EXCURSIONS A ORISTÀ AMB NENS I NENES

excursions a Oristà amb nens i nenes

Totes les rutes i excursions per fer a Oristà amb nens i nenes!

El Lluçanès és una comarca plena d’història i molta natura, i Oristà n’és un bon exemple de tot això. De fet, aquest nucli de població amaga un gran patrimoni i història i una natura plena de paisatges boscosos i ramaders pels quals es poden fer rutes ideals. Per això, des de Sortir amb nens us expliquem totes les excursions per fer a Oristà amb nens i nenes. Cordeu-vos bé les sabates, comencem!

excursions a Oristà amb nens i nenes

Excursió pels voltants d’Oristà amb nens i nenes

Aquesta és una de les rutes amb més facilitat per fer amb els més petits de la casa, i és que aquesta ruta té una distància de 3,7 km que es pot fer en només una hora. I, el millor de tot, amb només 60 m de desnivell acumulat! Raó per la qual és una excursió perfecta per fer en família.

excursions a Oristà amb nens i nenes

Aquesta ruta circular que ens mostra Oristà i els seus voltants comença i acaba a la plaça de Catalunya. Des d’aquest punt, sortim del nucli de població pel nord seguint les franges grogues horitzontals fins a arribar just al costat de la Riera Gavarresa.

Els camins són estrets i no estan asfaltats, però paga la pena! Al nostre costat tenim sempre la Riera Gavarresa, un passeig ben agradable amb molta ombra per gaudir sense calor. En un punt del riu, creuem a través de passeres de roca i seguim en direcció sud fins a arribar al costat de la masia La Quintana.

excursions a Oristà amb nens i nenes

Quan arribem a la masia, tornem una mica enrere per seguir cap al Calvari i gaudir de les vistes d’Oristà. Seguim en direcció cap al poble fent una petita parada a la Font de la Baga, un dipòsit de grans dimensions construït just a les parets de la muntanya i en el que trobem llocs on seure i descansar una mica.

excursions a Oristà amb nens i nenes

Deixem enrere la Font de la Baga i tornem a Oristà pel seu vessant sud fins a arribar novament a la plaça de Catalunya.

➡ Descarregueu-vos tot l’itinerari pels voltants d’Oristà AQUÍ

 
Ruta de Sant Sebastià

Aquesta ruta circular per Oristà i els seus voltants és una mica més llarga que l’anterior, concretament té una distància de 6 km que es pot fer en dues hores. Tot i això, és ben fàcil i perfecta per fer en família!

L’excursió comença i acaba a la plaça de Catalunya. Sortim d’Oristà per endinsar-nos en camins on només ens envolta la natura. De fet, aquesta és una de les rutes amb més diversitat de flora i fauna, on trobem zones de cultiu i zones boscoses on destaca el pi blanc i matollar mediterrani com el romaní, el boix o la farigola. Gaudiu molt de les olors!

excursions a Oristà amb nens i nenes

Continuem amb la Riera Gavarresa al nostre costat, la creuem diversos cops a través de pedres i roques. Aquest és un camí per gaudir del so de l’aigua i de la natura en el seu estat més pur.

Arribem fins al punt més alt de la ruta, l’ermita de Sant Sebastià, on també podrem gaudir del seu mirador des d’on podem observar tot el poble d’Oristà i els seus voltants.

excursions a Oristà amb nens i nenes

Després, continuem de volta al poble per un altre camí seguint les indicacions i fins a tornar al nostre punt d’inici i final.

➡ Podeu consultar la ruta de Sant Sebastià AQUÍ

 

Ruta Carena de la Baga

Aquesta és una altra ruta que ens mostra la part més natural d’Oristà i també del Lluçanès. En aquest cas, es tracta d’una ruta circular de 9,6 km i que es pot fer en dues hores i mitja. El desnivell acumulat és una mica més alt que altres rutes, de 282 m concretament. Tot i això, paga la pena!

És recorregut fàcil, però us recomanem fer aquesta excursió a Oristà amb nens i nenes amb petites parades per descansar i gaudir, beure molta aigua, i portar-se menjar perquè no es faci tan llarg pels més petits de la casa.

El punt d’inici i final d’aquesta ruta és la plaça de Catalunya. Des d’aquest punt, sortim d’Oristà pel seu vessant nord i arribem a l’ermita i mirador de Sant Sebastià i continuem recte seguint el curs del torrent de la Font del Ginebre.

excursions a Oristà amb nens i nenes

Al llarg de la ruta, travessem diferents paisatges típics del Lluçanès, com turons i carenes amb vistes a Oristà i boscos de pi blanc, roures i alzines. Continuem fins a la masia El Verdaguer, la meitat de la nostra ruta, i comencem el camí cap a Oristà seguint el camí i les indicacions.

excursions a Oristà amb nens i nenes

De volta cap a Oristà, passem per “Costa Castell”, on podria haver estat situat el castell d’Oristà. En aquest punt, és molt important no sortir-se del camí marcat per no perdre’ns.

➡  Descarregueu-vos la ruta Carena de la Baga AQUÍ

 

Ruta per Rocaguinarda i Sant Nazari

Aquesta és una de les rutes més exigents i llargues d’Oristà i també de tot el Lluçanès. Tot i això, paga la pena! Ens endinsa al cor del Lluçanès i d’Oristà. Però us la recomanem per a nens i nenes més grans i més acostumats a fer rutes llargues i amb més desnivell. Preparats? Comencem!

excursions a Oristà amb nens i nenes

Aquesta ruta circular té una distància de 20 km i un desnivell acumulat de 500 m. A més a més, es triga unes 5 hores, tot i que si anem amb nens i nenes, és recomanable trigar un parell d’hores més per anar parant a descansar i gaudir de la natura.

El punt d’inici i final d’aquesta excursió és la plaça de Catalunya. Sortim d’Oristà pel seu vessant sud i continuem seguint el curs de la Riera Gavarresa i seguint les indicacions en vermell del camí. Al llarg d’aquesta ruta, travessem gran part de la història d’Oristà així com els seus racons més naturals.

excursions a Oristà amb nens i nenes

Fonts amagades, pujades i baixades que ens permeten gaudir de paisatges increïbles, esglésies romàniques, les històries d’antics bandolers de llegenda i de maquis… Tot això us espera en aquesta ruta! Que, tot i ser llarga, se us farà curta amb tots els indrets per visitar.

excursions a Oristà amb nens i nenes

De fet, un dels punts destacats de la ruta és el Mas Rocaguinarda, on va néixer un dels bandolers més destacats del Lluçanès, Perot Rocaguinarda també conegut com a Perot lo Lladre.

excursions a Oristà amb nens i nenes

Un dels altres punts destacats és Sant Nazari de la Garriga. Una antiga església d’una sola nau i amb un absis semicircular, parada imprescindible de la ruta!

Continuem el camí per camps de cereals, un sotabosc i bosquines de pi blanc, roure i alzines i comencem a pujar de volta cap a Oristà passant ben a prop del cim Puigcoronador. Quan tornem a veure la Riera Gavarresa, seguim en direcció nord fins a arribar novament al poble.

➡  Descarregueu-vos la ruta per Rocaguinarda i Sant Nazari AQUÍ

 

Un passeig per la història i el patrimoni d’Oristà

El poble d’Oristà està ubicat al punt sud de la comarca del Lluçanès i, com ja haureu comprovat, té un una gran varietat de rutes i excursions per fer en família, ja que disposa de grans paratges naturals.

Però la natura no és l’únic element especial d’Oristà, també en destaca la seva història, arquitectura i el seu patrimoni.

Aquest poble ha estat escenari de troballes dels antics ibers, d’estris de pedra dels anys d’entre el 1700 al 1500 aC, conserva joies arquitectòniques com la cripta romana i un petit nucli d’origen medieval.

Alguns d’aquests indrets històrics destacats són l’església de Sant Andreu d’Oristà i la seva cripta. Aquesta església és de l’any 942 i en destaca la seva nau i façana. Pel que fa a la cripta, és una joia del romànic català que es mereix una bona visita.

excursions a Oristà amb nens i nenes

També en destaca l’església de Sant Sebastià. Aquesta construcció de l’any 923 té una única nau que, tot i ser senzilla, ens mostra part de la història del Lluçanès i la seva connexió amb la natura, ja que ofereix unes vistes increïbles dels voltants.

excursions a Oristà amb nens i nenes

Finalment, també trobem l’església de Sant Salvador de Serradellops, situada dins l’antic terme del castell d’Oristà. Aquesta construcció d’una sola nau també conserva un absis semicircular molt propi de l’època.

excursions a Oristà amb nens i nenes

 

➡ Descobriu més excursions a Olost amb nens i nenes AQUÍ

 

Informació i imatges cedides pel Consorci del Lluçanès.