LA FONTCALDA, A LA TERRA ALTA

fontcalda

El secret més ben amagat de la Terra Alta

El riu Canaletes, al seu pas pel Santuari de la Fontcalda, s’estreny formant un petit congost que ofereix un paisatge espectacular.

Les aigües, que s’obren pas entre immenses parets de pedra, van format enormes tolls i piscines naturals que són una temptació per qui passeja per la zona en un dia de calor.


PUBLICITATÉs una oportunitat única per banyar-se enmig d’un paratge natural preciós. Fins i tot, els més atrevits, poden provar a llençar-se des de dalt de les roques en aquells punts on l’aigua té més profunditat.

Podem recórrer tota aquesta zona d’estrets a través d’un caminet tallat a la roca que va remuntant la part del riu que queda més enclotada en les gorges. Tot i que ben segur que trobarem famílies o grups d’amics gaudint d’aquest espai natural, la sensació que tindrem serà la d’estar fent una gran descoberta.

El nom d’aquest paratge, la Fontcalda, es deu a la font termal d’aigua calenta que hi ha al capdavall d’aquesta zona d’estrets, a la banda esquerra del riu. D’aquest brollador surt l’aigua minero-medicinal a 25ºC (les aigües contenen clorur, carbonat càlcic, sulfat de magnesi i clorur sòdic,). Aquí hi havia un antic balneari que era lloc de pelegrinatge pels que creien en les qualitats curatives i terapèutiques de les aigües, organitzant-hi romeries que avui en dia encara es fan (1er diumenge de maig).

La Via Verda de La Vall de Zafan

Creuant el riu, a l’altra banda de la zona de les aigües termals, hi trobarem l’antiga via de tren de La Vall de Zafan. Es correspon a un tram de la Via Verda de la Terra Alta.

Es tracta d’una travessia a través d’antics túnels de ferrocarril que ens ofereix la combinació de poder gaudir d’uns paisatges preciosos amb l’aventura i excitació de passar pels túnels de l’antic tren (n’hi ha un que fa més d’un quilòmetre de llargada i, per tant, caldrà que portem una llanterna).

El camí és totalment pla i és un itinerari perfecte per a fer amb nens de totes les edats, i pot ser un complement perfecte a la jornada: després d’haver passat el matí per la zona dels estrets de la Fontcalda, i haver dinat allà mateix, a la tarda podem fer una passejada per un petit tram d’aquesta Via Verda.

Consulteu la via verda de la Terra Alta

MÉS INFORMACIÓ

La Fontcalda amb nens

43595 Prat de Comte (Tarragona)

Comarca:

Terra Alta

Més informació

Com arribar-hi
Circulant per la C-43, la carretera de Benifallet a Gandesa, trobareu un desviament a ma esquerra (si aneu direcció a Gandesa) que ja és el camí de la Fontcalda. Només haureu de seguir aquest camí que us conduirà fins al santuari. INFORMACIÓ En aquesta zona del balneari, on hi ha l’església, hi ha un restaurant que addicionalment lloga habitacions per passar el cap de setmana.

Hi ha una esplanada on, si hem portat menjar, podem dinar o fer un pic-nic: és una àrea amb barbacoes, bancs i taules. També hi ha una zona d’acampada
Recomanacions
No cal dir que us recomanem que porteu banyadors i tovalloles per poder-vos banyar a la zona dels estrets. No us poder perdre aquesta experiència i les criatures s’ho passaran molt i molt bé. Llegeix també: ELS ESTRETS D' ARNES ÀREA DE LA FRANQUETA

VIA VERDA DE LA TERRA ALTA

    RACONS MATARRANYA matarranya LA MUNTANYA DE SANTA BÀRBARA A HORTA DE SANT JOAN COVA DE LES MARAVELLES a Benifallet MIRAVET i el seu PAS DE BARCA