Sortir amb nens, l'agenda setmanal d'activitats familiars més completa de Catalunya!

EXCURSIÓ AMB NENS AL PANTÀ DE VALLVIDRERA

Un indret tranquil i encisador

La presa del pantà de Vallvidrera es va inaugurar l’any 1864 per subministrar aigua al municipi de Sarrià. Tot i que durant molts anys va estar abandonada, ara s'ha convertit en un espai tranquil per passejar i gaudir del paisatge i de la natura. Un dels millors camins per acedir-hi és des de la plaça de Mina Grott i el camí del pantà.

La Mina Grott és un túnel de gairebé un quilòmetre i mig que connecta el Pantà de Vallvidrera amb la part baixa del barri de Vallvidrera, a prop de l'estació inferior del Funicular de Vallvidrera. Es va construir l'any 1855 per portar l'aigua del pantà fins a l'antic municipi de Sarrià. A principis de segle XX, el jove enginyer Carles Emili Montañés va presentar un projecte per fer un trenet que trasllades als barcelonins que anaven a gaudir de la natura a Collserola.

El 13 de juny de 1908 es va fer el viatge inaugural d'un vagó elèctric que tenia una capacitat per a 36 passatgers. El trajecte durava sis minuts i tenia un preu de 35 cèntims.La instal·lació va deixar de funcionar l'any 1909 i actualment es prohibeix l'accés a la gruta.

Si seguim el camí entre els arbres i abans d'arribar a les escales, veurem un edifici que antigament era la casa del vigilant del pantà. Un edifici rosat que ha estat restaurat.

Les escales ens portaran directament fins el pantà de Vallvidrera. Hi ha un camí circular que dóna tota la volta i que permet fer una passejada tranquil·la.

A banda de ser una gran obra d'enginyeria hidràulica, el pantà de Vallvidrera, obra d'Elies Rogent és un espai per passejar amb família i una oportunitat per descobrir els habitants del pantà:  l'anomenada granota verda, la reineta i els gripauets etc... i descobrir la fauna i flora que l'envolten.

Durant el segle XIX el pantà servia per abastir d’aigua el municipi de Sarrià. Però amb el pas dels anys l’abandonament va deteriorar l’obra i l’embassament d’aigua va desaparèixer.

Està totalment prohibit deixar animals al pantà, ja que la introducció d'altres espècies perjudica greument la fauna i la vegetació autòctona. Per exemple, s'han trobat gambúsies, uns petits peixos originaris de Nord-Amèrica que el que fan és menjar-se els ous i les larves dels amfibis que viuen al pantà com els gripaus, les granotes o les salamandres. Les gambúsies suposen una gran amenaça pels amfibis autòctons!

 
Algunes dades

El pantà té una capacitat de 18.000m3.
La presa data de l'any 1864. Està feta amb obra de maó i té 50 metres de llargària per 3 d’amplada i 15 metres d’alçada.

 

Aquest indret s’ha convertit en un dels llocs més tranquils i ideals per passejar de la Serra de Collserola. Una passarel·la ens permet observar el pantà des d'una altra perspectiva i si ens fixem atentament podrem veure alguns dels animals que viuen dins l'aigua.

 

Si voleu completar l'excursió podeu anar fins l'església de Santa Mª de Vallvidrera, una antiga parròquia esmentada al segle X. Va ser nucli original de Vallvidrera i actualment es pot visitar el cementiri els caps de setmana i dies festius.

 

I podeu acabar el matí a l'àrea de lleure de Santa Mª de Vallvidrera. Hi ha una gran explanada on els nens i nenes podran jugar, córrer i saltar i una zona de pícnic i també un restaurant.

 

 

 

COM ARRIBAR-HI

PANTÀ DE VALLVIDRERA

Per arribar al Pantà i gaudir d’un dels llocs més paradisíacs de la Serra es pot arribar des de l’estació Baixador de Vallvidrera de Ferrocarrils de la Generalitat. L'accés es fa des de la Plaça Mina Grott i el camí del pantà.

També s'hi pot acedir des del carrer Reis Catòlics de Vallvidrera.

 

 

 

 

ÀREA DE LLEURE DE SANTA MARIA DE VALLVIDRERA

L'àrea de lleure es troba al km. 4,7 de la carretera de Sant Cugat a Vallvidrera (BV-1418), a tocar de l’estació Baixador de Vallvidrera dels FFCC de la Generalitat.

 

 

Deixa un comentari

Especifica tota la informació requerida (*) on s'indiqui. El codi HTML no és permès.

Mapa sortides a la natura amb nens

Localitza al mapa les sortides a la natura per fer amb nens
We're loading the markers, please wait a few seconds…

No trobes el que cerques?

Sortides a la natura amb nens

 • CAMÍ DE RONDA DEL FAR DE ROSES A CALA MONTJOI

      Els camins de ronda deuen el seu nom a les rondes o guàrdies que han fet, tradicionalment, les Llegiu-ne més
 • ITINERARIS MEGALÍTICS: DÒLMENS I MENHIRS A ROSES

      Els monuments megalítics són una mostra que la història del poblament en aquest paratge es remunta a milers Llegiu-ne més
 • CAMÍ DE RONDA, DE SANT FELIU DE GUÍXOLS A LA PLATJA DE SANT POL

    Sortim des del Port Marítim i després per un camí ben arranjat, pugem escales amunt, escales avall, anirem passant Llegiu-ne més
 • CAMÍ DE RONDA A SANT ANTONI DE CALONGE

      Descobreix la bellesa del Baix Empordà a Sant Antoni de Calonge. Llegiu-ne més
 • RUTA DE LES SÉNIES A LA FATARELLA

      Una passejada tranquil·la en família. Llegiu-ne més
 • CAMÍ DE RONDA DE S'AGARÓ

    El camí de ronda de s'Agaró connecta la Platja de Sant Pol amb la Cala Sa Conca de S’Agaró. Llegiu-ne més
 • CAMÍ DE RONDA DE PLATJA D'ARO

   La punta rocosa de Platja d'Aro és el punt de partida d'un camí de ronda que comunica amb la platja Llegiu-ne més
 • EXCURSIÓ AMB NENS A MONTBLANC. ERMITA DE SANT JOSEP I CASCADA DE LA VALL.

    Itinerari fàcil, curt i sense desnivell on passarem per conreus de vinya i oliveres, per l'espai de lleure de Llegiu-ne més
 • EL LABERINT DE BLAT DE MORO, A LLEIDA

  Obert! Lleida compta amb el primer laberint de blat de moro.  Té una extensió de 3 hectàrees on trobareu més Llegiu-ne més
 • ELS 4 MIRADORS DE RIPOLL

      Una vila envoltada per 4 cims! Llegiu-ne més
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Subscriu-te al butlletí de sortir amb nens