MUSEU DEL JOGUET DE CATALUNYA, A FIGUERES

Premi nacional de cultura popular 1999 i Creu de Sant Jordi 2007

Per a la visita al Museu, no cal anar acompanyat d’un guia, ja que les peces es troben presentades de forma clara.

Els joguets s’ agrupen per temes, i també van acompanyats de fotografies de diferents èpoques d’infants amb els seus joguets, de manera que els visitants poden observar com es jugava anys enrere.

Museu del joguet de Catalunya

Cada joguet consta de la seva fitxa explicativa (nom, data, fabricant, origen, etc.), i en alguns casos d’algun escrit realitzat per personatges coneguts que reflexionen sobre peces lúdiques en concret.



L’entrada i l’escala

Trobem la Torre Eiffel (1929) amb 9.832 peces de Meccano i 8.623 cargols, i una col·lecció de cotxes a escala.

Quan pugem a la primera planta, veiem algunes baldufes i l’ós Ernest, equilibrista incansable.

Al museu hi trobareu jocs que es jugaven en l’antiguitat: nines, sonalls, daus i fitxes fetes d’argila, os o ivori, Són de l’època grega, i romana i provenen d’Empúries, Tarragona…

També es pot jugar al “Tres en ratlla” amb una reproducció d’un tauler d’aquelles èpoques.

Joguines antigües per jugar a l’aire lliure: cavalls, bicicletas, patinets, objetes per jugar a la platja, pilotes de diferents materials (vímet, cuir, plàstic…), baldufes, bitlles, diàbolos, cercles, tricicles, cordes, patins …

Museu del joguet de Catalunya

Entre molts altres joguets que representen diferents mitjans de transport, hi ha una estació de tren de Mataró de 1900, el tren elèctric de Salvador Puig Antich (acompanyat d’ un escrit de Manuel Vázquez Montalbán), cotxes molt diferents (com per exemple un Bugatti de la fàbrica Payá de 1930, i un cotxe de 1984 fabricat a Suècia per la casa Playgram), un Tramvia Imperial fabricat a Barcelona (1930), un autobús de la mateixa ciutat (1915), un taxi de Barcelona (1920), hidroavions, motos amb o sense sidecar, vaixells de tota mena i materials, etc.

Museu del joguet de Catalunya

També hi trobem animals, la majoria són fets de cartró, i tenen rodes per arrossegar-los o funcionen com un balancí. És interessant comparar aquestes peces amb el gos arrossegall de plàstic fabricat per Ambi Toys a Amsterdam l’any 1995.

Museu del joguet de Catalunya

També hi trobem una fotografia de l’artista Joan Brossa amb un cavall de cartró, i un gran cavall de cartró que havia estat d’Ernest Lluch.

També hi ha elements religiosos: esglèsies, altars, disfresses de capellà, jocs de taula, nines típiques catalanes fetes de cartró, podem veure com eren els teatrins, guinyols i titelles, el circ o les ombres xineses.

Es pot veure com funciona un zoòtrop (antecedent del cinema), o observar diferents fenòmens òptics (anamorfoscopi, etc.); també hi trobem com fer ombres curioses amb les mans, o el joguet CineNic (fabricat a Catalunya, i que va tenir un gran èxit pel fet de ser el primer joguet que permetia la projecció d’imatges en moviment.

Hi ha jocs de construcció de moltes formes i materials on destaca la casa Meccano, que permetia crear construccions metàl·liques com la Torre Eiffel que hi ha a la planta baixa del Museu, o Kapla, amb peces de fusta.

També hi ha elements de màgia i il·lusionisme, diferents representacions de la figura més popular del pessebre: el caganer! jocs de cartes, jocs per a invidents, disfresses, instruments musicals, ninos amb uniformes de la guerra civil espanyola, soldats de plom, jocs d’estratègia…

Hi trobem diferents peces que funcionen amb corda, piles, etc. Hi ha jugadors de billar, estudiants (amb les notes enganxades a les maletes), un Xarlot, els tres porquets…

Hi ha naus i robots, la majoria dels quals són de plàstic o de metall, i molts funcionen amb piles.

També podem veure exemplars de còmics típics com TBO. Patufet o Esquitx i una màquina guillotina per tallar la punta dels cigars inventada pel professor Franz de Copenhaguen, personatge del TBO.

Nines d’arreu del món, trencaclosques, dòminos, peces relacionades amb el famós ratolí de Walt Disney, Mickey Mouse, óssos i animals de peluix, felpa o roba, animals de cartró…

Al final de la visita es projecta un audiovisual sobre llibres en moviment.

MÉS INFORMACIÓ

Museu del joguet

C/ Sant Pere, 117600 Figueres (Alt Empordà)Girona

Comarca:

Alt Empordà
Latitud i Longitud:
42.2666899, 2.958572
Telèfon:
972 504 585
E-mail:
info@mjc.cat
Web:
http://www.mjc.cat/

Més informació

Horaris
Juny, juliol, agost i setembre Obert tots els dies sense excepció de 10.30 h a 19 h D'octubre a maig De dimarts a dissabte: de 10.30 h a 19 h Diumenges i festius: de 10.30 h a 14.30 h Tancament: els dilluns (excepte festius i vigílies de festiu), l’1 de gener, el 25 i el 26 de desembre, i la segona quinzena de gener i la primera quinzena de febrer. Venda d’entrades fins a 30 minuts abans del tancament.

 

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.