CASTELL DE MATAPLANA, AL RIPOLLÈS

Una edificació fortificada enmig d’un paratge natural de gran bellesa

El castell està situat enmig d’una vall, en un paisatge típic del Ripollès.

Podeu visitar el castell de Mataplana i el Centre d’Interpretació del Castell de Gombrèn, on hi ha importants troballes.

Està documentat des de l’any 1076. Es poden veure restes de mur del que va ser centre històric de l’antiga baronia del trobador Hug de Mataplana i que servia de residència a Hug.

Al segle XIV passa a mans dels comtes de Pallars, i posteriorment l’any 1376 aquesta baronia va ser venuda a Pere Galcerán de Pins. A través de les excavacions portades a terme a partir de l’any 1986 s’han descobert les estructures principals del castell al voltant del pati.


PUBLICITATA l’exterior del mur s’han descobert habitacions possiblement ocupades pels vassalls. La baronia s’inicia amb Hug I de Mataplana.

També es diu que al castell hi visqué el llegendari Comte Arnau.

Actualment és propietat del Dr. Eudald Maideu Puig.

Des de 1986 ha estat objecte d’excavacions que han permès posar al descobert, aquest castell que ocupa un lloc de privilegi en la tradició trobadoresca.


PUBLICITATMÉS INFORMACIÓ

CASTELL DE MATAPLANA

Municipi de Gombrèn, al Ripollès

Comarca:

Ripollès
Latitud i Longitud:
42.2482933, 2.090656
Telèfon:
972 72 13 17
Mòbil:
686 113 344
E-mail:
info@alt-ter.org
Web:
http://www.alt-ter.org/?#

Més informació

Com arribar-hi
Agafeu la C16 fins a Guardiola de Berguedà. Agafeu la B402 en direcció a La Pobla de Lillet. Passada aquesta població, poc abans d'arribar a Gombrèn, heu d'agafar un trencall a m'a esquerre on veureu les indicacions: Santuari de Montgrony i Castellar de N'Hug. Si seguim en direcció a Castellar de N'Hug, a l'esquerra, trobarem Mataplana. Està molt ben indicat. Les visites de particulars i de grups, s'han de concertar prèviament a Centre d'Educació Ambiental ALT TER Llegeix també EL MOLÍ PETIT moli petit

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.