MUSEU DEL FERROCARRIL DE VILANOVA I LA GELTRÚ

Un recorregut pel món del tren, molt a prop de Barcelona

El Museu es troba a les instal·lacions de l’antic dipòsit de locomotores de vapor de Vilanova i la Geltrú.

Una de les col·leccions més valuoses del món

El Museu del Ferrocarril compta amb més de una vuitantena de vehicles de totes classes: nombroses locomotores elèctriques, dièsel i cotxes de viatgers de diversos tipus, entre els quals destaca la composició completa del Tren del Centenari, rèplica del primer tren que va circular a l’Estat espanyol el 1848.

De tots aquests vehicles, el conjunt amb més valor i singularitat és la col·lecció de vint-i-vuit locomotores de vapor.

Es tracta d’una de les col·leccions més completes del món.

Diverses d’aquestes locomotores són peces úniques, com ara les dues locomotores originals més antigues que es conserven al nostre país (Martorell, 1854 i Mamut, 1857), la màquina més potent i pesada d’Europa al seu moment (locomotora Santa Fe), la que va ser la més ràpida del segle XIX (Renfe 220-2005), la primera de via ampla construïda a Espanya (locomotora Caldas), l’única aerodinàmica a Espanya (locomotora Linda Tapada), la locomotora més petita d’ample nacional (Andaluces 020-04) i l’ultima locomotora de vapor en funcionament, apagada pel Príncep Joan Carles el 1975 (Mikado 141F-2348), la qual cosa va donar per acabada l’era del vapor a Renfe.

A més dels grans vehicles sobre via, el museu disposa d’altres elements representatius del món del ferrocarril. Es troben objectes que van ser utilitzats pel personal ferroviari en el passat.

També trobareu una amplia varietat de maquetes de diverses escales d’un pas a nivell original de la xarxa ferroviària, la representació museogràfica d’una antiga estació, i instal·lacions ferroviàries molt importants per a la història ferroviària de Barcelona.


PUBLICITATActivitats gratuïtes al Museu de Ferrocarril

Incloses al preu de l’entrada. Són gratuïtes per a tots els visitants que es trobin al Museu i que hagin accedit amb qualsevol de les tarifes vigents.
Estan pensades per gaudir d’una experiència en família o petit grup, alhora que s’aprenen curiositats sobre el món dels trens.


Dissabtes (visites comentades): Tots els dissabtes a les 12.30 h.

Els tastets del Museu

Tots els dissabtes a les 12.30h

Visites amenes a diversos àmbits del Museu, una de diferent cada dissabte. Voleu conèixer la raó de l’ample de via al nostre país i quants més s’utilitzen? Com es va poder fer arribar el ferrocarril a Vilanova i la Geltrú foradant el massís del Garraf? Què signifiquen els números que veiem al davant d’una locomotora de vapor?… Tindreu resposta a aquestes i altres preguntes participant en aquestes visites.

Apropa’t a l’Espai Talgo

Tots els dissabtes a les 17.30 hores

Podeu veure l’única col·lecció de vehicles de Talgo en exhibició des del primer que va funcionar al nostre país el 1950. Aquesta empresa ha estat puntera i encara ho és en la construcció i innovació ferroviària. A l’Espai Talgo podreu recórrer els darrers setanta anys de la història contemporània juntament amb els seus avenços.

Diumenges de tren al museu

La Mataró en marxa

1er diumenge d’11.30 h. a les 13:30 h.

El ferrocarril ha marcat la vida de les persones des del seus inicis fins a la nostra història contemporània. També de qui va treballar als trens des del principi i que representen els primers oficis ferroviaris, dels que són exemple els maquinistes i fogoners. Ells van ser els que portaven aquelles màquines pioneres del transport públic. Amb aquesta activitat, podreu veure en moviment l’única rèplica que existeix de la primera locomotora de vapor, que va funcionar a la península entre Barcelona i Mataró.

Els viatges de luxe

2on diumenge: D’11.30 a 13:30 h.

Visites guiades a un cotxe saló de luxe de 1928. Des de finals del segle XIX i la primera meitat del segle XX, només uns quants privilegiats van poder viatjar en els trens de luxe que recorrien les xarxes ferroviàries europees. Avui en dia, també es pot fer amb els trens que algunes companyies ferroviàries han rehabilitat per fer viatges turístics. Amb aquesta visita podeu accedir i sentir l’experiència del luxe de viatjar.

ConteTREN del Víctor

3er diumenge (i també el 4rt en els mesos que tenen cinc diumenges):
A partir de les 12h.

Els més petits i els seus acompanyants gaudiran de les històries dels vehicles de la col·lecció del Museu, explicades per un personatge molt especial i molt proper a ells. A la col·lecció de contes del Víctor s’han publicat ja tres d’aquestes històries. No us ho podeu perdre perquè aquest personatge us permetrà apropar-vos a espais i vehicles que estan fora del circuit de les visites.

Els inicis del ferrocarril i els “indianos”

Darrer diumenge del mes:
D’11.30 a 13:30 h.

Sabeu qui eren els “indianos” i què tenen a veure amb el ferrocarril? Voleu pujar al primer tren que va circular per la península entre Barcelona i Matarò? I al primer que ho va fer anys més tard entre Barcelona i Vilanova? Doncs aquesta és la vostra visita, també us explicarem quin paper tan destacat van tenir els “indianos” en els orígens del Ferrocarril. Gaudiu d’aquest “viatge”!

FAMÍLIES: Espais interiors

• El Racó del Víctor
Els nens seran feliços i voldran tornar sempre a visitar-nos per gaudir amb els jocs i elements que hem preparat per tal que s’ho passin d’allò més bé al nou espai que hem creat per a ells.

• Àrea de Descans
Just al costat del Racó del Víctor hem preparat un àrea per a que tothom pugui descansar mentre pren un cafè, una beguda o el que desitgin.

• Sala audiovisual
A la dreta de la recepció, us donem la benvinguda amb un nou audiovisual en diversos idiomes, inclosos el llenguatge de signes i l’audiodescripció per a persones cegues.

• Espai expositiu
Tot i que molts consideren els vehicles el més atractiu del Museu, en aquest espai també podreu veure alguns elements i objectes emblemàtics ferroviaris de la història del ferrocarril.

FAMÍLIES: Espais exteriors

• Parc Vall de Núria
Els nens seran feliços i voldran tornar sempre a visitar-nos per gaudir amb els jocs i altres elements que hem preparat per tal que ho passin d’allò més be.

• Zona de Pícnic
Nova àrea exterior per descansar, fer un mos i gaudir al costat dels dipòsits d’aigua que abastien les locomotores a l’antic dipòsit de locomotores de vapor de Vilanova i la Geltrú.

• Passeig Entrevies i baixador
Aquesta nova àrea permet passejar al voltant del Museu alhora que es coneixen diversos elements importants per al Sistema Ferroviari, com són les vies, els diferents tipus d’amples i travesses que s’han utilitzat al llarg del temps al nostre país, les màquines que condicionen la infraestructura i reposen el balast per a que tot funcioni adequadament.

Altres activitats

• Festes d’aniversari a la “Casa dels Trens”
Els més petits de la casa poden celebrar el seu aniversari a les nostres instal·lacions, amb una visita pel Museu i després un àpat amb coca en forma de tren i galetes personalitzades per regalar als seus convidats. Tenim dues opcions de preu.
Per a reserves contacteu amb el Museu (93 815 84 91 – reservesmuseu@ffe.es)

• Esmorzars al Tren!
Activitat que es realitza a partir de 5 persones per tal de reviure les emocions i sensacions del viatge en tren en diferents moments de la història; sobre tot en aquells en els que el viatge era molt més que un desplaçament. Un cop finalitzada la visita comentada especial als vehicles que van ser escenari d’aquestes experiències, es podrà gaudir d’un esmorzar a la zona de Pícnic o al cotxe de Tercera Classe del Museu. Tenim dues opcions de preu.
Es necessita reserva prèvia, com a mínim 2 dies abans. (93 815 84 91 – reservesmuseu@ffe.es ).

Auto-visites gratuïtes!! Demaneu-les a recepció.
 • La Santa Fe, una catalana potente.
  Saps com es diuen tots els elements que permetien funcionar a aquesta màquina. Demana’ns aquesta visita!. L’activitat està adreçada a grups petits i/o famílies que vulguin descobrir algunes històries, anècdotes i altres informacions interessants relacionades amb el ferrocarril i els continguts patrimonials del Museu. En aquest cas, podran conèixer una de les locomotores de vapor més conegudes i potents de les que van ser fabricades al nostre país. Com era, com es conduïa i que signifiquen les xifres que totes aquestes màquines porten escrites al davant.
 • Viatgers del futur, un viatge cívic al Museu.
  L’activitat està pensada per a que els petits la facin acompanyats d’algun adult i descobreixin com apropar-se a aquest mitjà de transport, el tren, amb una maqueta d’un tren de Rodalies per construir.
 • Viatgers del futur, del Museu a l’alta velocitat internacional.
  Els més petits podran descobrir com apropar-se als trens més moderns i a les destinacions internacionals a les que podem arribar des de “casa nostra” per ferrocarril i a la vegada construir una maqueta d’un tren d’alta velocitat espanyol i un altre de l’Euroduplex francès.
 • El tren pixelat
  A través de diferents peces de diverses formes, mides i colors, els nens poden posar a prova la seva imaginació i crear el seu propi tren. Demaneu les peces a la recepció del Museu!

Exposicions permanents al Museu del Ferrocarril

 • Col·lecció de vehicles ferroviaris a la Rotonda del Museu.
  Al Museu es troba una de les col·leccions de locomotores de vapor més importants del país i d’Europa per vàries característiques, com el seu origen divers, la seva representació de l’evolució i les variacions tècniques en aquest sistema de tracció. A més, el conjunt es completa amb una bona representació de màquines elèctriques i dièsels, així com un assortiment de cotxes de viatgers de diferents èpoques.
 • Exposició “Ferroviaris”, a la Rotonda del Museu.
  A la Rotonda del Museu, aquesta mostra de diferents oficis ferroviaris posa la part humana al costat dels vehicles i altres elements del sistema ferroviari. Maquinistes, fogoners, guardesses i més us acompanyen durant la visita.
 • Espai Gumà: Exposició permanent “L’obstinació d’avançar”.
  Que el ferrocarril arribés a Vilanova i la Geltrú el 1881 no va ser cosa fàcil. Un “indiano”, Francesc Gumà i Ferran, va posar tot el seu afany i mitjans per tal que fos possible aquesta fita de portar el tren a la seva ciutat a la tretzena vegada que es demanava poder emprendre el projecte del ferrocarril a Vilanova.
 • Espai Talgo: Exposició permanent de la història dels trens Talgo.
  Al Museu podeu veure l’única col·lecció de vehicles de Talgo en exhibició des del primer que va funcionar al nostre país el 1950. Aquesta empresa ha estat puntera i encara ho és en la construcció i innovació ferroviària. A l’Espai Talgo podreu recórrer els darrers setanta anys de la història contemporània juntament amb els seus avenços.
 • Espai Mercaderies: exposició de tres vagons i varis contenidors.
  En el nou Espai del Museu dedicat a les mercaderies es pot conèixer una mica més d’aquest transport per ferrocarril. Dins d’un vagó de tipus J, es projecten documentals sobre el paper que han tingut aquets tràfics a la historia contemporània.

 

MÉS INFORMACIÓ

Museu del Ferrocarril

Plaça Eduard Maristany s/n,08800 Vilanova i la GeltrúBarcelona

Comarca:

Garraf
Latitud i Longitud:
41.2209373, 1.729036
Telèfon:
938 15 84 91
Web:
http://www.museudelferrocarril.org/?#

Més informació

CONSULTA LES ACTIVITATS I TALLERS FAMILIARS DE L'ESTIU
Horaris
 • De dimarts a diumenge de 10:30 a 14:30 hores i els dissabtes, a més a la tarda, de 16 a 18:30 hores. Dilluns tancat.
 • El museu romandrà tancat del 22 al 28 de desembre i també l’1 i el 6 de gener.