CAMÍ DE RONDA DEL FAR DE ROSES A CALA MONTJOI

camí de ronda del far de roses

2 trams del camí de ronda de Roses

Camí de ronda del Far de Roses a l’Almadrava

Camí de ronda de Roses. Els camins de ronda deuen el seu nom a les rondes o guàrdies que han fet, tradicionalment, les patrulles, resseguint la línia de la costa, per a vigilar el contraban i el trànsit d’embarcacions a vora de la línia de mar.

 camí de ronda de Roses

L’itinerari segueix un tram d’aquest camí de ronda, des del far de Roses, construït durant el regnat d’Isabel II l’any 1864, que es troba a 24 metres sobre el nivell del mar, orientat al sud, fins a la platja de Canyelles Grosses o de l’Almadrava.


PUBLICITATEl Far, que fou electrificat l’any 1921 amb una làmpada incandescent de 500 watts, es troba just a sota del castell de la Trinitat, restaurat fa poc i visitable properament.

 camí de ronda de Roses

Durant tot el trajecte, fins a la platja de Canyelles Petites, podrem gaudir d’alguns afloraments rocosos singulars de marbres blancs amb vetes, i d’elevat interès geològic.

Just davant de la platja de Canyelles Petites hi ha un illot format per diverses roques, anomenades els Brancs, que són punt de descans d’aus com el corb marí, que podem veure assecant-se les plomes amb les ales obertes i de cares al sol.

Seguint la ruta, un cop passada la primera platja, el camí de ronda segueix vora la línia de mar.

Entre la platja de Canyelles i la de l’Almadrava, hi ha també dos sortints rocallosos, utilitzats freqüentment pels pescadors, són les puntes de l’Omella i de l’Ullastrell.

Finalment, s’arriba a la platja de l’Almadrava, que rep el seu nom pel tipus de pesca que s’hi practicava, que consistia en el calat de diverses xarxes col·locades estratègicament, les quals feien que el peix fos conduït de fora de la cala a l’interior, on es feien les captures.

El retorn fins al punt d’origen es farà pel mateix recorregut, però podem aprofitar per a fer una capbussada en qualsevol platja o rocallam de la costa.

Camí de ronda de l’Almadrava a Cala Montjoi

El camí de ronda transcorre per un estret corriol arran d’aigua, entre l’Almadrava i la cala Montjoi, a cavall entre penya-segats, roques escarpades, vegetació de pineda i d’arbust típicament mediterrània.

És una ruta ideal per a refrescar-se en qualsevol de les cales i platges per les quals es passa fent-hi una capbussada durant l’època d’estiu.

 camí de ronda de Roses

El camí de ronda s’inicia des de l’última casa del carrer Gauguin de l’Almadrava, indret on també comença el Parc Natural del Cap de Creus.

Aproximadament a 1 Km de l’inici, s’arriba a la punta Falconera, que rep el seu nom per la presència, fa uns anys, de falcons. Aquesta punta fou ocupada per militars fins a principi dels anys noranta pel seu interès com a enclavament estratègic amb domini visual de la badia de Roses. Fruit d’aquest ús, hi ha tota una xarxa subterrània de galeries i passadissos que afloren a la superfície a través de búnquers, en els quals es poden veure les sales de les bateries de tir i les obertures per on sobresortien els canons.

Passada la punta Falconera, el camí puja i baixa en funció del relleu abrupte, passant entre pinedes i penya-segats arran de mar, i per diverses cales d’identitat contrastada. La primera és la cala Lladó.

De la seva pedrera, encara visible, se n’extreia marbre, que es transportava a Roses per mar. Encara es pot veure arran d’aigua l’embarcador i la rampa per on es baixava la pedra.

 camí de ronda de Roses

Passant pel cap Trencat, que rep el nom gràcies a la fragmentació de roques que han anat desprenent-se i caient a l’aigua, arribem a la cala Murtra (considerada nudista), que rep el nom de la vegetació de murtra predominant a l’indret, i a la següent, la cala Rostella, separades entre elles pel cap Blanc.

Davant d’aquest tram de costa, hi ha nombroses roques submergides, a escassos metres de la superfície de l’aigua, anomedades baus, que han estat causa, des dels inicis de la navegació per la Mediterrània, d’embarrancaments i enfonsaments de vaixells i pecis comercials i d’esbarjo, avui un atractiu per als submarinistes.

Finalment, el camí de ronda arriba a la platja de Cala Montjoi, des d’on, mirant al fons de la vall que porta el mateix nom, es distingeixen dues edificacions: el mas de Montjoi de Baix i el de Dalt, que antigament donaven vida a aquest racó.

El camí de ronda serpenteja per la costa, per a aquells que desitgen seguir gaudint del paisatge. La tornada la farem pel mateix recorregut fins a l’Almadrava.

Llegeix també: El tren turístic de Roses

trenet-turistic-roses

MÉS INFORMACIÓ

Oficina de turismo de Roses

Av. de Rhode 77-79 (17480 Roses)

Comarca:

Alt Empordà
Latitud i Longitud:
42.2510841, 3.181976
Telèfon:
972 25 73 31
Web:
http://www.visitroses.cat/?#

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.