EL JACIMENT IBÈRIC I MEDIEVAL DE L’ESQUERDA, A RODA DE TER, OSONA

parcs arqueològics de Catalunya

Museu arqueològic de l’Esquerda

Visita comentada el primer diumenge de mes.

Es fa un recorregut per les diferents zones del jaciment i al museu es projecta l’audiovisual de “Esquerda, jaciment arqueològic”


PUBLICITATEl Museu Arqueològic de l’Esquerda és un museu monogràfic dedicat al jaciment ibèric i medieval de l’Esquerda. Recull, conserva i difon els materials procedents d’aquest jaciment pioner en la recerca arqueològica i també en l’arqueologia experimental.

Les viisites comentades del Museu Arqueològic de l’Esquerda:

1. L’ESQUERDA: poblat ibèric i medieval. Un recorregut per 2500 anys d’història.

Recorregut per totes les èpoques del jaciment de l’Esquerda.I ntroducció al món del treball arqueològic al Museu Arqueològic de l’Esquerda i visita al jaciment de l’Esquerda seguint una ruta ben senyalitzada amb punts d’informació que inclouen restitucions de les principals estructures del jaciment: fortificació, carrers i tallers d’època ibérica; església, cementiri, plaça, graner i ferreries medievals.

Material: Dossier didàctic: L’Esquerda, un jaciment ibèric i medieval al cor de la comarca d’Osona.

Nivell educatiu: adaptat a tots els nivells

Durada: 2,5 hores

Grup classe: 20 persones

2. L’ofici de ferrer en el món medieval

Al jaciment de l’Esquerda s’hi van excavar les restes d’una ferreria medieval. Al seu interior hi havia algunes de les eines del ferrer, les restes d’una fornal per  forjar el ferro, un forn per fondre metalls i els productes que s’hi fabricaven.  A l’Àrea de Recerca Experimental Arqueològica (ÀREA) de l’Esquerda hem reproduït una fornal medieval molt simple, que serveix per poder elaborar diferents eines de ferro. El nostre ferrer us ensenyarà com funciona.

Material: Dossier didàctic: Pagesos, constructors i ferrers d’època medieval.

Nivell educatiu: adaptat a tots els nivells

Grup classe: 20 persones

3. Entra en un graner medieval a l’àrea de recerca experimental arqueològica de l’esquerda

L’Àrea de Recerca Experimental Arqueològica de l’Esquerda és una laboratori a l’aire lliure on s’hi investiga sobre agricultura medieval: els sistemes de conreu, les espècies conreades, les eines que es feien servir i els sistemes d’emmagatzematge de les collites. Hi podreu veure les sitges i un graner construït a partir de les dades proporcionades per l’arqueologia.

Material: Dossier didàctic: Pagesos, constructors i ferrers d’època medieval.

Nivell educatiu: adaptat a tots els nivells

Durada: 2,5 hores

Grup classe: 20 persones

4. Les fabuloses històries de l’esquerda

En Floduc, el bufó més tafaner i simpàtic que hagueu conegut mai, us explicarà totes les històries que coneix sobre l’Esquerda i sobre la gent que hi vivia. Us transportarà al passat  utilitzant diferents recursos visuals i sonors.

Nivell educatiu: adaptat a tots els nivells

Durada: 1,5 h.

Grup classe: 20 persones

5. Taller d’antropologia física. Els antics habitants de l’Esquerda

A través de l’antropologia física sabem com eren els nostres avantpassats: quina esperança de vida tenien, com s’alimentaven, quines malalties patien. Aquest taller explica quines són les principals observacions i mesures que es prenen sobre les restes òssies i proposa algunes pràctiques que condueix una antropòloga. Es complementa amb la visita al jaciment.

Nivell educatiu: ESO i BATXILLERAT

Durada: 1,5 hores

Grup classe: 20 persones

6. El recorregut botànic De l’Esquerda

Ofereix al visitant la possibilitat de conèixer la vegetació natural de la zona i la seva evolució des d’èpoques antigues fins a l’actual. El riu Ter, que envolta la península de l’Esquerda, té una influència directa sobre la vegetació de l’entorn. També es poden contemplar les plantes que creixen als camps de conreu experimentals, reproduïts a partir de llavors documentades arqueològicament al jaciment.

Nivell educatiu: ESO i BATXILLERAT

Durada: 1,5 hores

Grup classe: 20 persones

7. Ruta literària de Miquel Martí i Pol

Els alumnes coneixeran un seguit d’espais i de paisatges de Roda de Ter que estan íntimament relacionats amb la vida del poeta, i a cadascun d’ells hi podran escoltar, i també llegir, poemes o narracions que tenen una relació directa amb aquell indret: la casa natal, l’escola, la fàbrica on va treballar, els carrers i les places per on passejava quan era un adolescent,  les cases on va viure, o la Biblioteca Bac de Roda on hi ha dipositat el seu llegat. La ruta literària de Miquel Martí i Pol us proposa fer un tomb per Roda unint la poesia amb la vida del seu autor.

Material: SOLDEVILA, Llorenç. Ruta literària de Miquel Martí i Pol. Edicions Proa. Les Eines, 40. Barcelona, 2004.

Nivell educatiu: adaptat a tots els nivells

Durada: 2,5 hores
Grup classe: 20 persones

Guardar

MÉS INFORMACIÓ

Museu Arqueològic

Av. Pere Baurier, s / n (08510  Roda de Ter)

Comarca:

Osona
Latitud i Longitud:
41.9794137, 2.312697
Telèfon:
93854 02 71
E-mail:
m.a.esquerda@rodadeter.cat
Web:
http://www.lesquerda.cat/?#

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.