Sortir amb nens, l'agenda setmanal d'activitats familiars més completa de Catalunya!

EXCURSIÓ AMB NENS AL PANTÀ DE VALLVIDRERA

Un indret tranquil i encisador

La presa del pantà de Vallvidrera es va inaugurar l’any 1864 per subministrar aigua al municipi de Sarrià. Tot i que durant molts anys va estar abandonada, ara s'ha convertit en un espai tranquil per passejar i gaudir del paisatge i de la natura. Un dels millors camins per acedir-hi és des de la plaça de Mina Grott i el camí del pantà.

La Mina Grott és un túnel de gairebé un quilòmetre i mig que connecta el Pantà de Vallvidrera amb la part baixa del barri de Vallvidrera, a prop de l'estació inferior del Funicular de Vallvidrera. Es va construir l'any 1855 per portar l'aigua del pantà fins a l'antic municipi de Sarrià. A principis de segle XX, el jove enginyer Carles Emili Montañés va presentar un projecte per fer un trenet que trasllades als barcelonins que anaven a gaudir de la natura a Collserola.

El 13 de juny de 1908 es va fer el viatge inaugural d'un vagó elèctric que tenia una capacitat per a 36 passatgers. El trajecte durava sis minuts i tenia un preu de 35 cèntims.La instal·lació va deixar de funcionar l'any 1909 i actualment es prohibeix l'accés a la gruta.

Si seguim el camí entre els arbres i abans d'arribar a les escales, veurem un edifici que antigament era la casa del vigilant del pantà. Un edifici rosat que ha estat restaurat.

Les escales ens portaran directament fins el pantà de Vallvidrera. Hi ha un camí circular que dóna tota la volta i que permet fer una passejada tranquil·la.

A banda de ser una gran obra d'enginyeria hidràulica, el pantà de Vallvidrera, obra d'Elies Rogent és un espai per passejar amb família i una oportunitat per descobrir els habitants del pantà:  l'anomenada granota verda, la reineta i els gripauets etc... i descobrir la fauna i flora que l'envolten.

Durant el segle XIX el pantà servia per abastir d’aigua el municipi de Sarrià. Però amb el pas dels anys l’abandonament va deteriorar l’obra i l’embassament d’aigua va desaparèixer.

Està totalment prohibit deixar animals al pantà, ja que la introducció d'altres espècies perjudica greument la fauna i la vegetació autòctona. Per exemple, s'han trobat gambúsies, uns petits peixos originaris de Nord-Amèrica que el que fan és menjar-se els ous i les larves dels amfibis que viuen al pantà com els gripaus, les granotes o les salamandres. Les gambúsies suposen una gran amenaça pels amfibis autòctons!

Algunes dades

El pantà té una capacitat de 18.000m3.
La presa data de l'any 1864. Està feta amb obra de maó i té 50 metres de llargària per 3 d’amplada i 15 metres d’alçada.

Aquest indret s’ha convertit en un dels llocs més tranquils i ideals per passejar de la Serra de Collserola. Una passarel·la ens permet observar el pantà des d'una altra perspectiva i si ens fixem atentament podrem veure alguns dels animals que viuen dins l'aigua.

Si voleu completar l'excursió podeu anar fins l'església de Santa Mª de Vallvidrera, una antiga parròquia esmentada al segle X. Va ser nucli original de Vallvidrera i actualment es pot visitar el cementiri els caps de setmana i dies festius.

I podeu acabar el matí a l'àrea de lleure de Santa Mª de Vallvidrera. Hi ha una gran explanada on els nens i nenes podran jugar, córrer i saltar i una zona de pícnic i també un restaurant.

Pantà de Vallvidrera

Logo

Dades de contacte

Latitud i Longitud: 41.4163468,2.0985076

Més informació

Com arribar-hi

Per arribar al Pantà i gaudir d’un dels llocs més paradisíacs de la Serra es pot arribar des de l’estació Baixador de Vallvidrera de Ferrocarrils de la Generalitat. L'accés es fa des de la Plaça Mina Grott i el camí del pantà.

També s'hi pot acedir des del carrer Reis Catòlics de Vallvidrera.

Àrea de lleure de Santa Maria de Vallvidrera

L'àrea de lleure es troba al km. 4,7 de la carretera de Sant Cugat a Vallvidrera (BV-1418), a tocar de l’estació Baixador de Vallvidrera dels FFCC de la Generalitat.

 

 

 

Mapa sortides a la natura amb nens

Localitza al mapa les sortides a la natura per fer amb nens
We're loading the markers, please wait a few seconds…

No trobes el que cerques?

Sortides a la natura amb nens

 • EXCURSIONS AMB NENS AL PARC NATURAL DEL MONTNEGRE I CORREDOR

  EXCURSIONS AMB NENS AL PARC NATURAL DEL MONTNEGRE I CORREDOR El Parc el Montnegre i el corredor organitza itinerairs guiats per sortir amb nens per conèixer el patrimoni cultural i Llegiu-ne més
 • ACTIVITATS FAMILIARS AL PORTAL DEL MONTSENY

  ACTIVITATS FAMILIARS AL PORTAL DEL MONTSENY Amb l’ajuda del GPS, us podreu endinsar en una divertida aventura per descobrir i conèixer alguns dels principals elements que Llegiu-ne més
 • PANTÀ DE MOIÀ, AL MOIANÈS

  PANTÀ DE MOIÀ, AL MOIANÈS El pantà es troba molt a prop de Moià i és un espai molt agradable per fer una petita passejada. Llegiu-ne més
 • CAMÍ DE RONDA DEL FAR DE ROSES A CALA MONTJOI

  CAMÍ DE RONDA DEL FAR DE ROSES A CALA MONTJOI Els camins de ronda deuen el seu nom a les rondes o guàrdies que han fet, tradicionalment, les patrulles, resseguint Llegiu-ne més
 • EL DIP DE JOAN PERUCHO, AL BAIX CAMP

  EL DIP DE JOAN PERUCHO, AL BAIX CAMP Excursió per fer en família al Baix Camp! Llegiu-ne més
 • DE VILANOVA D'ESCORNALBOU A LES ERMITES AMB NENS, AL BAIX CAMP

  DE VILANOVA D'ESCORNALBOU A LES ERMITES AMB NENS, AL BAIX CAMP Excursió per fer amb nens des de Vilanova d'Escornalbou fins a les ermites de la Mare de Déu de la Llegiu-ne més
 • VOLCÀ DE MONTSACOPA, A OLOT, A LA GARROTXA

  VOLCÀ DE MONTSACOPA, A OLOT, A LA GARROTXA El volcà de Montsacopa es troba Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, a Olot i és el Llegiu-ne més
 • EL LABERINT DE BLAT DE MORO, A LLEIDA

  EL LABERINT DE BLAT DE MORO, A LLEIDA TANCAT! Lleida compta amb el primer laberint de blat de moro.  Té una extensió de 3 hectàrees on trobareu més Llegiu-ne més
 • CAMÍ DELS ESPADATS DE L'ANGUERA - PIRA

  CAMÍ DELS ESPADATS DE L'ANGUERA - PIRA Excursió indicada per a fer-la en família i que segueix el curs del riu Anguera. És un passeig pels imponents Llegiu-ne més
 • LA MUNTANYA DE SANTA BÀRBARA, A HORTA DE SANT JOAN

  LA MUNTANYA DE SANTA BÀRBARA, A HORTA DE SANT JOAN Excursió de 2 quilòmetres per a nens i nenes a partir de 5 anys. Excursió planera per fer en famíia Llegiu-ne més
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Subscriu-te al butlletí de sortir amb nens