CONCURS INTERNACIONAL DE ROSES NOVES DE BARCELONA

Es busquen les millors roses 2018

Del 11 al 13 de maig de 2018 al Roserar del Parc de Cervantes

Barcelona acull el concurs internacional de roses noves al Roserar del Parc de Cervantes. El concurs atorga un total de 17 premis a les noves varietats de roses presentades al Concurs. I compta amb activitats familiars i visites guiades al Roserar i també un taller de sembra per a nens. Tot amenitzat amb música, animacions, gegants i capgrossos!

Tallers sembra natura familiar

La pràctica d’aquest taller consisteix a fer un mini-hivernacle per a esqueixos de les plantes de romaní i espígol. Cada família en farà un, amb la planta aromàtica que triï. Un cop fet el mini-hivernacle s’exposaran les recomanacions sobre com continuar amb les cures de les plantes més enllà del taller.

El programa d’ activitats:

  • Divendres, 11 de maig

17 h Obertura al públic del Roserar del Parc Cervantes
18 a 19 h Visita comentada al Roserar, a càrrec de La Fàbrica del Sol.
18.30 a 19.30 h Concert Banda Municipal
17 a 20 h Obertura de la votació de la Rosa Ciutadana
*En el decurs d’aquesta jornada de valoració del jurat internacional, el Roserar Cervantes serà tancat fins a les 17 h.

  • Dissabte, 12 de maig

10 a 12 h Demostració d’Art Floral, pel Gremi de Floristes de Catalunya.
10.30 a 11.30 h Visita comentada al Roserar, a càrrec de La Fàbrica del Sol.
11 a 12 h Visita comentada al Roserar, especial per a famílies, a càrrec de Teresa Garceran.
11.30 a 12.30 h Visita comentada al Roserar adaptada per a discapacitats visuals, a càrrec de La Fàbrica del Sol.
12.30 a 14 h Demostració de gastronomia amb roses, a càrrec d’Ada Parellada i equip.
16.30 a 18 h Conferència-Demostració “Jardins i Biodiversitat”. A càrrec d’Octavi Borruel, departament de Biodiversitat, Ajuntament de Barcelona.
17 a 19 h Taller Sembra Natura Familiar. Es farà un esqueix d’una planta aromàtica que posteriorment es pot trasplantar al balcó o jardí propis.
18 a 19 h Visita comentada al Roserar, a càrrec de La Fàbrica del Sol.
18.30 a 19.30 h Concert. Cobla Sant Jordi
10 a 20 h Votacions Rosa Ciutadana

  • Diumenge, 13 de maig

10 a 12 h Votacions de la Rosa Ciutadana
10.30 a 11.30 h Visita comentada al Roserar, a càrrec de La Fàbrica del Sol.
11 a 12 h Visita comentada al Roserar, especial per a famílies, a càrrec de Teresa Garceran.
10.30 a 12.30 h Taller Sembra Natura Familiar.Es farà un esqueix d’una planta aromàtica que posteriorment es pot trasplantar al balcó o jardí propis.
11.30 a 12.30 h Visita comentada al Roserar, a càrrec de La Fàbrica del Sol.
11.30 a 13 h Demostració d’Art Floral, a càrrec de l’Escola d’Art Floral de Catalunya
11 a 14 h Animació de Gegants i capgrossos
13 a 14 h Lectura del veredicte popular de la Rosa Ciutadana 2018

Els premis del concurs:

Es distingeix la millor varietat de cada raça de rosers:

Híbrids de te i Grandiflores

Floribundes

Paisatgistes

Miniatures

Entapissants

Enfiladissos

D’entre aquestes roses, la que obté més puntuació, a més, guanya el Premi “Barcelona”, a la millor varietat d’entre les concursants.

També es concedeixen premis a les varietats que presenten millors qualitats: creixement, vigor… Aquestes distincions les atorga el Jurat Internacional del Concurs.

El Consell de la Gent Gran de Barcelona, constituït en tribunal especial, tria d’entre les varietats de rosa a concurs la seva preferida: és la Rosa de la Gent Gran.

Per quart any, un Jurat especial format pels millors Mestres Perfumistes del món triarà d’entre les noves varietats la que presenta, segons el seu criteri, el millor perfum.

Finalment, tota la ciutadania que ho vulgui, pot manifestar la seva preferència sobre la millor varietat en l’elecció de la Rosa Ciutadana, que enguany celebra la 9a edició.

Totes les varietats a concurs han estat creades per roseristes a partir d’encreuaments de varietats ja existents. Són inèdites i no han estat mai comercialitzades. Per a obtenir una nova varietat de rosa, els roseristes necessiten uns deu anys de feina, abans de poder presentar-la a concurs o comercialitzar-la.

El Roserar del Parc Cervantes

El Roserar del Parc Cervantes és un jardí de 3,79 hectàrees i prop de 10.000 rosers de 2.000 espècies diferents. Creat el 1965 pels arquitectes Lluís Riudor i Joaquim M. Casamor, i posteriorment remodelat per tal de realçar-ne els valors botànics, estètics i pedagògics. Aquest jardí mostra la història dels rosers a través d’un recorregut principal o eix botànic amb rosers silvestres agrupats segons l’origen geogràfic. A banda i banda es disposen els híbrids, l’origen dels quals són els rosers silvestres. Hi trobem espècies representatives de la història i varietats modernes, col·leccions de rosers silvestres, d’híbrids antics i moderns, d’enfiladissos i rosers de fragàncies intenses.

L’any 2009 el Roserar del Parc Cervantes va rebre el prestigiós Garden Award Excellence, atorgat per la World Federation of Rose Societies per la seva bellesa, història i valor educatiu.

El Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona, que enguany celebra la 18a edició, es va crear l’any 2001 per impulsar la divulgació i la projecció del Roserar, fidel a la tradició roserística de Barcelona, que es remunta a les primeres dècades del segle passat. Al Roserar, a més de la col·lecció permanent, es poden conèixer les noves varietats de rosers presentades a Concurs i, en el Jardí del Palmarès, les guanyadores d’edicions anteriors.

ROSA CIUTADANA 2018
Els visitants del Roserar del Parc Cervantes poden triar per novè any consecutiu la seva rosa preferida entre les que participen al 18è Concurs Internacional de Roses Noves de Barcelona. La votació popular distingirà la millor rosa en la categoria de Rosa Ciutadana 2018.

Com podem escollir la nostra rosa preferida?

  • Observeu les varietats disposades a l’espai del concurs. Cal valorar els detalls de la rosa que més us cridin l’atenció i us agradin, com per exemple el perfum, la mida, el color de la flor, el vigor…
  • Cada varietat de rosa està identificada amb un número. Aquest és el que haureu de fer servir per votar la vostra rosa preferida.
  • Un cop decidits, escriviu el número de la rosa que trieu a l’espai que hi ha reservat a la butlleta de votació que us lliuraran al mateix parc.
  • Dipositeu la butlleta a l’urna destinada a l’efecte.
  • El període de votació s’inicia a les 18 h del divendres dia 11 de maig i finalitza a les 12 h del diumenge, 13 de maig. Les roses ja han estat valorades pel jurat internacional. Podeu coincidir amb la seva opinió o no.

Veniu i voteu la rosa que més us agradi!

MÉS INFORMACIÓ

data inici
11-05-2018
data fi
13-05-2018

lloc

Roserar del Parc Cervantes
Av. Diagonal, 706, 08034 Barcelona

Comarca:

Barcelonès
Latitud i Longitud:
41.384306, 2.105702
Web:
http://bit.ly/2pAVWso?#

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.