Sortir amb nens, l'agenda setmanal d'activitats familiars més completa de Catalunya!

EXCURSIÓ AMB NENS AL PANTÀ DE VALLVIDRERA

Un indret tranquil i encisador

La presa del pantà de Vallvidrera es va inaugurar l’any 1864 per subministrar aigua al municipi de Sarrià. Tot i que durant molts anys va estar abandonada, ara s'ha convertit en un espai tranquil per passejar i gaudir del paisatge i de la natura. Un dels millors camins per acedir-hi és des de la plaça de Mina Grott i el camí del pantà.

La Mina Grott és un túnel de gairebé un quilòmetre i mig que connecta el Pantà de Vallvidrera amb la part baixa del barri de Vallvidrera, a prop de l'estació inferior del Funicular de Vallvidrera. Es va construir l'any 1855 per portar l'aigua del pantà fins a l'antic municipi de Sarrià. A principis de segle XX, el jove enginyer Carles Emili Montañés va presentar un projecte per fer un trenet que trasllades als barcelonins que anaven a gaudir de la natura a Collserola.

El 13 de juny de 1908 es va fer el viatge inaugural d'un vagó elèctric que tenia una capacitat per a 36 passatgers. El trajecte durava sis minuts i tenia un preu de 35 cèntims.La instal·lació va deixar de funcionar l'any 1909 i actualment es prohibeix l'accés a la gruta.

Si seguim el camí entre els arbres i abans d'arribar a les escales, veurem un edifici que antigament era la casa del vigilant del pantà. Un edifici rosat que ha estat restaurat.

Les escales ens portaran directament fins el pantà de Vallvidrera. Hi ha un camí circular que dóna tota la volta i que permet fer una passejada tranquil·la.

A banda de ser una gran obra d'enginyeria hidràulica, el pantà de Vallvidrera, obra d'Elies Rogent és un espai per passejar amb família i una oportunitat per descobrir els habitants del pantà:  l'anomenada granota verda, la reineta i els gripauets etc... i descobrir la fauna i flora que l'envolten.

Durant el segle XIX el pantà servia per abastir d’aigua el municipi de Sarrià. Però amb el pas dels anys l’abandonament va deteriorar l’obra i l’embassament d’aigua va desaparèixer.

Està totalment prohibit deixar animals al pantà, ja que la introducció d'altres espècies perjudica greument la fauna i la vegetació autòctona. Per exemple, s'han trobat gambúsies, uns petits peixos originaris de Nord-Amèrica que el que fan és menjar-se els ous i les larves dels amfibis que viuen al pantà com els gripaus, les granotes o les salamandres. Les gambúsies suposen una gran amenaça pels amfibis autòctons!

 
Algunes dades

El pantà té una capacitat de 18.000m3.
La presa data de l'any 1864. Està feta amb obra de maó i té 50 metres de llargària per 3 d’amplada i 15 metres d’alçada.

 

Aquest indret s’ha convertit en un dels llocs més tranquils i ideals per passejar de la Serra de Collserola. Una passarel·la ens permet observar el pantà des d'una altra perspectiva i si ens fixem atentament podrem veure alguns dels animals que viuen dins l'aigua.

 

Si voleu completar l'excursió podeu anar fins l'església de Santa Mª de Vallvidrera, una antiga parròquia esmentada al segle X. Va ser nucli original de Vallvidrera i actualment es pot visitar el cementiri els caps de setmana i dies festius.

 

I podeu acabar el matí a l'àrea de lleure de Santa Mª de Vallvidrera. Hi ha una gran explanada on els nens i nenes podran jugar, córrer i saltar i una zona de pícnic i també un restaurant.

 

 

 

COM ARRIBAR-HI

PANTÀ DE VALLVIDRERA

Per arribar al Pantà i gaudir d’un dels llocs més paradisíacs de la Serra es pot arribar des de l’estació Baixador de Vallvidrera de Ferrocarrils de la Generalitat. L'accés es fa des de la Plaça Mina Grott i el camí del pantà.

També s'hi pot acedir des del carrer Reis Catòlics de Vallvidrera.

 

 

 

 

ÀREA DE LLEURE DE SANTA MARIA DE VALLVIDRERA

L'àrea de lleure es troba al km. 4,7 de la carretera de Sant Cugat a Vallvidrera (BV-1418), a tocar de l’estació Baixador de Vallvidrera dels FFCC de la Generalitat.

 

 

Deixa un comentari

Especifica tota la informació requerida (*) on s'indiqui. El codi HTML no és permès.

Mapa sortides a la natura amb nens

Localitza al mapa les sortides a la natura per fer amb nens
We're loading the markers, please wait a few seconds…

No trobes el que cerques?

Sortides a la natura amb nens

 • EL COLLET DE LES BARRAQUES, A RIBES DE FRESER

  El Collet de les Barraques ens ofereix unes vistes espectaculars de la Serra de Montgrony. Us proposem una passejada per Llegiu-ne més
 • EXCURSIÓ PER SORTIR AMB NENS VALENTS PEL TÚNEL DE MONCLAR

    Si voleu viure un aventura impactant i emocionant us heu d'apuntar a l'excursió a peu pel Túnel de Montclar. Llegiu-ne més
 • ITINERARIS MEGALÍTICS: DÒLMENS I MENHIRS A ROSES

      Els monuments megalítics són una mostra que la història del poblament en aquest paratge es remunta a milers Llegiu-ne més
 • ACTIVITATS A LA MUNTANYA D'ALINYÀ

  T'imagines un voltor negre, un aufrany o un trencalòs a poca distància? Llegiu-ne més
 • LA CAPÇALERA DEL RIU SIURANA, AL BAIX CAMP

      Excursió per sortir amb nens al Baix Camp des del poble de la Febró on neix el riu Llegiu-ne més
 • ELS ESPAIS NATURALS DEL DELTA DEL LLOBREGAT

    El delta del Llobregat, format per una extensa plana de 98 km2, entre el massís del Garraf i Montjuïc, Llegiu-ne més
 • EXCURSIÓ AMB NENS A L’ESTANY DEL REMOLAR I LA MARESMA DE LES FILIPINES, AL DELTA DEL LLOBREGAT

    Espais Naturals del Delta del Llobregat. Proposta per passar un matí en família descobrint un espai natural molt ric, Llegiu-ne més
 • ELS AIGUAMOLLS DE L'EMPORDÀ

  Des de El Cortalet fins al Mas del Matà i a la Platja de les Llaunes. Un itinerari que ens Llegiu-ne més
 • ACTIVITATS FAMILIARS AL PORTAL DEL MONTSENY

  Amb l’ajuda del GPS, us podreu endinsar en una divertida aventura per descobrir i conèixer alguns dels principals elements que Llegiu-ne més
 • EL DIP DE JOAN PERUCHO, AL BAIX CAMP

      Excursió per fer en família al Baix Camp! Llegiu-ne més
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Subscriu-te al butlletí de sortir amb nens