A PEU AMB NENS PER GALLECS, AL VALLÈS ORIENTAL

Itineraris a l’espai rural protegit de Gallecs

Gallecs és un espai rural protegit envoltat de grans nuclis urbans. Pertany als municipis de Santa Perpètua de Mogoda, Mollet del Vallès, Palau-solità i Plegamans, Parets del Vallès, Montcada i Reixac, Lliçà d’Amunt i Lliçà de Vall.


PUBLICITATEl travessen tres rieres: la riera de Caldes, la del Caganell i la riera Seca. A banda de ser una zona agrícola és també escenari de passejades, excursions i rutes en bicicleta on es pot gaudir de vistes excepcionals i descobrir la riquesa de la fauna i la flora.

S’ha descrit la zona de Gallecs com un oasi enmig del Vallès. S’hi poden fer excursions tot l’any i observar com va variant el paisatge i com canvien els colors en funció de l’estació. Hi ha diferents passejades circulars de poc desnivell que enllacen  els principals punts d’interès  i equipaments.   Totes les rutes estan ben senyalitzades.
La passejada més curta que trobem, amb 2,5 km,  és El Camí de Gallecs. Es pot fer a peu en una hora aproximadament. S’inicia a l’aparcament del camp de futbol on podem deixar el nostre vehicle. Des d’aquest punt hem de creuar la carretera  fins arribar a l’església de Santa Maria de Gallecs. També podem deixar el cotxe a l’aparcament que hi ha just al costat de l’església.

Església de Santa Maria de Gallecs

El primer punt d’interès que trobem és aquesta petita i bonica església romànica amb murs de pedra irregulars.

gallecs en bici

Té interés no només com a patrimoni cultural sinó també  per l’espai natural on es troba. Es va construir al segle  XIII però existeixen mencions documentals de l’any 1907 i es sap que abans d’aquesta construcció hi havia  hagut altres edificis de culte. És un edifici de planta de creu llatina, l’absis és quadrat i està orientat a llevant. Al mur sud hi ha una entrada on podem veure una pila baptismal de pedra i al nord hi ha adossada la sagristia. Just al costat de l’església hi ha l’ agrobotiga de Gallecs, fruit de la iniciativa de  l’Associació de Pagesos de Gallecs i el Consorci de l’Espai Rural de Gallecs. Està gestionada pels propis pagesos i s’hi poden trobar productes naturals, de producció ecològica certificada.

Aiguamoll de Can Salvi

Si continuem la nostra excursió agafarem el camí que hi ha sota de l’església que baixa pel torrent  fins el passeig dels plàtans que ens portarà a l’ aiguamoll de Can Salvi, una zona humida que s’ha creat per facilitar l’establiment de fauna d’aigua i ocells a la zona i que és molt valuosa dins l’ecosistema del Vallès. El primer que veiem és una tanca vegetal d’arbustos i un punt des d’on observar l’aiguamoll a mà dreta. Ens podem acostar en silenci i observar per les petites finestres la fauna que hi viu i la vegetació existent. Aquest aiguamoll té una superfície de 4.300 metres quadrats i hi ha més d’un miler de plantes aquàtiques entre les que destaquen la boga, el canyís o el lliri groc.

gallecs3

Seguirem pel camí que gira a l’esquerre fins arribar a la carretera i a Can Jornet. Un camí a l’esquerre  puja fins el bosc de Can Veire. Ocupa una extensió de 40,2 hectàrees a la zona nord de Gallecs. És un bosc mediterrani on s’ha condicionat una zona de berenador. Del bosc surt un sender que ens condueix de tornada cap a l’aparcament.

Podem ampliar aquesta passejada seguint El Camí dels Bandolers si quan arribem a Santa Maria de Gallecs agafem el camí que gira a mà dreta i desprès girem cap a l’esquerre. Arribarem així al mirador des d’on tindrem unes vistes de tot el Vallès. Des del mirador girem a l’esquerre cap al torrent i enllacem l’itinerari primer,  als aiguamolls de Can Salvi.

El tercer itinerari és el Camí de la Torre d’en Malla que comença a la Plaça del mirador de Gallecs, a Parets del Vallès.  És el més llarg de tots amb 7 quilòmetres de recorregut. Accedirem a la Torre d’en Malla tirant amunt per la riera seca. Abans d’arribar trobarem el safareig i la font. Farem una petita pujada i arribarem a la carena, que divideix els municipis de Parets i Mollet del Vallès. Seguirem cap a la dreta fins arribar a un camí que va arran de carretera i que ens portarà fins el bosc de Can Veire. El travessarem pel camí principal i abans de sortir del bosc, un caminet a la dreta ens portarà fins la zona d’aparcament del camp de futbol. Anem fins l’església, la plataneda, l’aiguamoll de Can Salvi i girem a l’esquerre passats els horts. Creuem la carretera i deixem a mà esquerre Can Jornet Xic (és el Centre d’Educació Ambiental de Gallecs i la recepció de l’Espai Rural de Gallecs) i seguim el camí de Sant Valerià, que puja a la carena, cap a la Torre d’en Malla. A la dreta deixem  la casa del Cònsol  (centre d’estudis ambientals per a reclusos) i retornem cap a Parets del Vallès.

L’eix bicicleta de Gallecs

Els itineraris descrits es  poden fer també en bicicleta ja que son de baixa dificultat.
S’ha senyalitzat però una ruta anomenada: l’eix bicicleta. Té sis quilòmetres,  i té molt poca dificultat. La ruta no és circular sinó que és un eix amb tres braços. Sortirem des de Mollet, des del carrer Ferrer i Guàrdia, per sota el pont de l’A7.

gallecs2

Passarem pels Aiguamolls de Can Benito i continuarem cap al Nord per Torrent Caganell, passarem pels aiguamolls de Can Salvi i la plataneda, fins arribar a l’església de Gallecs.

Des d’aquí, creuem la carretera i arribem fins el bosc de Can Veire, que es travessa fins la carretera de Granollers a Sabadell. Un sender a mà dreta voreja la carretera fins al camí de Sant Valerià. Cap a la dreta, aquest camí va a la Torre d’en Malla.

gallecs1

Girarem a l’esquerra fins la riera Seca i el camí que la voreja, a la dreta, ens portarà fins Parets del Vallès. Fent el recorregut a la inversa, tornarem al punt de sortida.

MÉS INFORMACIÓ

Parc Natural de Gallecs

Mollet del VallèsVallès Oriental

Comarca:

Vallès Oriental
Latitud i Longitud:
41.5690050, 2.196827

Més informació

Com arribar-hi
S'accedeix a Gallecs des de: 
Mollet del Vallès, per les rondes de la farinera i dels Pinetons i el carrer de Gallecs. Parets del Vallès, des del passeig de la Riera o la plaça del Mirador de Gallecs.

Informació
Tots els camins són de terra compactada a excepció dels trams asfaltats on cal vigilar amb els cotxes. Les rutes estan molt ben senyalitzades amb panells verticals.

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.