EL TREN DE PALAU, A PALAU-SOLITÀ I PLEGAMANS

El tren de Palau-solità i Plegamans, el més petit dels grans trens

El Tren de Palau es troba al Parc de l’Hostal del Fum, a Palau-solità i Plegamans.


PUBLICITATFa un recorregut de vint minuts que dóna la volta al Parc i convida als viatgers a experimentar les sensacions de viatjar en un tren a vapor, una aventura que agrada a grans i petits.

El soroll, el fum, l’olor, les emocions, ens traslladen a una altra època i ens fan gaudir d’un trajecte que té un recorregut de tres quilòmetres.

No hi falta cap detall, el cap d’estació, el maquinista, el cap de tren i el més important: els viatgers del carrilet que saluden a tots aquells que passegen pel parc.

Hi ha estacions, ponts, cotxeres, un taller, passos a nivell, tot preparat per aquest tren que circula a 10 quilòmetres per hora enmig d’un entorn natural i agradable.

El tren de Palau funciona tots els diumenges i els dies festius al matí. En alguna ocasió també ho pot fer a la tarda, però depèn si els socis que hi ha en tenen ganes. Les locomotores a vapor no circulen tots els diumenges. Només funcionen el tercer diumenge de mes d’octubre a maig.

“La Nit del Tren”

La nit del Tren, és la festa principal del Tren de Palau. Es celebra  cada any, el primer dissabte de juny des de les sis de la tarda fins al matí del dia següent. És una jornada oberta a tots els aficionats al ferrocarril. Al voltant de la jornada s’organitza un sopar i diferents activitats lúdiques i festives.

“Tren de Palau” és una associació d’aficionats als ferrocarrils, basada en l’ocupació del temps lliure dels seus membres que compta amb el tren de més llarg recorregut de l’Europa Continental, tenint en compte les seves característiques i l’amplada de via. Es tracta d’una entitat de caràcter cultural, lúdic i no lucratiu, fundada el 28 de Maig de 1992. Ofereix la possibilitat de visitar les seves instal·lacions i viatjar en el tren en dies laborables, o fóra de les hores normals de funcionament (Casa de Cultura “Can Cortès” c/ Camí Reial nº 56, 08184 Palau-solità i Plegamans).
Les despeses de compra de materials, eines, combustible i una part dels projectes es finança amb les quotes dels socis i amb l’aportació voluntària dels viatgers que hi participen.

➡ Mira la guia que hem preparat a Sortir amb nens on trobaràs els millors trenets per anar amb nens! Trenets per nens AQUÍ

El Parc de l’Hostal del Fum

El Tren de Palau, es troba dins el Parc de l’Hostal del Fum. És un recinte tancat de 30 hectàrees on es pot gaudir d’un dia en família molt agradable. Hi ha un camí que dóna tota la volta al Parc que es pot fer a peu o en bicicleta.

Hi ha zones arbrades, estanys (ara, sense aigua) i prats de gespa, on es poden fer tot tipus d’activitats, com per exemple jugar a futbol, prendre el sol, deixar als nens que corrin i saltin al seu aire amb total tranquil·litat i fer un pícnic si  porteu la carmanyola.

Tant si aneu amb bicicleta com si aneu a peu,  heu d’estar alerta i respectar els sis passos a nivell que trobareu al llarg del parc i anar amb compte quan creueu la via del tren.

Normes i avisos pels viatgers
 1. No es permet pujar ni baixar fins que el tren estigui totalment aturat.
 2. 
Està prohibit treure les mans o els peus fora dels vagons, o posar-se dret durant el viatge. Els contraventors d’aquestes normes podran ser sancionats fent-los baixar del tren en qualsevol punt del recorregut.
 3. Els menors de 7 anys no poden viatjar sols. Han d’anar en tot moment acompanyats per un adult que en tindrà cura i responsabilitat.
 4. 
Les locomotores de vapor-carbó, desprenen sutja i brosses que pot embrutar la roba i fins i tot cremar-la.
 5. Els viatgers pugen als trens sota la seva personal responsabilitat. L’entitat no acceptarà reclamació per danys o molèsties.
 6. 
La finalitat del tren és exclusivament cultural, lúdica i sense ànim de lucre. L’aportació dels viatgers es destina íntegra i únicament a la construcció, funcionament i conservació del ferrocarril.
 7. Els petits que no ocupin seient i els majors de 90 anys son invitats especials de l’Associació.
 8. 
Les persones que fan funcionar el tren, en qualsevol de les tasques ferroviàries, ho fan per afició.
 9. Hi ha dies de “portes obertes” amb lliure accés al tren i a les instal·lacions de l’Associació.
 10. També hi ha la “Jornada de Solidaritat VIA 0” en la que els petits trens de Catalunya i València destinen l’aportació dels viatgers a obres benèfiques.

MÉS INFORMACIÓ

El tren de Palau

Comarca:

Vallès Occidental
Latitud i Longitud:
41.5844789, 2.180383
E-mail:
tren@trendepalau.cat

Més informació

Com arribar-hi

 • Agafar la C-59 de Mollet a Caldes de Montbui. Al quilòmetre 4'3 de la C-59 hi ha una rotonda amb una locomotora que ja ens indica que estem aprop. Des d'aquí ens dirigirem cap al polígon Industrial Riera de Caldes. Baixem pel carrer principal, la Via Augusta i al final del carrer trobem el Parc de l'Hostal del Fum, al Camí Reial. A l'entrada podrem aparcar sense dificultat.
 • El tren de Palau funciona tots els diumenges i els dies festius al matí. En alguna ocasió també ho pot fer a la tarda, però depèn si els socis que hi ha en tenen ganes. Les locomotores a vapor no circulen tots els diumenges, només ho fan el tercer diumenge de mes.

Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.