COM ACONSEGUIR QUE ELS FILLS/ES MENGIN DE TOT

Trucs fàcils i idees perquè els nens/es provin nous sabors

Tots els pares i mares entenem com és de difícil tenir un nen/a que és primmirat/a a l’hora de dinar.
Molts són reticents a certes textures o sabors que no els resulten familiars, cosa que dificulta que provin alguna cosa nova. Tot i això, encara que sembli una batalla sense fi, és possible ensenyar als teus fills/es a menjar una gran varietat d’aliments.

Com aconseguir que els fills/es mengin de tot

T’expliquem alguns trucs que t’ajudaran a aconseguir que els nens mengin de tot.

 

La importància del joc

Una de les causes de l’aversió d’alguns nens/es a aliments nous és perquè per a ells és impredictible i senten por. La consistència en sabor i textura dels aliments que coneixen els permet mantenir la zona de confort.

No hi hauria problema a cenyir-se a menjar allò que t’agrada, però pot portar a uns hàbits alimentaris molt limitats. Ja que els nens i les nenes moltes vegades tendeixen a anteposar la comoditat i la familiaritat sobre els nutrients. És important animar-los a obrir la ment i crear il·lusió perquè tastin nous aliments.

Tots hem de menjar varietat de fruites, verdures, proteïnes i cereals, per mantenir una salut i benestar òptims. Aquest procés d’aprenentatge,  pot durar tota la vida.

Com aconseguir que els fills/es mengin de tot

Una manera de fomentar una curiositat sana i estima per nous aliments és afegir un element de diversió i joc a la barreja.

Moltes fites essencials del desenvolupament s’assoleixen mitjançant el joc, ja que ajuda els nens a mantenir l’atenció mentre creen noves destreses.

Pots utilitzar les idees següents com a fonts d’inspiració per fomentar l’obertura mental dels teus fills/es cap a nous aliments i canviar la manera com perceben l’alimentació.

 

Involucra’ls a la cuina

Participar preparant les receptes, o creant els plats, pot incrementar la gana i despertar la seva curiositat pel sabor.

La cuina pot ser molt divertida. I a més, podeu fomentar el vostre interès a combinar sabors i proporciona temps perquè es familiaritzi amb la idea d’un aliment nou.

Depenent de la seva edat, els pots ensenyar a barrejar, remoure, saltar, ratllar o potser fins i tot a tallar alguns aliments nous. Això els ajudarà a familiaritzar-se amb els productes que no coneixen.

Com aconseguir que els fills/es mengin de tot

 

Hort de verdures i herbes

Una gran part del canvi és involucrar els infants en la preparació dels aliments. A banda de la preparació de les receptes a la cuina, podries anar un pas més enllà i crear un petit hort casolà al balcó o jardí, per veure créixer els productes frescos.

Plantes de baix manteniment, com mongetes, patates o herbes aromàtiques, no necessiten gaire esforç. I la collita de pastanaga, enciam o tomàquets cherry els farà molta il·lusió. A més, poden resultar en una gran varietat d’aliments frescos i sans que li faran il·lusió tastar.

  

Planifica els plats de la setmana amb els nens/es

El que pot estar interferint amb les ganes de provar coses noves pot ser l’ansietat que sorgeix de la manca de control. Els nens i nenes volen ser escoltats i compresos i demanar la seva opinió i ajuda amb la planificació dels àpats els podria ajudar a veure el menjar d’una manera diferent i més positiva.

Dedica un temps a parlar amb el teu fill/a sobre quins aliments li agradaria incorporar a les receptes d’aquesta setmana. Això els pot fer una sensació d’autonomia en l’alimentació i els permet preparar-se mentalment i emocionalment per a aliments nous o combinacions noves.

Cómo conseguir que los hijos/as coman de todo

 

Sigues creatiu amb la presentació dels aliments

De vegades, l’únic que cal per convèncer un/a nen/a és tan simple com la presentació visual. Si li dediques una mica de temps, ser enginyós amb la presentació dels plats pot mantenir l’interès del teu fill/a i incrementar-ne el sentit de diversió amb els aliments nous.

Cares somrients de peces fruita i verdura, entrepans d’arc de Sant Martí o un divertit Bento-box Japonès poden afegir un element de creativitat i diversió a cada trobada amb aliments diferents.

 

Menjar temàtic setmanal

Una altra manera de fomentar el seu interès a experimentar amb aliments nous són els àpats temàtics. Els nens poden participar en l’organització i la preparació.

Explorar el món a través de sabors, aliments i textures és una manera divertida per aprendre sobre altres cultures, mentre es va adaptant el paladar. Una nit mexicana, un pícnic francès, un berenar japonès…

L’exposició constant a nous aliments ajudarà el teu fill /a a familiaritzar-se amb textures i sabors estranys. Això canviarà gradualment la seva perspectiva i apreciació per menjar aliments inusuals i diferents combinacions de sabors.

 

Converteix la degustació en un joc

Tot això de “provar coses noves” pot ser un joc. Hi ha moltes maneres, depenent de l’edat del teu fill.
Si el teu fill/a encara és petit/a, podries fer servir targetes d’aprenentatge amb colors i diferents aliments, per decidir el que tastareu demà i per afegir un element de diversió a l’alimentació.

També podeu implementar un sistema de recompenses. Per a cada aliment nou que el teu fill/a prova, afegiu un adhesiu al calendari o la taula. Quan la taula estigui completa, li pots donar una recompensa – alguna cosa relacionada amb el menjar, com un gelat, funciona bé, ja que emfatitza el fet que sigui un extra. Una altra recompensa podria ser una visita al museu de xocolata, a Barcelona.

Per a nens/es una mica més grans, podeu jugar a tastar aliments nous amb els ulls embenats. Prepara una varietat de productes coneguts i nous i, per torns, heu d’endevinar què és el que us han donat a provar. Cal tenir en compte que aquest joc no servirà la seva fi amb nens/es propensos a tenir ansietat amb allò que desconeix. Però pot ajudar a fer divertida l’exploració gastronòmica i assegura unes rialles quan és el teu torn d’embenar-te els ulls a tu.

 

Continua provant

Tractar amb un nen/a primmirat/a pot ser esgotador. És important no llençar la tovallola. Les aversions al menjar són completament normals per als infants de totes les edats, però hi ha maneres de superar aquest comportament frustrant.

Intenta recordar que els nens/es gairebé sempre prefereixen el que coneixen sobre el que desconeixen. Així que, per canviar la seva perspectiva, simplement cal continuar presentant coses noves. Insisteix fins que el teu fill/a confiï que el que hi hagi al seu plat serà deliciós, sense importar quantes vegades ho hagi provat abans.

 

Un treball continu

Al cap i a la fi, canviar el paladar del teu fill requerirà temps i treball constants. Usar la diversió, la creativitat i involucrar-los directament en el cultiu, la cuina i la planificació dels àpats pot ajudar a expandir la seva estimació per diferents aliments.

Amb el temps, cultivaran una relació més saludable provant coses noves i sortint de la seva zona de confort.

 

.


Escrito por: Claudia

Periodista especialista en oci infantil i familiar amb més de 30 anys d'experiència en mitjans.