MONTBLANC, UNA VILA MEDIEVAL A LA CONCA DE BARBERÀ

Una visita per la història i la cultura de Montblanc

Montblanc és la capital de la comarca de La Conca de Barberà, i passejar pels seus carrers és viatjar per l’antiga història medieval sense moure’ns de segle. Els seus carrers transporten a qualsevol visitant a l’època dels prínceps, les princeses… I dels dracs! Perquè, de fet, Montblanc és on se situa la història de Sant Jordi. Però té moltes altres coses per descobrir! Com la seva famosa Setmana Medieval.

La famosa muralla de Montblanc

Si hi ha alguna cosa a Montblanc que encara ens mostra el seu passat, i present, medieval, és la seva muralla. Aquesta petita vila medieval va sorgir al segle XII i cap al segle XIII va viure una gran expansió, tant urbanística com demogràfica. Aleshores es van començar a construir els actuals monuments medievals de Montblanc.


PUBLICITATCap a principis del segle XIV la importància d’aquesta vila va augmentar i es consolidà com a una població. Va ser llavors quan es va alçar la muralla per tal de protegir l’indret.

montblanc

 

Tot i això, entre finals del segle XIV i el segle XVIII, aquesta vila va viure moments de decadència i fins i tot va quedar mig en ruïnes. De fet, alguns dels seus monuments no van sobreviure, però sí que ho va fer la seva muralla! Va ser reconstruïda i avui dia és l’emblema de Montblanc i el millor lloc per passejar enmig de la història.

 

Montblanc, l’origen de la llegenda de Sant Jordi

Però Montblanc té altres sorpreses, com ser el lloc on se situa la llegenda i l’origen de Sant Jordi tal com el coneixem avui dia. La història del drac, el príncep i la princesa va passar a Montblanc, lloc on Sant Jordi va matar al drac segons recull el Costumari Català de Joan Amades. I els seus habitants n’estan tan orgullosos que hi ha una petita inscripció que així ho explica.

montblanc

 

És tanta la relació que hi ha amb la llegenda de Sant Jordi que hi ha roses per tot arreu! Sobretot durant la seva coneguda Setmana Medieval, quan la vila es posa els seus millors vestits medievals per sortir a celebrar la seva antiga història.

 

La Setmana Medieval de Montblanc

La Setmana Medieval de Montblanc té lloc durant els dos caps de setmana que envolten la diada de Sant Jordi, ja que celebren i reivindiquen d’aquesta manera la història de la vila durant l’Edat Mitjana. Així, durant dues setmanes, tots els carrerons de la vila antiga de Montblanc treuen les banderes i els emblemes d’antigues cases i famílies medievals.

 

I no només això! Durant aquestes setmanes es pot passejar per tota la vila aprenent quins eren els oficis antics i fins i tot veient-los en directe. Ferrers, llenyataires, cistellers…

També es fan tota mena de jocs a l’aire lliure com tir a l’arc, hípica, petites recreacions de batalles medievals, i molt més.

També hi ha molt espai pels més petits, és clar! Sobretot si tenen ganes de convertir-se en Sant Jordi i tenir les seves pròpies fletxes i un cavallet on jugar.

I els prínceps i princeses? També hi són! Al llarg de tot el poble hi ha desenes de paradetes on vestir-se amb corones de flors i diademes d’allò més boniques.

➡  I abans de visitar Montblanc, prepara una excursió amb nens AQUÍ


PUBLICITAT