EXCURSIONS A PRATS DE LLUÇANÈS AMB NENS I NENES

excursions a Prats de Lluçanès amb nens i nenes

Descobreix totes les excursions a Prats de Lluçanès per fer en família!

El Lluçanès és una comarca plena de natura, història, patrimoni, rutes i llegendes. De fet, Prats de Lluçanès n’és un bon exemple de localitat que agrupa totes aquestes característiques, entre elles, històries sobre bruixes! Des de Sortir amb nens us expliquem totes les excursions a Prats de Lluçanès per fer amb nens i nenes. Comencem!

excursions a Prats de Lluçanès amb nens i nenes

 

La ruta de la Bruixa Napa

I comencem precisament per una ruta que ens transporta als punts importants de la bruixeria al Lluçanès. Aquesta excursió familiar de 8 km és circular i de dificultat mínima, raó per la qual la podem fer amb nens i nenes! El desnivell acumulat és d’uns 150 m i només trigarem 1.40 h a fer-la sencera, una mica més si parem per gaudir de cada punt històric.

Comencem la nostra ruta a l’Ajuntament de Prats de Lluçanès i sortim pel carrer de Sant Pere, que ens porta a la masia del Grau i a l’església de Sant Pere del Grau. Continuem pel camí que transcorre entre la masia i l’església i en trobar-nos un encreuament de camins, agafem la pista de l’esquerra.

excursions a Prats de Lluçanès amb nens i nenes

A partir d’aquí, entrem en una zona més boscosa on la natura és la protagonista. Una mica més endavant ens trobem amb un dels punts interessants de la ruta, la Cadira d’en Galceran, una gran roca en forma de cadira que, a més a més, ens regala vistes meravelloses de la vall de Merlès.

excursions a Prats de Lluçanès amb nens i nenes

Si seguim pel camí, trobarem una pista a mà dreta que ens endinsa més i més al bosc. No tingueu por! Aquest és el camí correcte. Baixem per un camí amb un pendent amb forta baixada, aneu amb compte en aquest punt. En baixar-la, trobem el Roc Foradat o Roc de la Bruixa Napa, on segons explica la llegenda, Maria Pujol, coneguda com la Bruixa Napa, preparava els seus beuratges.

excursions a Prats de Lluçanès amb nens i nenes

Seguim el nostre camí i arribem a l’ermita de Sant Sebastià, que ens ofereix unes vistes panoràmiques precioses de Prats de Lluçanès. En aquest punt, agafem un camí a mà esquerra en direcció a Les Tres Fonts i continuem la pista fins a arribar novament a Prats de Lluçanès.

➡ Descarregueu-vos tota la ruta de la Bruixa Napa
 

Ruta urbana per Prats de Lluçanès

Aquesta ruta és perfecta per fer amb els nens i nenes més petits! És un recorregut per Prats de Lluçanès i els seus punts històrics més destacats. La ruta és de curta durada i sense cap tipus de desnivell, així que trigarem ben poc a fer-la!

El primer punt és el Cafè d’Orient, construït el 1907 i reconvertit en teatre al 1929. En aquest indret se celebraven balls de gala durant tot el segle XX i projeccions cinematogràfiques. Ben a prop trobem La Farinera, un bon exemple de lloc històric, i és que aquest edifici per cuinar pa va ser cremat pel bàndol republicà durant la Guerra Civil. Avui dia, encara s’hi conserven les màquines.

Els següents punts de la ruta ens porten a L’escorxador, construït el 1908, i Ca l’Andreuet, de principis del segle XX i també conegut com a la farmàcia. Ben a prop toca parar-nos a la Torre Malla, un edifici d’estil modernista construït també a principis del segle XX.

Arribem a la plaça Vella, un indret molt destacat en la vida social i cultural de Prats de Lluçanès. De fet, és on tenen lloc les danses tradicionals de la població, com la Trencadansa i el Contrapàs. A més a més, la plaça Vella és també la ubicació de diversos edificis importants, com Cal Casals i Ca l’Enric.

Les properes parades són la coneguda com a església de la Bona Sort, l’antic temple de Sant Vicenç, i el museu municipal Miquel Soldevila, ubicada a l’antiga residència d’aquest mestre de l’esmalt. Ben a prop continuem per les Tres Fonts, una antiga font pública tant per a la població com per als animals.

excursions a Prats de Lluçanès amb nens i nenes

I parlant de fonts i d’aigua… Seguim la nostra ruta fins a arribar al safareig públic! Un espai que va ser construït el 1911 per tal que la població pogués rentar la roba en un lloc més adient.

excursions a Prats de Lluçanès amb nens i nenes

Arribem a les últimes parades de la nostra ruta urbana per Prats de Lluçanès, començant per Cal Bernat. Aquesta casa és de la segona meitat del segle XVII, i la seva importància ve en ser una de les construccions que van sobreviure als incendis de les tropes felipistes l’any 1714.

Continuem per dos dels llocs més emblemàtics del poble, els principals punts socials, el mercat i l’església parroquial de Sant Vicenç. Feu fotos, entreu i gaudiu!

excursions a Prats de Lluçanès amb nens i nenes

I últim punt de la nostra ruta per tal de conèixer a fons Prats de Lluçanès; Cal Duran. Aquesta casa va ser construïda a mitjans del segle XVIII, i hi destaquen la seva maçoneria de pedra i la torre coronada amb merlets.

➡ Descarregueu-vos tota la ruta urbana per Prats de Lluçanès

 

Ruta de Sant Andreu

Aquesta ruta circular de 5,3 km és ideal per conèixer els voltants de Prats de Lluçanès amb els més petits. El seu desnivell acumulat és de menys de 100 m i, a més a més, ens porta a zones boscoses i amb molta història, com l’església de Sant Andreu de Llanars.

Comencem la nostra ruta a la plaça Nova de Prats de Lluçanès i sortim del poble pel seu vessant oest, pel carrer de Pon i el carrer Resclosa fins a arribar a la carretera de Navàs. Després, continuem per un camí més ample a mà dreta i ens endinsem per zones amb conreus i petits boscos.

excursions a Prats de Lluçanès amb nens i nenes

Arribem al Mas de Sant Sebastià, des d’on podem gaudir d’unes vistes precioses de Prats de Lluçanès i de tota la zona. A continuació, continuem recte pel camí i anem baixant el poc desnivell que trobem fins que arribem al punt central de la nostra ruta; l’església de Sant Andreu de Llanars.

Aquesta és una petita joia romànica del Lluçanès. L’església va ser construïda al segle XII i conserva la seva nau amb absis semicircular. Aprofitem aquesta petita parada per descansar i gaudir d’aquesta construcció històrica.

excursions a Prats de Lluçanès amb nens i nenes

Ara, només queda tornar! Continuem pel camí seguint les indicacions, passem per cases típiques de la zona com Roca del Feliu i Cal Guerxo. Arribem a la carretera i continuem recte en direcció nord fins a arribar novament a Prats de Lluçanès.

➡ Descarregueu-vos tota la ruta de Sant Andreu

 

Ruta de les Tines

La ruta de les Tines ens transporta als costums dels darrers segles a Prats de Lluçanès, ja que aquesta excursió familiar ens mostra les tines en les quals s’emmagatzemaven les glans que servien per engreixar els porcs.

Aquesta ruta és una mica més llarga que les anteriors, de 7,3 km, però amb poc desnivell, ideal per fer en família! A més a més, només trigarem dues hores a fer-la. Preparats?

Podem començar la nostra ruta a la plaça Nova de Prats de Lluçanès, i sortim del poble pel seu vessant oest per endinsar-nos en pistes de sorra seguint sempre les indicacions amb franges grogues i blanques horitzontals.

excursions a Prats de Lluçanès amb nens i nenes

Continuem per aquest camí fins a arribar a la riera del Bassí, la travessem i continuem la ruta seguint el camí cap al sud. Travessem zones boscoses, rouredes, masies i observem també el rastre d’aquestes antigues tines.

excursions a Prats de Lluçanès amb nens i nenes

Arribant al Soler de n’Hug, emprenem la ruta novament cap al nord en direcció a Prats de Lluçanès. Tornem a travessar la riera del Bassí i continuem recte fins a arribar al camí d’inici. Girem cap a la dreta i seguim el camí i la carretera fins a arribar novament a Prats de Lluçanès.

➡ Descarregueu-vos tota la ruta de les Tines

 

Ruta de Santa Eulàlia

La ruta de Santa Eulàlia té una distància de 8 km, es tracta d’una ruta circular apta per a famílies amb nens i nenes petits, ja que el desnivell acumulat és de gairebé 100 m. I, a més, passem per un munt de llocs imprescindibles de Prats de Lluçanès!

Santa Llúcia, Font del Clotet, el Gorg del Molí de Galobardes i Santa Eulàlia de Pardines són els llocs més destacats de la ruta. Comencem!

El nostre punt d’inici és la plaça Nova de Prats de Lluçanès. Sortim del poble pel carrer Major, la plaça Vella i el carrer de la Bona Sort. Sortint del poble, deixem endarrere el barri de la Bonavista i travessem la carretera i ens endinsem en pistes de sorra amb la natura envoltant-nos.

excursions a Prats de Lluçanès amb nens i nenes

Aquest camí encara conserva restes de l’antic recorregut de l’època medieval. Continuem recte fins a arribar a Santa Eulàlia de Pardines a 1,5 km. Aquesta església és d’origen medieval, de fet, es coneix des de l’any 915. Tot i això, d’aquest primer estil romànic no queda gairebé res, ja que l’actual edifici es va construir entre els anys 1790 i 1790 amb un estil neoclàssic.

excursions a Prats de Lluçanès amb nens i nenes

Continuem la ruta baixant fins a arribar a l’antic molí de Galobardes, amb el gorg del Molí de Galobardes just al costat, aprofitem per a descansar i gaudir de l’entorn!

Seguim pel camí que hi ha darrere de la casa del molí i ens desviem primer a mà dreta i tot seguit a mà esquerra, anant en paral·lel a la riera de Bassí fins a arribar a la Font del Clotet. Es tracta d’un gorg circular situat sota una balma i per on cau l’aigua dels recs. Tot un espectacle!

excursions a Prats de Lluçanès amb nens i nenes

Després de refrescar-nos una mica, continuem fins a arribar a un camí més gran que ens porta a la masia de Santa Llúcia on encara es conserva una torre de defensa. Seguim la nostra ruta passant per la torre del Serradet de Sant Antoni al costat de la carretera, i per aquesta mateixa carretera arribem novament a Prats de Lluçanès.

➡ Descarregueu-vos tota la ruta de Santa Eulàlia

 

Ruta de Lurdes

Aquesta excursió amb nens i nenes ens porta fins al Santuari de Lurdes de Prats de Lluçanès, la primera capella de tot l’estat dedicada a la verge de Lurdes. Es tracta d’un itinerari circular de 7,5 km de distància i amb molt poc desnivell, perfecte per gaudir de la natura en família.

Comencem al passeig de Lluçanès i sortim del poble en direcció est seguint les indicacions cap al Santuari de Lurdes. Continuem el camí per la carretera fins que s’acaba la vorera, moment en el qual ens desviem a l’esquerra i agafem el camí de Lurdes. Ben a prop hi trobem la Font de la Bernadeta, i seguim recte gaudint d’unes vistes increïbles fins a arribar a l’ermita de Lurdes.

excursions a Prats de Lluçanès amb nens i nenes

Passem el cementiri i la zona escolar i continuem en direcció a la creu de ferro, seguint el camí pel pont que travessa la carretera girem a mà dreta i ens endinsem en zones boscoses i corriols. Continuem fins a arribar a la casa i l’església del Marçal.

A 200 m girem cap a l’esquerra i arribem a la balma sepulcral del Font Guillera. Uns 700 m després, arribem a un camí més ample i el continuem uns 300 m, moment en el qual ens tornem a desviar per senderó a mà dreta fins a arribar a la Font de les Coves.

Després de la Font de les Coves, continuem per corriols just al costat de camps de conreus i petits arbres. Arribem a un camí ampli que ens torna a portar a la carretera de Lluçà. La travessem i arribem a la Pedra Dreta, després hem de passar novament per un pont que travessa la carretera nova i arribem a la carretera que porta a Prats de Lluçanès. Continuem recte i ja hem arribat!

excursions a Prats de Lluçanès amb nens i nenes

➡ Descarregueu-vos tota la ruta de Lurdes

 

Ruta des de Prats de Lluçanès fins al monestir de Lluçà

Aquest itinerari perfecte per a fer en família connecta Prats de Lluçanès amb el poble veí de Lluçà, més concretament amb el monestir de Santa Maria de Lluçà. Es tracta d’una ruta lineal i no circular que comença a Prats de Lluçanès i acaba al monestir. Tot i això, es pot fer el recorregut d’anada i tornada sense cap problema.

excursions a Prats de Lluçanès amb nens i nenes

La distància és de 6 km amb un desnivell mínim i que podem fer en menys de dues hores si anem parant a descansar i gaudir de l’entorn.

Comencem a la plaça Nova de Prats de Lluçanès i sortim del poble en direcció nord i seguint les indicacions de franges grogues i la senyalització de Petit Recorregut (PR). El camí no té pèrdua! Passem per la Font de les Coves, la Font de Camp de Soler i, finalment, arribem al monestir.

excursions a Prats de Lluçanès amb nens i nenes

➡ Descarregueu-vos tota la ruta des de Prats de Lluçanès fins al monestir de Lluçà

 

Circuit Permanent d’Orientació

I arribem a una ruta que no és una ruta com a tal, sinó 3 rutes! Tres excursions per fer amb nens i nenes a Prats de Lluçanès i els seus voltants.

N’hi ha tres recorreguts diferents segons la dificultat; circuit curt, circuit mitjà i circuit llarg. Tots tres comencen a Santa Eulàlia de Pardines i ens hem de fixar bé en els itineraris marcats.

excursions a Prats de Lluçanès amb nens i nenes

El circuit curt està format per nou fites, amb una distància de 2,8 km i recomanat per a famílies amb nens i nenes de més de 5 anys.

El circuit mitjà està format per 13 fites i són 4,4 km de distància. Recomanat per a famílies amb nens i nenes de 14 anys.

Finalment, el circuit llarg està format per 17 fites i 6 km de distància. Recomanat per a famílies amb nens i nenes de 16 anys o més.

excursions a Prats de Lluçanès amb nens i nenes

➡ Descarregueu-vos totes les rutes del Circuit Permanent d’Orientació

 

 

Si t’agraden les rutes familiars per la natura al Lluçanès, no et pots perdre totes les excursions que es poden fer amb nens i nenes a Perafita. Descobreix-les!

 

Informació i imatges cedides pel Consorci del Lluçanès.