LA FESTA DELS MANAIRONS A LA GUÀRDIA D’ARES

Anem a plegar manairons!

L’experiència fantàstica de la mitologia pirinenca

El divendres 24 de juny se celebra Jornada de la Mitologia Pirinenca a la Guàrdia d’Ares, un poble situat a la comarca de l’Alt Urgell. Es tracta d’una festa amb un programa ple d’activitats divertides perquè els nens i nenes puguin viure una de les nits més màgiques de l’any.

Festa infantil

 

La llegenda dels manairons

Els manairons són uns éssers màgics del bosc que formen part d’una llegenda fantàstica de la cultura pirinenca. Avui en dia, han senyalitzat curiosos indrets amb l’anomenada ruta dels manairons. Es tracta d’uns éssers de mida diminuta que neixen de l’herba menaironera, la qual grana en el solstici d’estiu, la nit de Sant Joan.

És per això que aquests tipus de follets només es poden collir la nit de Sant Joan quan es duu a terme la collita dels manairons. Diu la llegenda que en caben milers en un canut d’agulles o de canya. Surten del canut al crit de “Què farem? Què direm?” demanant que el seu amo els mani feina.

Canut manairons

Conta la veu popular que un dia l’amo de cal Feu de la Guàrdia anava cap a Organyà amb el seu mosso per la collada del Pillat. Quan ja arribava, l’amo es va adonar que s’havia deixat a casa el canut dels manairons, aquells éssers petits i valents que es cullen d’una planta la nit de Sant Joan, sempre que faci lluna vella. L’amo va manar al mosso que tornés a casa a buscar el canut, qui va complir l’encàrrec, però no se’n va poder estar de tafanejar-lo. El va obrir i, a l’instant, una rècula de manairons van sortir del canut afal·lerats, demanat-li feina i més feina. 

Programa d’activitats

Cada any es realitzen un seguit d’activitats i un espectacle.

Espectacle – La nit del solstici d’estiu

Durant el camí es fa un espectacle molt entretingut anomenat La nit del solstici d’estiu. És la representació de la famosa llegenda dels manairons amb el personatge Quiri Nyus, el mosso de cal Feu, qui ens presentarà fets llegendaris durant el recorregut. La representació és protagonitzada i dirigida per Joel Pla. Es tracta de l’evocació de diverses llegendes entorn de la nit més curta de l’any, com ara el poder fertilitzant de la rosada de Sant Joan, la bugada de les encantades o els aquelarres de bruixes.

Aquest espectacle farà que els infants s’endinsin en la cultura mitològica del Pirineu en primera persona i es preparin per ser ells els protagonistes de la cerca dels manairons pel bosc!

Espectacle

I al vespre:

  • Anem a plegar manairons. Ara és el moment! Tots els nens i nenes agafaran els seus canuts i buscaran aquests éssers diminuts pel bosc.
  • Danses al ras amb el duet Extremòfils. És hora de ballar tots junts, i que millor que fer-ho amb danses en mans d’aquest duet.
  • Degustació de la xocolata dels manairons. Per acabar aquesta meravellosa nit ho farem de la manera més dolça possible!

 

Collita de manairons

 

El canut. Cada any és diferent!
Perquè els nens i nenes puguin anar a plegar manairons necessiten un canut on guardar-los molt bé perquè no s’escapin!
.
Canuts

.
Cada any es crea un canut diferent per tal de commemorar la màgica nit.

 
 

MÉS INFORMACIÓ

data inici
24-06-2022

lloc

La Guàrdia d'Ares

Horari

17:00 h - 22:00 h

Més informació

Cal portar berenar-sopar, aigua i llanterna. Programa d'actes