BESALÚ, A LA GARROTXA

Declarat Conjunt històric-Artístic Nacional pel seu valor arquitectònic

Besalú té un encant especial, és un poble ple de racons per observar, ple de carrers per passejar i on es respira un doble ambient: medieval i jueu, que és la seva principal característica. I a més és un punt de partida per fer motles excursions i explorar els pobles que té al voltant.


PUBLICITAT



El Pont Vell atrau gran nombre de visitants. Tot i que s’ha reconstruït diverses vegades, les primeres referències històriques daten del segle XI. Està format per set arcades, fa 105 metres d’allargada i, amb la torre inclosa arriba a fer d’alt, uns 30 metres.

És el símbol de la vila i un bon punt de partida per accedir i visitar la vila vella.

Besalú es troba entre 3 comarques : Alt Empordà, Pla de l’estany i Garrotxa. Va  començar a adquirir importància com a capital de comtat independent després de la mort de Guifré el Pilós (902). Té molts atractius turístics entre els que volem destacar, el Monestir de Sant Pere, l’Hospital de Sant Julià, la Casa Cornellà, l’Església de Sant Vicenç, la Comunitat Jueva, el Micvé i la Sinagoga, o la Cúria Reial.

MONESTIR DE SANT PERE: del monestir Benedictí , només queda l’església que va ser fundada l’any 977 pel Comte –Bisbe Miró. La façana de Sant Pere té un finestral molt especial on   veiem:  dos lleons, símbol de la força, el poder i la protecció  que oferia l’església. Sota els lleons, representat per un simi i una serp , trobem el mal i el paganisme. En aquesta mateixa plaça, hi ha un edifici molt important: La Casa Cornellà, considerada un dels edificis romànics-civils més ben conservats de tot Catalunya. Data de finals del segle XII, i mostra una estructura civil romànica.

HOSPITAL DE SANT JULIÀ: Conserva la façana exterior del s.XII formada per sis arquivoltes i quatre capitells, dos dels quals representen figures animals. Va ser construït pels comtes de Besalú, per atendre les persones que venien en pelegrinatge, però els monjos del cenobi de Sant Pere en posseïen la jurisdicció exclusiva.

ESGLÉSIA DE SANT VICENÇ: Documentada a l’any 977 en època del Comte-Bisbe Miró, és la parròquia del poble. És una església romànica  amb algun element de  transició al Gòtic. Dins d’aquesta comunitat cristiana, hi havia també una comunitat jueva important. La població comptava amb un total de 1.000 habitants i 250 d´aquests eren jueus: comerciaven i convivien junts, fins a la configuració del call jueu al 1415.

EL MIQVÉ  i SINAGOGA: Va ser descobert l’any 1964. És el primer i únic edifici d’aquestes característiques trobat a Espanya i el tercer dels deu existents actualment a Europa. És una sala subterrània d’estil romànic, construït amb pedra tallada. La seva funció era la purificació de l’ànima mitjançant l’immersió total del cos. La dona jueva es purificava uns dies després de cada menstruació,  després del part i quan es casava. L’home religiós es solia purificar cada divendres, abans de la posta de sol, és a dir, abans d’entrar al Sàbat, quan ha estat en contacte amb un mort.

EDIFICI DE LA CURIA REIAL: Edifici  noble d’entre el segles XIII i XIV. Va ser habitat per diferents famílies, cristianes i després jueva ( Astruc David 1300-1362) passant per últim a la familia de Bernat Cavaller, procurador del Rei.

També es escenari de diferents fires i esdeveniments:

– Besalú, ciutat jueva, un cap de setmana dedicat al món jueu amb mercat d’oficis, animació pels carrers, visites guiades, espectacles infantils, concerts, exposicions, conferències, cinema i demostracions gastronòmiques.

– Fira de forjadors i artistes del ferro, amb forjadors, artistes del ferro, i una mostra de forja al carrer.

– Aquesta nit, Besalú, amb visites nocturnes on la vila retrocedeix milers d’anys enrere i s’endinsa a l’època medieval.

– Besalú Medieval. Durant un cap de setmana el centre de la vila es transforma en l’antic comtat de Besalú oferint espectacle i història. Els carrers s’omplen de personatges que fan gaudir als visitants amb les seves històries i actuacions: trobadors, personatges de la cort, artesans etc…

– Fira de la Ratafia. Durant tot un dia hi ha una mostra, degustació i venda de ratafies de Catalunya i un mercat artesanal. S’escull la millor ratafia.

– Besalú Obert. Recorreguts guiats i gratuïts per la vila medieval de Besalú. Cal reserva amb antelació a l’Oficina de Turisme ( 972 59 12 40)


PUBLICITAT



MÉS INFORMACIÓ

Besalú

BesalúGarrotxa

Comarca:

Garrotxa
Latitud i Longitud:
42.2000389, 2.695260

Més informació

Com arribar-hi
Des de Barcelona: agafar l'autopista AP-7- sortida 6 (Girona Nord). Seguir en direcció a Banyoles-Olot per la carretera 66. Des de Figueres agafar la N-260 en direcció a Olot.
Llegeix també

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.