LA MUNTANYA DE SANTA BÀRBARA, A HORTA DE SANT JOAN

Excursió de 2 quilòmetres per a nens i nenes a partir de 5 anys

Es tracta d’una excursió senzilla, de baixa dificultat per fer en família.


PUBLICITAT



Té un desnivell de 750 metres. Quan arribem fins al convent podem deixar el cotxe en un i fer una visita al monument.

Sortim del convent i comencem l’excursió.

Deixem el convent a la dreta i seguim un camí ample que transcorre per la cara nord de la muntanya de Santa Bàrbara, cap a l’esquerra agafarem la senda que indica la cova de Sant Salvador.

Resseguirem els alts esperons ben arran de la paret de conglomerat.

Aneu mirant les boniques raconades que hi ha per tot el camí.

Sota el primer esperó i trobarem la capella de Sant Pau a la nostra dreta, on segons la tradició és retirava a pregar Sant Salvador i on tenia aparicions de la Verge Maria, acompanyada de Sant Pau.

A 900 metres i uns 20 minuts d’un camí planer hi torbem la Cova de Sant Salvador.

Amb una imatge del sant, on la llegenda ens explica que va fer brollar l’aigua de la petita font, donant tres cops de bordó.

Aquí farem la primera parada on podrem gaudir d’unes bones vistes. I continuem el nostre camí.

Ara el sender, s’estreny i comença a enfilar-se pujada amunt.

A uns 400 metres la resseguirem per marges fent ziga-zaga.fins arribar a una collada on seurem a recuperar l’alè i podem veure la vessant est de la muntanya.

Aquí veurem tota la serra de Pàndols, serra de Cavalls i la població de Bot.

També hi podrem veure voltors!

muntanya de santa bàrbara amb nens

muntanya de santa bàrbara

A partir d’aquí teniu 2 opcions: baixar pel camí de pujada (sobretot si aneu amb nens petits) o continuar i fer el descens pel vessant sud de la muntanya. El tram final per la cresta, és més delicat i cal tenir bon sentit de l’equilibri.

Si continuem pel vessant sud, trobem tot seguit l’ermita enrunada de Sant Antoni i podreu gaudir de les vistes que ens ofereix l’altura dels Ports i dels masos de la valleta.

Més endavant hi trobarem les restes d’una fortificació de la guerra civil que aprofita una esquerda de la muntanya i una cisterna de pastors.

Seguim el camí i arribarem a un pla amb grans xiprers arrenglerats.

Ara queda l’últim tram de pujada que ens portarà fins a l’avantcim, on trobarem les runes de la capella de Santa Bàrbara, i des d’on gaudirem d’una panoràmica extraordinària.

Si volem arribar al cim que assenyala una creu de ferro, caldrà seguir una curta cresta aèria i exposada, la vista és gairebé la mateixa, però més complerta.

Per tal de fer el descens, baixarem fins al pla on trobem els xiprers arrenglerats, i girarem a la dreta seguint el pla per tal de trobar un corriol poc definit, que baixa amb rapidesa.

La llegenda

Diu la llegenda que en temps de la comanda templera d’Horta s’estava construint la muralla de defensa del poble. Un mestre templer va trobar la imatge de la Mare de Deu dels Àngels durant les excavacions.

A l’obra hi treballaven dos gegants que van fer una juguesca: Qui tiri la roca més lluny decidirà el lloc on s’ha de construir el Convent. Es diu que la muntanya és la pedra i per això el Convent està ubicat en aquest punt.

MÉS INFORMACIÓ

Comarca:

Terra Alta

Més informació

Com arribar-hi
Carretera T-330 direcció Horta de Sant Joan. De lluny ja veiem Sta. Bàrbara, la muntanya piramidal que custodia la població templera de 1300 habitants.       Quan arribem al poble d’Horta, al primer camí a la dreta hi veiem un "i" d'informació, s’enfila una pista asfaltada que en 1 km et porta fins al Convent de Sant Salvador. Quan arribem, seguim un camí de moreres. L’últim tram el farem envoltats de xipresos, històricament considerat com a símbol d’hospitalitat. matarranya

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.