EXCURSIONS A PERAFITA AMB NENS I NENES

excursions a Perafita amb nens i nenes

Vols sortir d’excursió a Perafita en família?

Busqueu un indret amb una gran varietat de rutes a la natura per gaudir amb tranquil·litat? Doncs el Lluçanès sempre és una bona opció! I, dins d’aquesta comarca, trobem el poble de Perafita, amb una gran quantitat de rutes i itineraris per fer en família. Des de Sortir amb nens t’expliquem totes les excursions a Perafita amb nens i nenes! Esteu preparats i preparades?

excursions a Perafita amb nens i nenes

 

Ruta pels voltants de Perafita

Aquesta és una de les rutes més destacades i, a més a més, perfecta per fer amb els més petits de la casa. Es tracta d’una ruta circular de 3,2 km de distància i sense gairebé gens de desnivell acumulat. De fet, només trigarem 50 minuts a fer aquesta petita excursió en família!

La ruta pels voltants de Perafita ens mostra els monuments, carrers i llocs més importants del poble, raó per la qual és genial fer-la per combinar una estona d’esport i natura amb lliçons d’història ben interessants per a tots els públics.

Comencem i acabem la ruta a la plaça de Sant Antoni, a la part sud del poble, i seguim l’itinerari marcat amb una franja groga horitzontal. Aquests senyals ens porten per tot el nucli de població, començant pels seus voltants externs en direcció nord fins a arribar als afores del poble. Continuem retornant a Perafita en direcció sud per carrers principals i carrerons fins a tornar a la plaça.

excursions a Perafita amb nens i nenes

Aquesta ruta ens porta pels indrets amb més importància històrica de Perafita, com l’església parroquial, l’antic camí ral, el castell de Perafita, el carrer Major i fins i tot indrets naturals espectaculars com la Font Vella i la Font Nova.

excursions a Perafita amb nens i nenes

➡ Descarregueu-vos tota la ruta pels voltants de Perafita AQUÍ
 

Ruta des de Perafita fins a Sant Boi de Lluçanès

Aquesta ruta connecta Perafita amb el poble de Sant Boi de Lluçanès. És una ruta lineal i no circular, de 5,7 km de distància i un desnivell acumulat de 141 m. És un itinerari ben fàcil, només trigarem una hora i mitja en fer-lo! O una mica més si decidim parar i gaudir de l’entorn amb tranquil·litat.

Comencem la ruta al centre de Perafita i sortim del poble pel vessant nord pel carrer Major. En sortir de Perafita passarem per les escoles i el seu centre esportiu, passem de llarg i continuem per la pista de terra i seguint les indicacions del camí.

excursions a Perafita amb nens i nenes

Continuem tot recte en direcció nord i sense desviar-nos del camí de terra, que acaba desembocant en una pista més ampla. Al llarg de la ruta travessem petites zones boscoses i un paisatge típicament agrícola. A més a més, també passem davant d’algunes masies destacades de la zona, com Les Roquetes, Cal Sant Ponç, Coll Triador i la coneguda com a Masia de l’Infern.

Pocs metres després de la masia de Coll Triador i abans d’arribar a Sant Boi de Lluçanès, travessem la Riera de Sorreigs, on sempre és bona idea parar a fer-nos fotos i gaudir del paisatge.

excursions a Perafita amb nens i nenes

Continuem recte i, a poc més d’un quilòmetre ja hem arribat a Sant Boi de Lluçanès!

excursions a Perafita amb nens i nenes

➡ Descarregueu-vos tota la ruta des de Perafita fins a Sant Boi de Lluçanès AQUÍ

 

Ruta des de Perafita fins a Santa Eulàlia de Puig-oriol

Aquesta excursió per fer amb nens i nenes connecta les poblacions de Perafita i Santa Eulàlia de Puig-oriol. De fet, és una ruta lineal que finalitza al nucli de Santa Eulàlia. Es tracta d’un itinerari molt fàcil per fer en família, amb 6,3 km de distància, desnivell mínim i una durada d’una hora i mitja.

Comencem a la plaça de Sant Antoni de Perafita i seguim recte en direcció nord deixant Perafita i passant per davant de la seva església. Continuem per una pista d’asfalt i seguim tot recte sense desviar-nos del camí principal i seguint les indicacions.

Arribem a una bifurcació una mica més endavant, i continuem per la dreta on el camí ens indica direcció cap a La Roca. Una mica més endavant passem per la masia de Cal Ferrer Xic i seguint recte trobarem una altra bifurcació. Aquest cop, continuem cap a l’esquerra, deixant el camí d’asfalt i entrant en una pista de sorra.

excursions a Perafita amb nens i nenes

Seguint el camí i les indicacions, arribem a l’ermita de la Mare de Déu del Remei, on sempre podem parar-nos i descansar una mica per beure, menjar i gaudir de l’entorn i els paisatges.

El camí continua amb un petit gir cap a la dreta. En aquest punt, travessarem masies típiques del Lluçanès, com La Roca, Casanova de la Roca i el Molí de la Roca. Una mica més endavant ens trobem amb la Riera Gavarresa, toca creuar-la!

excursions a Perafita amb nens i nenes

Quan passem la riera, continuem tot recte en direcció nord fins a arribar al nostre punt final, Santa Eulàlia de Puig-oriol, que forma part del municipi de Lluçà. En aquest últim tram, gaudim de zones boscoses i ramaderes. Feu un bon grapat de fotos!

excursions a Perafita amb nens i nenes

➡ Descarregueu-vos tota la ruta des de Perafita fins a Santa Eulàlia de Puig-oriol AQUÍ

 

Ruta des de Perafita fins a Sant Martí d’Albars

Aquest itinerari circular ens porta des de Perafita fins a la veïna població de Sant Martí d’Albars, i ens descobrirà zones úniques del Lluçanès! Tot i que la distància és una mica més llarga que altres rutes, de 8,9 km concretament, és fàcil per fer en família gràcies al seu poc desnivell. La durada aproximada és de 2.30 h.

El punt d’inici és la plaça de Sant Antoni de Perafita. Sortim del poble pel seu vessant sud i continuem recte seguint les indicacions del camí. Passem per la masia Can Carbó i pel cementiri del poble i seguim recte passant per zones ramaderes amb petits boscos i el pantà de Bassès, que deixarem a la nostra esquerra.

excursions a Perafita amb nens i nenes

Arribem a la Riera Gavarresa i la creuem per continuar el nostre camí. Atenció en aquest punt! Una mica més endavant els camins estan desdibuixats i passem pel mig de camps o de zones boscoses. Tot i això, si pareu atenció a la ruta, no n’hi ha pèrdua!

excursions a Perafita amb nens i nenes

A poc a poc, ens anem apropant a Sant Martí d’Albars. Deixem el cementiri a la nostra dreta i entrem en aquest nucli de població, on coneixem la seva església i la Torre del Baró, una casa senyorial construïda al segle XIX.

Quan deixem endarrere Sant Martí d’Albars, tornem a travessar la Riera Gavarresa, però aquest cop pel pont de Sant Martí, una construcció romànica que és una icona del poble.

excursions a Perafita amb nens i nenes

A partir d’ara, només ens queda continuar recte en direcció nord fins a arribar novament a Perafita. Pel camí, trobarem llocs on poder descansar i gaudir de l’entorn, amb zones boscoses i ramaderes. També trobem el Pedró o Creu de Sant Agustí, en honor a aquest sant. I una mica més endavant, arribem al punt final de la ruta!

➡ Descarregueu-vos tota la ruta des de Perafita fins a Sant Martí d’Albars AQUÍ

 

Ruta des de Perafita fins a Santa Margarida

Voleu conèixer part de la història i patrimoni de Perafita alhora que gaudiu de la natura? Doncs no us perdeu aquesta ruta fins a l’ermita de Santa Margarida. Fàcil de fer, amb poc desnivell i de només 2,2 km de distància. Perfecta per fer-la amb nens i nenes.

Comencem la ruta a la plaça de Sant Antoni de Perafita i sortim del poble pel carrer Major en direcció nord cap a l’esquerra. Deixem endarrere les escoles i el carrer principal i agafem un camí secundari seguint els senyals de la ruta, que ens van desviant en direcció nord i fent un petit gir en direcció cap a la dreta.

excursions a Perafita amb nens i nenes

Passem per la masia de la Tria i continuem recte. Durant tot el camí fins a arribar a l’ermita, estem envoltats d’un paisatge agrícola i forestal perfecte per gaudir de la natura i descansar.

Finalment, arribem a l’ermita de Santa Margarida. No us oblideu de gaudir d’aquesta igual que ho hem fet amb tota la ruta! Aquesta construcció era originalment d’estil romànic, tot i que ha patit moltes modificacions al llarg del temps. Tot i això, paga la pena veure l’ermita i els seus voltants i conèixer més a fons la història del Lluçanès.

excursions a Perafita amb nens i nenes

➡ Descarregueu-vos tota la ruta des de Perafita fins a Santa Margarida AQUÍ

 

Ruta des de Perafita fins a Olost

Aquest itinerari per fer amb nens i nenes connecta Perafita amb Olost, i és perfecta per fer amb la família! Ja que transcorre per petites zones boscoses i àrees agrícoles. És ben fàcil, amb 7,5 km de distància, desnivell mínim i només trigarem 2 h a fer el recorregut. Comencem!

L’inici de la ruta és a la plaça Sant Antoni de Perafita. Des d’aquí, agafem el carrer Major cap a baix i sortim del poble seguint l’itinerari marcat. Seguim tot recte deixant el poble de Perafita endarrere i arribem al Pedró de Sant Agustí, un petit turó on trobem una pedra i creu en honor a aquest sant.

Si seguim l’itinerari, arribem a un dels punts més bonics i destacats de la ruta, l’alzina Bonica de Busquets! Una alzina de grans dimensions molt coneguda pels voltants. Just al costat trobem la masia de Busquets, de grans dimensions i amb una capella.

excursions a Perafita amb nens i nenes

Seguim el nostre camí, on trobarem altres masies com Garduixeres, La Vila i Mas Pecanins. També visitarem la recta de la Vila al Pla de les Creus, unes creus de pedra de l’any 1908.

excursions a Perafita amb nens i nenes

Finalment, seguint l’itinerari, arribem al poble d’Olost.

➡ Descarregueu-vos tota la ruta des de Perafita fins a Olost AQUÍ

 

Ruta des de Perafita fins al Santuari dels Munts

Aquesta és una ruta una mica més difícil per fer amb els més petits de la casa, ja que és de dificultat moderada, tot i això, paga la pena! Es tracta d’un itinerari que connecta Perafita amb el Santuari de la Mare de Déu dels Munts, de 8,7 km de distància i un desnivell acumulat de 337 m. El temps total és de 2.30 h, però anant amb nens i nenes i parant per descansar, serien unes 3 h aproximadament.

Comencem la ruta a la plaça de Sant Antoni i continuem cap a dalt agafant el carrer Major a l’esquerra. Deixem Perafita endarrere després de passar per la zona d’escoles i la zona esportiva i comença la ruta una mica més dura, ja que comença el desnivell que ens portarà fins al Santuari dels Munts, el punt més alt del Lluçanès.

excursions a Perafita amb nens i nenes

Al llarg de tot l’itinerari passarem per zones boscoses i plenes de masies. De fet, passem per davant de moltes! Les Roquetes, Cal Sant Ponç, Cal Pastor, Rocatova, Salt del Llop, Cal Jaques, Can Coma i l’Hostal del Vilar.

excursions a Perafita amb nens i nenes

I, finalment, arribem al Santuari dels Munts! Aquesta construcció està a 1.059 m d’altitud i, com a tal, té un mirador que ens permet gaudir d’una de les vistes més boniques del Lluçanès i Catalunya. Si mireu bé, podreu veure el Pedraforca, Montserrat o els Pirineus.

➡ Descarregueu-vos tota la ruta des de Perafita fins al Santuari dels Munts AQUÍ

 

Més indrets naturals per visitar a Perafita amb nens

Ja us hem mostrat molts dels indrets naturals de Perafita gràcies a totes les rutes que us deixem per al vostre abast, però encara queda més! Perquè Perafita amaga grans racons naturals del Lluçanès.

I un d’ells és la Balma de les Heures. Cap de les rutes passa per aquí, però paga la pena apropar-se i gaudir d’una meravella de la natura com aquesta. Es tracta d’una obertura de 60 metres de llarg i 15 de profunditat a roques del torrent de Cogullers.

excursions a Perafita amb nens i nenes

També trobem el mirador del parc de Perafita, un lloc per passar una bona estona amb els més petits i alhora gaudir de les millors vistes del poble.

excursions a Perafita amb nens i nenes

 

Recorregut per la història i el patrimoni de Perafita

I si n’hi ha natura, també trobem molta història i patrimoni! Perafita és un indret ple de monuments i construccions de fa segles i que es mereixen una bona visita.

Entre aquests monuments en trobem el monòlit erigit en honor a Jaume de Puig de Perafita que, junt amb els seus dos fills, va ser un dels personatges històrics més importants del Lluçanès durant la guerra de Successió. El monòlit es va inaugurar l’any 1983 i es troba a l’oest de la plaça de Sant Antoni.

excursions a Perafita amb nens i nenes

Més enllà de monuments, a Perafita també en trobem construccions religioses, com l’ermita de Mare de Déu del Remei, ubicada al nord-oest del poble. És una petita capella rectangular del segle XVIII i es tracta d’un espai molt important pels habitants de Perafita i rodalia.

excursions a Perafita amb nens i nenes

El castell de Perafita és un dels altres indrets destacats. Aquest edifici bastit es va construir a principis del segle XX i està ubicat a l’antic camí que unia Perafita amb Ripoll. En destaca tant els seus ornaments i la seva arquitectura com el seu gran jardí senyorial amb escultures.

excursions a Perafita amb nens i nenes

També trobem l’església de Sant Pere de Perafita, d’estil barroc. Si passeu pel davant, no us perdeu els detalls de la seva façana!

excursions a Perafita amb nens i nenes

 

➡ Troba totes les excursions del Lluçanès AQUÍ

 

Informació i imatges cedides pel Consorci del Lluçanès.