ÀREA DE LA FRANQUETA, A LA TERRA ALTA

Punt de sortida de moltes excursions!

L’Àrea de la Franqueta compta amb un espai per fer un pícnic i una zona d’estada a més de seu un punt d’inici de moltes excursions.

Es troba a la vora del riu dels Estrets. Hi accedim travessant paratges amb formacions geològiques d’interès, com les Roques de benet, les Gronses o la Roca Llisa.


PUBLICITATAls voltants de l’àrea recreativa hi trobarem senders i espais interpretatius a l’aire lliure que conviden a passejar.

L’interès de la zona rau en els valors naturals dels ecosistemes que l’envolten i en les petjades, encara visibles, de l’activitat humana que va tenir lloc a la vall fins a mitjans del segle XX.

Des de l’Àrea de la Franqueta podem visitar Els Estrets, la cova de Picasso, el racó de Corretja o la Roca Llisa.

Els Estrets

Els Estrets, a més de formar part del Parc Natural dels Ports i la Xarxa Natura 2000, són Refugi de Fauna Salvatge i Zona d’Interès Geològic.

A les moles i parets de conglomerat, hi nidifiquen aus rapinyaires i hi trobem espècies de flora rupícola d’interès. La presència d’un curs d’aigua permanent possibilita que hi hagi peixos i invertebrats que no trobem en altres llocs dels Ports.

Us proposem iniciar el recorregut a l’àrea de la Franqueta o, si preferiu una opció més curta, a l’aparcament de Lliberós.

L’itinerari no presenta cap dificultat, és totalment pla, només cal que planifiqueu el temps de retorn ja que és un itinerari lineal.

També hi podem accedir des d’Arnes.

Punt inicial: Àrea recreativa de la Franqueta
Punt final: Aparcament de Biarnets
Longitud: 5,2 km lineal (10,4 km anar i tornar)
Desnivell total: 70 metres
Temps de marxa: 2 hores i 30 minuts anar i tornar
Dificultat: baixa
* L’itinerari es pot fer més curt, sortint des de l’aparcament de Lliberós, amb un recorregut de 2,4 km en 30 min (4,8 km en 1 h, anar i tornar)

El racó de Corretja

L’itinerari s’endinsa pels alzinars i pinars de pi negral i sapí que trobem a l’esquerra del riu dels Estrets i ens porta fins al racó de Corretja.

És un conjunt de dos masos, el de Corretja i el de Nasi, que ja es coneixia al segle XVII com el mas de la Catalana. Va estar habitat fins a mitjans del segle XX, quan es va expropiar la finca.

L’activitat ramadera i agrícola era la principal forma de subsistència.

Encara es poden distingir els estables per al bestiar a la part baixa del mas, l’era al davant, la bassa per a regar l’hort una mica més apartada i un forn de calç abans d’arribar.

L’indret va ser un important lloc de pas de ramats transhumants entre el Baix Aragó i les Terres de l’Ebre.

Punt inicial i final: Àrea recreativa de la Franqueta
Longitud: 3,3 km circular
Desnivell total: 100 metres
Temps de marxa: 1 hora
Dificultat: baixa

La cova de Picasso

És un itinerari curt, però amb força elements d’interès. Passem per la cova de Picasso i per les àrees interpretatives de la Marbrera i del mas de Quiquet.

Quan Picasso tenia 16 anys, a l’estiu de 1898, va passar unes setmanes en aquesta petita balma coneguda abans com la coveta dels ullals de Morago.

El seu amic Pallarés, fill d’Horta i company seu a la Llotja de Barcelona, l’havia convidat.

Per a ell fou una experiència inoblidable i, de fet, va tornar a Horta uns anys mes tard, al 1909. De les seves estades es conserven obres que reprodueixen els paisatges i personatges dels Ports.

Punt inicial i final: Àrea recreativa de la Franqueta
Longitud: 3,1 km circular
Desnivell total: 80 metres
Temps de marxa: 1 hora
Dificultat: baixa

Roca Llisa

Aquest itinerari ens acosta a paisatges i ambients molt diversos. Comença resseguint el marge esquerre del riu dels Estrets, entre vegetació de ribera i de fons de vall.

Després creua el riu i puja cap al mas de Lliberós. El 1915, el botànic català Pius Font i Quer va fer una estada en aquest mas, avui en runes.

El recorregut continua pel coll de la Valera i, per un sender enmig del bosc, arriba al peu de la Roca Llisa.

Aquest últim tram, coincideix amb el camí d’abast utilitzat antigament per anar des del poble d’Horta de Sant Joan cap als masos de l’interior. Si us fixeu, encara es poden reconèixer alguns trams empedrats.

Punt inicial i final: Àrea recreativa de la Franqueta
Longitud: 8 km circular
Desnivell total: 150
Temps de marxa: 2 hores i 15 minuts
Dificultat: mitjana

MÉS INFORMACIÓ

Àrea de la Franqueta

Parc Natural dels Ports43520 RoquetesTarragona

Comarca:

Terra Alta

Més informació

Com arribar-hi
Des de la T-330, a l'alçada d'Horta de Sant joan, seguim un indicador que diu "Els Ports". Continuem pel camí asfaltat, després de 9,5 km arribem a l'àrea recreativa de la Franqueta. Llegeix també VIA VERDA DE LA TERRA ALTA RACONS MATARRANYA matarranya LA FONTCALDA

LA MUNTANYA DE SANTA BÀRBARA A HORTA DE SANT JOAN ESTRETS D'ARNES

COVA DE LES MARAVELLES a Benifallet MIRAVET i el seu PAS DE BARCA  

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.