ELS REIS MAGS D’ORIENT A BARCELONA, TOT EL QUE HAS DE SABER!

Informació sobre l’estada dels Reis d’Orient a Barcelona

La nit més màgica de l’any ja arriba i els més petits de la casa ja estan preparats per entregar la carta als Reis, visitar la Fàbrica de Joguines, conèixer les tradicions o passejar per la Fira de Reis. Tenen feina abans que arribi la cavalcada, com per exemple visitar el Campament reial a l’oasi de Nou Barris.

Tota la informació: AQUÍ

 

La Carta als reis i on entregar-la

Si encara no teniu la carta per omplir-la de desitjos AQUÍ  la podreu enviar directament als reis o bé també us la podeu descarregar i entregar-la en els diferents punts habilitats.

Podreu lliurar la carta directament als Reis Mags en tots aquests espais, i també podreu gaudir de les activitats familiars  de Nadal que s’han programat.

 

Fira de Reis

  • Del 16 de desembre de 2022 fins al 6 de gener de 2023
  • Horari: de 10 a 21 hores, excepte dissabtes i vigílies de festius, que tancarà a les 22 hores

Un any més, la tradicional Fira de Reis omple la Gran Via per facilitar la feina a Ses Majestats.

La fira està situada a les voreres laterals de la gran via de les Corts Catalanes, entre els carrers de Muntaner i Rocafort. Restarà oberta des de les 10.00 fins a les 21.00 hores, a excepció de dissabtes i vigílies de festius, que tancarà a les 22.00 hores.

La fira exposa les parades següents:

  • Joguines: venda de joguines tradicionals i peluixos, entre altres productes típics d’aquesta fira. Situades entre els carrers del Comte d’Urgell i de Muntaner.
  • Regals: productes tradicionals i artesans i regals varis. Estaran instal·lades entre els carrers de Calàbria i del Comte d’Urgell.
  • Artesania: diverses parades d’artesania catalana, entre els carrers de Rocafort i Calàbria.
  • Xurreries: les parades es troben distribuïdes per tota la fira.

 

Campament reial a l’oasi de Nou Barris

  • A la seu de Districte de Nou Barris
  • Del 2 al 4 de gener de 2023

Voleu visitar la comitiva que acompanya Ses Majestats els Reis d’Orient?

La comitiva que acompanya Ses Majestats els Reis d’Orient acamparà tres dies entre les palmeres del pati de la seu del Districte de Nou Barris. Allí descansaran abans de la cavalcada i agafaran forces per ajudar els Reis a repartir els regals la matinada del 5 al 6 de gener.

Tots els nens i nenes podeu visitar el Campament Reial i conèixer ben de prop els ajudants dels Reis d’Orient. Hi trobareu els patges reials, els astròlegs, l’estel, els carters, els regals, els caramelers, les cosidores, la carbonera, les fades de la son, els vigilants de la clau màgica, les vetlladores de la llum… i podreu descobrir també els espais espectaculars on s’allotgen!

 

Tradicions de Reis

Coneix les tradicions de reis: Reis d’Orient

Gaspar, Melcior i Baltasar són els tres Reis d’Orient, i cada cinc de gener, a la nit, viatgen de casa en casa per portar regals als infants, els quals prèviament els hauran escrit una carta per demanar-los els jocs i les joguines que volen. És habitual que els regals s’obrin el dia 6 de gener, el dia de Reis, al matí.

Aquests tres personatges s’inspiren en els mags o savis que van portar ofrenes al nen Jesús, tal com recull el Nou Testament.

Amb el temps, s’ha configurat la imatge i la llegenda dels Reis Mags. Melcior, d’origen europeu, és el Rei Blanc; Gaspar, d’origen asiàtic, és el Rei Ros i Baltasar, el Rei Negre, és d’origen africà.

El 6 de gener, el dia de Reis, s’obren els regals que han portat els tres Reis Mags durant la nit.

És un dia màgic per als infants, els quals es passen el dia jugant amb els presents que els han portat Ses Majestats d’Orient; tot i que algun pot endur-se la sorpresa de trobar carbó al costat de les sabates!

Durant el dia de Reis, és costum menjar en família i compartir el tortell de Reis, un dolç típic d’aquesta festa que inclou dues sorpreses, la fava seca i una figureta de rei. Qui trobi la fava haurà de pagar el tortell, mentre que qui trobi la figura serà coronat rei.

 

Fàbrica de Joguines al recinte de Fabra i Coats

  • Del 27 de desembre de 2022  al 4 de gener de 2023
  • Cal reservar prèviament

Visita la fàbrica i el magatzem de joguines dels Reis per comprovar com els operaris ajudants de Ses Majestats treballen perquè tots els regals estiguin a punt.

 

Cavalcada de Reis

La Cavalcada de Reis, omple d’il·lusió els carrers del centre de Barcelona el 5 de gener. Els Reis d’Orient arriben a la ciutat acompanyats del seu tradicional seguici de criatures màgiques i noves carrosses sorprenents.

reis mags d'orient a barcelona

Vine a rebre Ses Majestats i el seu seguici a la cavalcada més màgica, el recorregut de la qual es modifica enguany!

A les 16.00 h, del 5 de gener, Ses Majestats Melcior, Gaspar i Baltasar arribaran un any més al Portal de la Pau amb el pailebot Santa Eulàlia. Allà seran rebuts per l’alcaldessa, que els oferirà el pa i la sal com a símbol d’hospitalitat i benvinguda, i els farà entrega de les claus de la ciutat perquè puguin entrar a totes les cases.

A partir de les 18.00 h, els Reis d’Orient i el seu seguici iniciaran la cavalcada, amb un nou recorregut a causa de les obres de la via Laietana, que avançarà pel passeig de Colom, seguirà per l’avinguda del Paral·lel i pujarà per la ronda de Sant Pau i carrer d’Urgell, abans de girar pel carrer de Sepúlveda. Finalitzarà a la Font Màgica de Montjuïc passades les 21.00 h.

La cavalcada d’enguany constarà d’aquestes espectaculars carrosses, que incorporaran moltes novetats:

• Hola Barcelona, la companyia Brincadeira donarà la benvinguda a Ses Majestats i obrirà el pas de tota la comitiva acompanyats de la Gata Perduda del Gran Teatre del Liceu.
• Carters Reials, els ballarins de l’Escola Luthiers s’encarregaran de recollir les cartes acompanyats del patge Gregori, el patge de la ciutat.
• La carrossa de l’estel, la Patge Estel i el seguici d’estels màgics aniran acompanyats pels Brodas Bros i els Luminolifes, uns éssers estel·lars de grans dimensions.
• El rei Melcior, la nova carrossa de sa majestat i el seu seguici màgic comptarà amb unes ales lumíniques i coreografies del Centre de Dansa de Catalunya.
• Les joguines, que venen en una nova carrossa plena d’energia, moviment, colors i llums amb coreografies de Fre3 Bodies.
• El rei Gaspar, el rei ros estrenarà carrossa, i anirà acompanyat del seu seguici màgic amb coreografies de Som-hi Dansa.
• Instruccions per somiar, una nova carrossa en forma de llit màgic amb llençols com les veles d’un vaixell que ens recorda que és important anar a dormir d’hora, amb la dansa de laSADCUM.
• El rei Baltasar, tancarà la benvinguda reial la nova carrossa de Baltasar i el seguici màgic amb coreografia d’Anna Mbengue.
• El carbó, la carrossa que representa una mina amb carbó, foc, fum, miners i construcció anirà acompanyada de la companyia Kampai & La Banda Street Groove i serà més espectacular.
La darrera, i més dolça, de les grans novetats d’enguany serà que, després de dos anys, tornaran les caramel·leres que llençaran caramels per tot el recorregut sota la batuta del Patge Omar.

Direcció artística: Marta Almirall, Barbarana Pons / Disseny i escenografies: José Menchero, Ramón de los Heros, Kimeric / Il·luminació i efectes: Alex Posada, Andreu Fàbregas / So: Alex Faure / Músiques: Fundació Conservatori Liceu, José Manuel Pagan, Xavi Oró, Brodas Bros / Companyies: Brincadeira, Som-hi Dansa, LaSADCUM, Brodas Bros, Fre3 Bodies, Centre de Dansa de Catalunya, Escola Luthier de Música i Dansa, Kampai & La Banda Street Groove, Anna Mbengue, Luminolife del Sindicato de Monstruos, Família Tambedou de Roseland / Escoles participants: Escola Oriol Martorell, Institut del Teatre – CPD, Escola Memory, Escola Ramon Solé, Escola Núria Dansa, Escola Slam Dancing Barcelona, Escola La Fàbrica dels Somnis, Escola L’Obrador del Moviment, Escola ARA – Alt Rendiment Artístic / Entitats participants: Voluntaris 2000, Asociación Cultural Los Ríos en Cataluña, Coordinadora de Geganters de Barcelona, Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de Barcelona Vella i La Casa dels Entremesos, Corre amb mi, Coro Kudyapi, Musical’s Choir / Producció artística: Edurne Ucero / Producció: Gemma Martínez, Anna Sagrera, Tere Viguer, Montse Montoto / Equip coreogràfic i ajudants de direcció: Carla Perez, Núria Salas, Albert Bonet / Vestuari: Igone Lopez, Sandra Navarro, Salvador Ferrer, Solsieray Montori, Patricia Pujol, Patricia Santos, Meritxell Bosch, Izaskun Martinez, Maite Grande / Utilleria i atrezzo: Andreu Bresca / Crida artística: Verónica Garcia / Crida ciutadana: Yasmina Fuentes / Col·laboració: Gran Teatre del Liceu.

 

Tota la informació: AQUÍ

 

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.