LA TORRE DE L’AMO A VILADOMIU NOU, AL BERGUEDÀ

Dues vessants d’un mateix edifici

La Torre de l’Amo a Viladomiu Nou és un edifici protegit com a bé cultural d’interès local, construït en els seus inicis com a residència dels propietaris de la colònia tèxtil Viladomiu.


PUBLICITATÉs un habitatge construït al bell mig de la colònia de Viladomiu Nou, estructurat en planta baixa i pis, de planta rectangular precedit per un petit jardí.

Per la seva estructura, la Torre de Viladomiu Nou és semblant a una gran masia amb galeries, que consta de tres cossos -el central més ample que els laterals- i una sala central al pis. Igual com la fàbrica i l’església de la colònia, l’edifici de la torre és fet amb pedra calcària, que obtenien de les pedreres obertes a tocar del Llobregat.

Torre de l'Amo a Viladomiu Nou

Avui en dia és un Centre d’Interpretació dedicat a explicar una part de la història i del patrimoni del conjunt de les colònies tèxtils de l’Alt Llobregat. També és el centre des d’on s’inicien algunes rutes per conèixer el patrimoni industrial, natural i immaterial de les colònies.

La Torre ofereix tres espais que es poden visitar els dissabtes i diumenges al matí, o entre setmana en visites concertades per a grups.

Les exposicions mostren els diferents espais i mobiliari de la Torre de l’Amo i una exposició permanent sobre el món de les colònies i el seu patrimoni monumental. A la planta soterrani, on hi havia l’antiga carbonera de la torre, s’hi ha instal·lat una exposició permanent del món de les colònies que ens permet conèixer què era una colònia tèxtil; quins espais en formaven part i quin model de vida s’hi desenvolupà. La planta pis i la planta golfes, adequades com a espai museístic, allotgen la recreació de l’antiga casa de l’amo amb les seves peces i espais més emblemàtics. La visita al primer pis i a les golfes, restaurades, ens permet imaginar-nos com vivien els amos de les colònies quan els sorolls dels telers eren, per a ells, soroll de diners.
MÉS INFORMACIÓ

Torre de l'Amo de Viladomiu Nou

Centre dinterpretació del consorci del Parc Fluvial - Torre de l'Amo de Viladomiu Nou (Gironella)

Comarca:

Berguedà
Telèfon:
93 825 06 89
Mòbil:
608 222 525
Web:
http://www.visitgironella.cat/visitar/torre-de-lamo-de-viladomiu-nou/

Més informació

Com arribar-hi

  • Carretera C-16, sortida 86 Gironella sud
  • Viladomiu Nou

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.