FEM UNA GIMCANA A CASA!

Fem una gimcana a casa amb els nens i nenes!

Qui no ha sentit a parlar de les gimcanes? Són tot un èxit per passar una bona estona amb els nens amb enginy i diversió! Si encara no heu sentit a parlar-hi, una gimcana és un joc de pistes que ens porten a recórrer qualsevol espai i on sempre hi ha un premi final. I en aquest cas, també podem muntar una gimcana a casa per gaudir amb els petits.


 

Beneficis de la gimcana per als més petits

La gimcana no només és un joc de pistes per passar una bona estona, també s’ha de veure com a un repte per als més petits on el seu premi estigui relacionat amb allò que s’ha esbrinat. A més a més, no l’hem de veure com a un joc individual, és grupal! No competeixen els nens contra els nens, són ells qui han de formar un gran grup per endevinar totes les pistes i arribar al gran premi final, pel que també és una bona tècnica per millorar el treball en equip.

A banda d’això, aquests jocs també ajuden a estimular la intel·ligència dels petits i les seves competències comunicatives. Han de fer-se sentir alhora que escolten i comprenen els altres.

 

Consells per fer una gimcana a casa

Per fer una bona gimcana a casa és millor tenir en compte cinc consells principals:

 • Un mínim i màxim de pistes. L’ideal és que hi hagi entre 8 i 12 pistes, però tot depén de com vegis els nens i nenes amb qui jugaràs.
 • Pensar en elements que hi hagin a casa. No rebusquis on no hi ha. Podem crear grans gimcanes sense objectes extravagants.
 • Enunciats interessants. Les pistes són un element fonamental. Han de ser només això; pistes, així que hem de crear enunciats interessants que facin pensar i poder continuar als nens i nenes.

 • Incorporar proves. L’èxit d’una gimcana no només està en ser un bon investigador esbrinant que hi ha darrere les pistes. Si incorporem jocs que estimulin el moviment o que juguin amb el tacte dels nens i nenes, aconseguirem una experiència més immersiva i que el joc duri més.
 • Pensar molt bé en el premi final. Ha de ser un gran premi! No cal que sigui un objecte, pot ser un pla divertit per als nens, un sopar o postres especials, veure la pel·lícula que tant els hi agrada… El que sí és important és que sigui un gran premi per a ells i elles.

  

Exemple de gimcana

Si no teniu moltes idees, des de Sortir amb nens us donem un exemple perfecte de gimcana per a principiants:

 1. Pista 1: Pot estar a un joc ben visible o bé donar-ho directament als nens. “Vés allà on tot es comença a cuinar”
 2. Pista 2: Aquesta de ben segur que l’endevinaran, hi hauran d’anar a la cuina! “Molt bé, segueix així! Però no t’oblidis de gaudir. Fes un plat ràpid i ben bo, si ho fas amb èxit podràs anar allà on dorms”
 3. Pista 3: Són als seus llits? Perfecte, podem deixar-los una estona de diversió, que saltin una mica! “Ep! Ja has saltat? Tres cops et tocaran. Quan estiguis, pots continuar on et vas a pentinar”
 4. Pista 4: De ben segur que ja  són al bany. Què hi ha al mirall? “Espill, espill, qui és el més bonic? La següent pista és al teu vestit preferit!”
 5. Pista 5: Dins l’armari podem amagar una disfressa que s’hauran de posar. “Sóc aquí, i ara t’has d’unir amb mi! Vesteix-te ben de pressa que això continua on t’asseus per veure una bona aventura”
 6. Pista 6: Darrere la televisió pot haver-hi una altra pista, ja queda menys! “Sóc a prop, molt a prop, només et cal seure al teu lloc”
 7. Pista 7: Ja són al sofà? És gairebé l’última pista abans del gran premi, així que podem fer que passin per algun concurs de preguntes sobre la seva sèrie o pel·lícula preferida, què us sembla? “Ja quasi has acabat, només ens queda encertar. Troba’m on rentes tots els plats!”
 8. Pista 8: L’última de totes! Abans del gran premi. I per això hauran de fer un repte a l’altura de les circumstàncies. Un circuit a casa, un concurs de preguntes, imitacions… Allò que més els pugui agradar. “Això ja s’apropa a la final. El gran premi està on els teus pares t’indicaran”
 9. El gran premi! Recordeu, un premi a l’altura del seu gran joc.

 

Jocs de gimcana per a nens

També hi ha diversos jocs on les pistes i el premi de la gimcana ja hi venen, i que a més són temàtics! Mireu aquest de pirates! Els nens i nenes hauran de superar reptes de puzles i de paraules i de trobar els punts secrets al mapa fins a arribar al gran tresor d’or dels pirates.