SORTIDA CULTURAL A BLANES AMB NENS I NENES

cultura de blanes

Ruta per la cultura de Blanes en família!

Blanes és una petita població de costa amb un gran llegat cultural gràcies als vescomtes de Cabrera. De fet, l’origen de Blanes es remunta a l’any 1260 quan el vescomte Guerau VI de Cabrera i el seu subfeudatari Guillem de Blanes van consolidar el nucli urbà per tal d’atreure població. D’aquesta història encara es conserven edificis, esglésies, castells i fins i tot la pròpia estructura. Des de Sortir amb nens us expliquem els punts principals per conèixer la cultura de Blanes amb nens.

ermites de Blanes

  

El passat medieval del centre de la vila

La mateixa estructura medieval és ara el centre de Blanes. Passejant pel nucli antic podem adonar-nos que els carrers encara conserven aquest aire medieval. Aquesta zona també és coneguda com a Dintre Vila, i es poden apreciar aquests antics carrers des del Carrer Muralla. Ara és plena de botigues i comerços amb un encant històric i especial.

cultura de blanes

 

Al Carrer Ample hi trobem les Voltes, on hi residien les elits de la població i del que hi han quedat quatre arcades principals dels porxos de les antigues cases. A una de les voltes també hi són presents els copatrons de la ciutat: Sant Bonosi i Maximià.

cultura de blanes

 

I un dels altres punts a destacar del carrer Ample és la Font Gòtica, que de fet és la font d’aquest estil més ben conservada de Catalunya i una de les més importants arreu d’Europa. El vescomte Bernat Joan de Cabrera la va encarregar a Pere Torrent, un pedrer barceloní que la va aixecar l’any 1443.

cultura de blanes

 

L’Ajuntament

Al segle XV és quan es va consolidar el sistema municipal de Blanes. Va ser llavors quan es van redactar les normatives al Llibre de la Universitat de la Vila de Blanes. Des d’ençà que els documents, normes i la història en si es van agrupar en aquest còdex. I encara s’hi pot llegir una part del seu passat a l’Ajuntament, conegut com a “Casa de la Vila”.

cultura de blanes

 

El Portal de la Verge Maria

Al ser un poble de costa, Blanes patia saquejos. Això va fer que cap al segle XIV comencessin a construir un mur que, pocs segles després, va desaparèixer. Tot i això encara s’hi conserva el que va ser la porta de muntanya, avui coneguda com el Portal de la Verge Maria, on van incorporar una fornícula dedicada a la Mare de Déu.

cultura de blanes

 

El Palau Vescomtal i l’església de Santa Maria

Antigament Santa Maria era només una petita església del segle X. Al 1246 va passar a ser de la parròquia de Sant Esteve de Tordera  fins que al 1319 va ser independent. En aquell moment va començar la construcció de la fàbrica gòtica, que a principis del segle XX va comptar amb un retaule barroc i trones modernistes de Gaudí. A la Guerra Civil va quedar gairebé destruïda, i tot i que va ser reedificada, de la seva construcció original en queda la façana gòtica, la planta i la sagristia.

Al mateix recinte hi va estar edificat el Palau Vescomtal, construït a finals del segle XIV, tot i que va estar destruït pels francesos al segle XVII i avui dia només hi queda el perímetre i el pati d’armes.

cultura de blanes

 

El Port de Blanes

El Port de Blanes va ser el més important de tot el territori dels vescomtes de Cabrera. Tant és així que es va convertir en un dels ports més transitats i importants de tota la Catalunya medieval. Finalment, a principis del segle XX, va ser necessària la construcció de les drassanes, que van estar enllestides als anys 40.

cultura de blanes

 

El Castell de Sant Joan

El Castell de Sant Joan, abans conegut com a Castell de Blanes o Castell de Forcadell, forma part del paisatge de Blanes des de gairebé el seu origen. De fet, l’any 1002 ja apareix citat a un document el vescomte Sunifred de Girona. L’any 1050 el castell va passar a mans dels vescomtes de Cabrera. El castell es troba a un turó a 170m d’alçada i amb una torre cilíndrica 15m envoltada d’un fossar. Sens dubte, el millor és tant la seva història com les seves vistes de tota la zona de Blanes.

cultura de blanes
 

➡ Consulta informació sobre el Jardí Botànic Marimurtra de Blanes AQUÍ