviari. Maquinistes, fogoners, guardesses i més us acompanyen durant la visita.
 • Espai Gumà: Exposició permanent “L’obstinació d’avançar”.
  Que el ferrocarril arribés a Vilanova i la Geltrú el 1881 no va ser cosa fàcil. Un “indiano”, Francesc Gumà i Ferran, va posar tot el seu afany i mitjans per tal que fos possible aquesta fita de portar el tren a la seva ciutat a la tretzena vegada que es demanava poder emprendre el projecte del ferrocarril a Vilanova.
 • Espai Talgo: Exposició permanent de la història dels trens Talgo.
  Al Museu podeu veure l’única col·lecció de vehicles de Talgo en exhibició des del primer que va funcionar al nostre país el 1950. Aquesta empresa ha estat puntera i encara ho és en la construcció i innovació ferroviària. A l’Espai Talgo podreu recórrer els darrers setanta anys de la història contemporània juntament amb els seus avenços.
 • Espai Mercaderies: exposició de tres vagons i varis contenidors.
  En el nou Espai del Museu dedicat a les mercaderies es pot conèixer una mica més d’aquest transport per ferrocarril. Dins d’un vagó de tipus J, es projecten documentals sobre el paper que han tingut aquets tràfics a la historia contemporània.

 

Consulteu l’agenda d’activitats

Consulteu l’agenda d’activitats que el Museu del Ferrocarril programa cada mes.

En aquest enllaç, trobareu tota la informació: https://museudelferrocarril.org/agenda/index.asp

 
MÉS INFORMACIÓ

Museu del Ferrocarril

Plaça Eduard Maristany s/n,08800 Vilanova i la GeltrúBarcelona

Comarca:

Garraf
Latitud i Longitud:
41.2209373, 1.729036
Telèfon:
938 15 84 91
Web:
http://www.museudelferrocarril.org/

Més informació

CONSULTA LES ACTIVITATS I TALLERS FAMILIARS
Horaris
 • De dimarts a diumenge de 10:30 a 14:30 hores i els dissabtes, a més a la tarda, de 16 a 18:30 hores. Dilluns tancat.
 • El museu romandrà tancat del 22 al 28 de desembre i també l’1 i el 6 de gener.
 

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.