MUSEU DE L’ESTAMPACIÓ, A PREMIÀ DE MAR

Activitats familiares

MUSEU DE L'ESTAMPACIÓEl Museu de l’Estampació de Premià de Mar,  conserva i ofereix un importantíssim fons de dissenys originals, mostres d’estampats, eines i maquinària, que permeten resseguir les tècniques usades des del segle XVIII fins als nostres dies.

La primera fase de l’exposició permanent està dedicada a l’estampació tèxtil on s’exposen les conegudes robes d’indianes que van impulsar l’economia i la industrialització de Catalunya a partir del segle XVIII.

També s’exposa una passarel·la amb models que recreen l’evolució de les robes i motius estampats. En el segon àmbit descobrim els secrets de la química del color des de l’antiguitat fins als nostres dies.

En el Museu es poden fer visites a les seves instal·lacions, tant les sempre visibles com les que tenim ocultes. Per tal de donar a conèixer el seu fons, veurem l’exposició permanent i també els seus magatzems, on ens podrem fer una idea del funcionament d’un museu i conèixer la feina de documentació i conservació que s’hi fa.


PUBLICITATAdreçades a: alumnes de batxilerat artístic i escoles relacionades amb el món de l’art, de la conservació i la restauració. També pensades per a famílies amb reserva prèvia (cal consultar preus).

Grups: màxim 15 persones.

Durada: 2 hores.

Reserves al telèfon: 93 752 91 97

Activitats familiars permanents

1.- VISITA GUIADA A L’EXPOSICIÓ PERMANENT

Per a nens i nenes a partir dels 6 anys

Visita guiada a l’exposició permanent, dedicada a l’Estampació tèxtil, on es mostra la història de la tècnica, la química, l’art de l’estampació manual i també la industrialització del procés d’estampació.

L’objectiu prioritari del Museu és explicar l’estampació, com a tècnica, a través del temps i, especialment, l’important paper d’aquesta activitat econòmica com a base de la industrialització de Catalunya.

Els àmbits tractats en els diferents espais de l’exposició són: l’estampació manual d’indianes, l’aventura del comerç amb l’orient -el cotó-, el blanqueig del teixit, la química del color, el gravat per a l’estampació fins al segle XIX i la secció dedicada a l’estampació a la lionesa, molt vinculada durant gran part del segle XX al treball tècnic i artístic de nombrosos professionals dibuixants i gravadors del Maresme i sobretot especialment de Premià de Mar.

Cal fer reserva prèvia.

Nombre màxim de persones: 23

Durada de l’activitat: 45 minuts

2.- TALLER: L’APRENENT D’ESTAMPADOR

Per a nens i nenes a partir dels 2 anys

S’apren a estampar amb la tècnica del bac usant motlles de fusta i la tècnica de la lionesa, damunt una samarreta que porta cada alumne o bé damunt un mocador del museu.

Nombre màxim de persones:  23

Cal fer reserva prèvia.

Durada de l’activitat: 1 hora.

 3.- TALLER L’OFICI DE TEIXIDOR

Per a nens i nenes a partir dels 6 anys

Després d’una introducció sobre les matèries vegetals i animals emprades en els teixits, es dóna a conèixer el procés de filar, l’estructura d’ un teler i tot seguit cadascú comença a teixir, plana i sarja, passant els fils de trama a través dels fils d’ordit.

Nombre màxim de persones:  23

Durada de l’activitat: 1 hora.

Cal fer reserva prèvia.

4.- TALLER APRENENT DE COLORISTA

Per a nens i nenes a partir dels 6 anys

Després d’introduir el concepte de color, es donen a conèixer quins són els colorants naturals d’origen vegetal, animal i mineral que s’han emprat des de l’antiguitat per acolorir els teixits.

Els nens fan de tintorers, experimenten i elaboren tint natural vegetal per obtenir un mostreig de colors, una carta de colors.

Nombre màxim de persones:  23

Durada de l’activitat: 75 minuts.

Cal fer reserva prèvia.

5.- DEMOSTRACIÓ D’ESTAMPACIÓ

Per a nens i nenes a partir dels 6 anys

S’ofereix una demostració sobre la tècnica d’estampació a la lionesa. Cada usuari s’emporta un mocador estampat. Aquest sistema d’estampació va ser introduït a Catalunya entorn el 1931, concretament a Premià de Mar la fàbrica d’estampats Lyon-Barcelona fou una de les primeres a estampar a la lionesa.

Nombre màxim de persones:  23

Durada de l’activitat: 30 minuts.

Cal fer reserva prèvia.

MÉS INFORMACIÓ

Visita el Museu de l'estampació amb nens

Fàbrica del Gas. Joan XXIII, 2-8 (08330 Premià de Mar) (Maresme)

Comarca:

Maresme
Latitud i Longitud:
41.4885134, 2.350565
Telèfon:
93752 91 97

Més informació

  • L’edifici on s’ubica el Museu és l'antiga fàbrica del gas de Premià de Mar, edifici d'estil modernista i neoclàssic, construït el 1884. És l'única fàbrica de gas d'hulla que resta d'empeus, a Catalunya, i va ser rehabilitada l’any 2002 per acollir el Museu.

Com arribar-hi

  • Autopista C-32 (sortida 9 Premià).
  • Carretera N-II (entrada Carretera Premià de Dalt)
  • Renfe: direcció Mataró (al costat de l'estació i la platja.
  • Autobusos Casas (línia de Barcelona)