EXCURSIÓ PER LES ERMITES DE BLANES

ermites de Blanes

Recorregut en família per les ermites de Blanes

Les ermites de Blanes formen part del conjunt arquitectònic d’aquest petit poble de costa. I de fet, cadascuna de les ermites i capelles es troben en llocs estratègics que en l’antiguitat tenien una funció clau dins la població. La ruta de les ermites de Blanes té una durada d’unes dues hores a ritme lent per anar amb els petits i gaudir dels paisatges. Es pot fer fins i tot amb cotxet, tot i que en aquest cas la ruta necessita una mica més de temps perquè no podrem utilitzar els camins, sinó la carretera.

Primer tram, les ermites del poble

Comencem la ruta a prop del Passeig del Mar, concretament un carrer pel darrere, per veure l’ermita de l’Esperança. Una petita construcció senzilla que amaga molta història, i que va ser construïda l’any 1556!

ermites de Blanes

 

Continuant per aquest carreró arribarem al Carrer Ample. No és la nostra propera parada, però ens permetrà gaudir de l’ambient de Blanes i veure els seus petits comerços. Girem pel carrer del Raval i seguim pel carrer de l’antiga, on trobarem la Capella de l’Antiga. Una construcció religiosa del 1441, sota el patrocini de Violant de Cabrera.

ermites de Blanes

 

I tornem cap al Carrer Ample, ara per arribar fins a la Capella de la Salut o ermita de la Mare de Déu de la Font de la Salut, que com en el cas anterior, es troba en un petit carreró de Blanes amb cases pel seu voltant. S’anomena per primera vegada al segle XVII, però es creu que és més antiga, tot i que no se sap bé el seu origen. El seu nom respon a la seva ubicació propera a una antiga mina d’aigua.

ermites de Blanes

 

Segon tram, les ermites a les muntanyes i costes de Blanes

El primer tram de l’excursió és una petita passejada de no més de mitja hora o 45 minuts. A la segona marxem cap a la muntanya i les cales de Blanes, amb un pendent més pronunciat. Un passeig que tot i no ser difícil és millor fer en dies que no hi hagi altes temperatures. A més a més, si anem amb cotxet la ruta, variarà; en comptes d’anar primer a l’ermita de Santa Bàrbara, la primera parada serà l’ermita de Sant Joan per anar sempre per carretera.Per arribar a l’ermita de Santa Bàrbara hem de seguir el carrer des de la Capella de la Salut amunt fins a arribar-hi. Hi ha molt pendent, així que no passa res, anem a poc a poc! Aquesta ermita està catalogada com a Bé Cultural d’Interès Nacional. Tampoc se sap la seva data de construcció, però hi ha referències des del segle XI. L’ermita és especial, i veurem les vistes de tot Blanes i del Castell que hi ha al seu voltant.

La propera parada és l’ermita de Sant Joan. Hi arribem a través d’un camí de sorra pel mig de la muntanya. En arribar-hi, les vistes continuen sent impressionants! S’esmenta per primer cop al segle XIII i es creu que va ser erigida per ordre de Grau de Cabrera.

ermites de Blanes

 

Si hem d’escollir un lloc on descansar de la ruta, el castell de Sant Joan és ideal. És gratuït i a dins hi ha una zona per menjar i descansar mentre contemplem les vistes panoràmiques de tota l’àrea de Blanes.

ermites de Blanes

 

Continuem la ruta tornant pel camí des del qual hem vingut de l’ermita de Santa Bàrbara i a mig camí, trobarem un altre camí que ens portarà a l’últim punt: l’ermita de Sant Francesc, una meravella erigida al segle XVII que ofereix vistes increïbles de totes les primeres cales de la Costa Brava.

 

Més informació sobre rutes culturals a Blanes AQUÍ

ermites de Blanes