EL MUSEU DEL GAS A SABADELL

Un equipament cultural sobre el gas, l’energia i el medi ambient

A Sabadell

El Museu del Gas té com a objectiu preservar i difondre el patrimoni històric dels sectors del gas i l’electricitat, l’evolució tecnològica i el seu impacte a la societat, així com explorar el futur de noves energies i la seva interacció amb el medi ambient.

MUSEU DEL GAS

D’abast estatal, és l’únic museu a Catalunya i Espanya dedicat a la indústria del gas, i està ubicat a la plaça del Gas de Sabadell, en un edifici rehabilitat que ja acull la Fundació Gas Natural Fenosa.

Està especialitzat en energia i medi ambient  i rep visites de grups escolars prèvia reserva.


PUBLICITATEls orígens i el futur de l’energia

A la seva exposició permanent, el Museu del Gas proposa un recorregut per la història de la companyia, des de l’any 1843 com a Sociedad Catalana para el Alumbrado por Gas, fins a l’actual Gas Natural Fenosa.

També ofereix una descripció de l’evolució de les indústries del gas i l’electricitat en els segles XIX i XX a través dels canvis socials que comporten els nous invents i les noves tecnologies.

A més a més, la mostra reflexiona sobre el present i el futur de l’energia, sobre la importància d’utilitzar de manera eficient els recursos naturals i sobre com obtenir energia de forma continuada, econòmica i de baix impacte ambiental.

El Museu del Gas acull també l’Arxiu Històric de la Fundació Gas Natural Fenosa, que ocupa més de 3.000 metres de prestatgeria i recopila documents de l’empresa energètica arrelada a Catalunya, des dels seus inicis societaris.

L’equipament és a més un centre de documentació que fomenta la recerca del patrimoni industrial dels sectors del gas i l’electricitat, combina les exposicions permanent i temporals amb l’organització de cursos i conferències, a més d’un ampli ventall d’activitats i tallers didàctics adreçats al públic escolar.

Un edifici històric

El Museu del Gas està situat en un edifici catalogat de finals del segle XIX, construït per produir electricitat a partir de motors de gas, i que ha estat curosament rehabilitat per a la nova finalitat museística.

L’edifici original va ser construït per l’empresa La Energía de Sabadell, sota el projecte de Juli Batllevell, arquitecte modernista col·laborador de Gaudí.

L’edifici històric s’ha complementat amb una construcció moderna que permet el diàleg arquitectònic entre el passat i el futur, de manera coherent amb el discurs museístic. El projecte ha estat desenvolupat per l’oficina Varis Arquitectes, guardonada amb el Premi Nacional de Disseny 2001.

Un edifici sostenible

De forma coherent amb el discurs de la Fundació, l’edifici ha estat construït de forma sostenible, reduint-ne el seu impacte ambiental, el consum energètic, les emissions de CO2 i el consum d’aigua. En són exemples l’ús de materials reciclats en el bastiment de la nova façana, la construcció d’un aljub a la terrassa per millorar l’aïllament de l’edifici, la producció local d’electricitat amb una pèrgola fotovoltaica, o la instal·lació d’enllumenat de baix consum.

MÉS INFORMACIÓ

Museu del gas amb nens

Plaça del Gas nº8 (08201 Sabadell)

Comarca:

Vallès Occidental
Latitud i Longitud:
41.5457527, 2.104703
Telèfon:
93 412 96 40
Web:
http://www.fundaciongasnaturalfenosa.org/?#