ESGLÉSIA DE SANT JOAN DE BOÍ

esglesia de sant joan de boi

Visitem l’església de Sant Joan de Boí amb nens

L’església de Sant Joan de Boí forma part del grup d’esglésies romàniques de la Vall de Boí i està declarat com a bé cultural d’interès nacional i Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. I no només es queda en això! Perquè aquesta església és la que conserva més elements arquitectònics de la Vall de Boí i on encara es poden veure fragments de les seves pintures murals.


PUBLICITATTota una experiència cultural per anar amb els més petits.

esglesia de sant joan de boi

 

El campanar i l’església de Sant Joan de Boí

L’església de Sant Joan de Boí va ser construïda al segle XI, tot i s’ha reformat en diverses ocasions. Originalment, la construcció estava formada per tres naus amb tres absis amb forma de semicercles, però actualment només es conserva un dels absis i poc a poc s’està refent seguint la seva estructura original. A més a més, una de les restauracions va dotar aquesta església amb petits fragments de caràcter barroc.

D’altra banda, el campanar de Sant Joan de Boí va haver de ser restaurat a causa d’un incendi a l’església al segle XIII. De la seva estructura original només es conserven els tres cossos inferiors. És molt curiós visitar-ho i veure com està perfectament alineat amb els campanars d’altres dos esglésies de la zona: Sant Climent de Taüll i Santa Eulàlia d’Erill la Vall.

 

Les pintures murals de Sant Joan de Boí

Tot i que les pintures murals originals de Sant Joan de Boí es troben al Museu d’Art de Catalunya, és impressionant entrar en l’església i veure les reconstruccions d’aquests murals per tal de comprendre com era l’església originalment. A més a més, també es conserven pintures a l’exterior de l’església! De fet, aquesta és de les poques amb decoracions a l’exterior de tota Catalunya.

La majoria de les pintures murals representen el bestiar o escenes de joglars, tot i que també n’hi ha algunes que tracten fets històrics o que ens poden servir per explicar cultura, història i religió als més petits, com la lapidació de Sant Esteve, que és la més important, o la pintura que retrata una bèstia apocalíptica. Un trosset viu d’història que desperta la imaginació i l’interès dels més petits!

 

➡  Consulta la informació de Sant Climent de Taüll en família AQUÍ

sant climent de taull


PUBLICITATMÉS INFORMACIÓ

lloc

Boí

Més informació

Com arribar-hi:
  • Església situada a la Plaça del Treio del poble de Boí, aparcament a l'entrada del poble, a mà dreta, hi ha serves públics.
Horari:
  • De 10 a 14h i de 16 a 19h (Setmana Santa, juliol i agost fins les 20h).
  • Oberta tots els dies de l’any excepte l’1 de gener i el 25 de desembre.

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.