SPINOSAURUS, AL MUSEU BLAU DE BARCELONA

Spinosaurus, el gegant perdut del Cretaci

Fins al 3 de setembre de 2017

L’exposició presenta el primer dinosaure adaptat per nedar que es coneix i el més gran entre els dinosaures carnívors.

La mostra s’ha complementat amb fòssils de les col·leccions del Museu, que inclouen restes d’aquest singular dinosaure.

L’Spinosaurus, de dimensions colossals —15 metres de llargada i 6,8 tones de pes— que superen les del Tyrannosaurus rex, té unes característiques que el fan únic: el crani semblant al d’un cocodril, una immensa cresta dorsal i potes posteriors curtes per desplaçar-se a l’aigua.

L’exposició

Una rèplica de l’esquelet de mida real ocupa l’espai central de l’exposició i es presenta envoltada de models, fòssils i audiovisuals que recreen la fauna i l’ecosistema del nord d’Àfrica en el període Cretaci, fa 95 milions d’anys, quan la zona era un immens delta fluvial.

Rèplica de l’esquelet Spinosaurus. Imatge de Josep Maria de Llobet/MCNB

També podrem descobrir com les modernes tecnologies aplicades a la paleontologia han fet possible la reconstrucció de l’esquelet, així com la recreació d’un model a escala real que s’ha instal·lat a la plaça del Fòrum, davant de l’entrada del Museu.

El recorregut s’inicia amb la insòlita història del descobriment i redescobriment d’aquest singular dinosaure africà que ha trigat un segle a completar-se. L’ Spinosaurus va veure la llum per primer cop el 1912, quan el paleontòleg alemany Ernst Stromer en va descobrir un esquelet al desert del Sàhara (Egipte). Aquests fòssils, conservats al Museu de Munic, van desaparèixer en un bombardeig durant la Segona Guerra Mundial.

Més d’un segle després de la troballa original, els exploradors i paleontòlegs Nizar Ibrahim i Paul Sereno, amb la col·laboració d’exploradors i científics de tot el món, protagonitzen una aventura esquitxada de misteri i casualitats que els porta, amb perseverança i rigor científic, al redescobriment d’un esquelet més complet que l’exemplar perdut d’Stromer.

Els resultats de la recerca sobre la nova troballa, que va desvetllar la forma de vida semiaquàtica de l’Spinosaurus i les seves dimensions, es van publicar a la revista Science el 2014 i són l’origen d’aquesta exposició que es va inaugurar al Museu National Geographic de Washington.

MÉS INFORMACIÓ

Museu Blau

Parc del FòrumPlaça Leonardo da Vinci, 4-5Barcelona

Comarca:

Barcelonès
Latitud i Longitud:
41.4111739, 2.218824
Web:
http://www.agenda.museuciencies.cat/?#

Més informació

Horaris
De dimarts a dissabte, de 10 a 19 h. Diumenges i festius, de 10 a 20 h. Dies de tancament: dilluns no festius, 1 de gener, 1 de maig, 24 de juny i 25 de desembre
Preus
Entrada a l'exposició Spinosaurus Normal: 6,5 € Reduïda (*): 4,50 € (*) Consulteu les categories d’entrada reduïda Combinada exposició “Planeta Vida” i exposició Spinosaurus 10,5 €

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.