LES CARABASSES

Què tenen d’especial les carbasses?

Es tracta d’un dels fruits més espectaculars de la terra per la seva gran varietat i vistositat. Tot i ser originàries de països llunyans, algunes fonts les situen a l’Índia i altres en el continent americà, el seu cultiu de seguida es va escampar per tot el món.

Trobem aquest fruit utilitzat, tant per a receptes culinàries, com en l’elaboració de tot tipus d’estris. Les mides exuberants i la possibilitat d’emmagatzemar durant molt temps han fet que en molts llocs del món siguin les carabasses, una de les principals fonts d’alimentació.

Com es conreen les carbasses?

En general les carbasses necessiten una terra rica en matèria orgànica, que mantingui unes bones condicions d’humitat i una bona exposició al sol. Necessiten molta aigua igual que el meló i la síndria.

Quan es poden conrear?

El moment de realitzar la sembra de les llavors variarà segons les condicions climàtiques. En regions tipus Catalunya, de clima més temperat es pot començar a sembrar durant el mes d’abril. A les zones de muntanya on hi ha perill de gelades, caldrà esperar fins ben entrat el mes de maig.


Cal sembrar en un test o al terra?

Només les carbasses més petites, utilitzades generalment per a decoració, es poden conrear en tests o jardineres.

Si es tracta de carabasses que arriben a un mida mitjana o gran, les plantarem de manera que es puguin escampar per terra. En aquest cas deixarem espai al seu voltant perquè puguin créixer. Les que arriben a un pes considerable, requereixen ser cultivades en terrenys grans on puguin captar l’aigua i els nutrients necessaris.

Quan es recullen?

La collita acostuma a practicar-se durant la tardor.

Com podem saber que una carabassa està preparada per recollir?

Quan s’asseca la tija (es torna de color marró) que uneix la carabassa a la planta. Un altre manera de comprovar que ja es pot agafar és intentant clavar l’ungla a la pell. Si es clava encara no està feta. Si no es clava ja es pot agafar.

La carbassa és una planta anual?

Sí, és anual al 100%

És una planta enfiladissa?

És enfiladissa o entapissant.

Redacció: Lia Casas.
MÉS INFORMACIÓ

Més informació

Espai patrocinat per Bordas

Llegiu també:

Manualitat:

 

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.