ELS AIGUAMOLLS DE L’EMPORDÀ EN BICICLETA

aiguamolls de l'empordà

Des de El Cortalet fins a l’Estany Europa

El Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà compta amb un conjunt d’itineraris que ens acosten a la vegetació i als animals que hi viuen.

Rutes i camins enmig de  paisatges d’una gran diversitat. És una zona humida formada per arrossars, closes i boscos de ribera, llacunes i estanys, platges i dunes, prats i conreus i rius i recs. Un hàbitat privilegiat sobretot pels ocells aquàtics.


PUBLICITATLa bicicleta ens portarà fins a paratges d’una gran bellesa i ens acostarà a una gran quantitat d’animals. Un recorregut de 8 quilòmetres amb olors especials, sons màgics dels ocells i un regal continu per a la vista. En aquesta excursió el més important no és arribar si no gaudir del recorregut pam a pam. També podem fer aquest itinerari pels aiguamolls a peu.

Abans d’iniciar el recorregut en bicicleta ens podem acostar fins l’Observatori Quim Franch i observar en silenci els animalons de l’estany del Cortalet. És important que sortim preparats: ens hem de protegir del sol (no hi ha massa ombres) i dels mosquits (especialment a la primavera, a l’estiu i a la tardor). Després, ja podrem iniciar un recorregut que surt darrera del centre d’informació del Cortalet. Hem de passar per una tanca de fusta i davant nostre s’obre un camí de terra planer, una de les entrades a la Reserva Natural. La següent parada: l’Aguait dels Roncaires.

Després, el camí passa prop de les runes d’un mas: Mas trencat.  I més endavant trobarem un altre Mas, el de Can Comes. En aquesta zona podem trobar vehicles dels veïns i els pagesos de la zona. Tot i que la pista és ampla, a mà esquerra hi ha un petit camí per on anirem més segurs amb la bicicleta.

Tot l’itinerari està molt ben senyalitzat. Si estem atents trobarem les indicacions d’on es troben els aguaits. En silenci observarem el comportament dels animals en el seu hàbitat natural i podem aprofitar per descansar una estona.

Cap al quilòmetre 2,5 girarem a mà dreta pel camí que passa entre dues columnes i arribarem a l’estany Europa i a l’Observatori de les Miloques.

El camí volta l’estany passant per l’Observatori dels Capons i el de Bernat de Berriac i de Rascletons.

Passarem  per una Depuradora i ens trobarem un pont de fusta que travessa el riu Muga fins arribar a Empuriabrava.

Quan acaba el pont hi ha una zona d’esbarjo per fer un mos i recuperar forces per la tornada.

MÉS INFORMACIÓ

Aiguamolls de l'Empordà

El Cortalet. Centre d'informació del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà - Carretera de Sant Pere Pescador - GIV-6216, km 13,6 (17486 Castelló d'Empúries)

Comarca:

Alt Empordà
Latitud i Longitud:
42.2206208, 3.104978
Telèfon:
972 45 42 22
Web:
http://www.parcsdecatalunya.net/?#

Més informació

Normes per visitar el Parc
  • Respecteu les instal·lacions, els senyals, els itineraris i les zones  d'accés prohibit.
  • No heu de sortir dels itineraris senyalitzats
  • Respecteu el silenci dins els observatoris
  • No es permet l'acampada lliure
  • No es permet recollir cap espècie animal ni vegetal.
  • Els gossos han d'anar lligats.
Recomanacions
  • Les millors hores per observar els ocells són el matí i el capvespre, i les èpoques en què hi ha més espècies són les de les migracions (març-maig i agost-octubre), encara que durant tot l'any s' hi poden veure espècies interessants.
  • Els prismàtics són imprescindibles per observar els ocells. Si no en porteu, els podreu llogar al centre d'informació.
  • Cal portar un repel·lent de mosquits.

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.