VISITA UNA GRANJA D’OVELLES

Visita, tast i taller!

Mas Marcè és una granja d’ovelles de l’Empordà (Siurana d’Empordà) on s’hi elaboren formatges i recuits de llet d’ovella (100% ecològic). T’expliquen i pots veure com es fan!

Des de l’any 2011 obren les portes de la granja per explicar i donar a conèixer qui son, com treballen i quin és el seu producte final.


PUBLICITATOfereixen un ampli ventall d’activitats per fer en família, amb amics, en grup, amb gent de la tercera edat o amb escolars (prèviament a la seva visita, se’ls envia un dossier perquè puguin explicar-ho a l’escola).

La visita a les instal·lacions es pot fer en català, castellà, anglès i rus. Cal fer reserva prèvia com a mínim 24 hores. Grups reduïts!

Novetat! Donar el biberó a les ovelles!

.

La visita sempre acaba quan els petits pinten el dibuix d’un xaiet amb llana.

La visita en família

La visita guiada comença amb la visita a l’obrador on pots veure com elaboren el formatge i els recuits de llet d’ovella. De la part de l’obrador (que es pot veure a través d’un vidre) es passa a la sala de munyir, i d’aquí al corral on els més petits podran veure i tocar un xai petit de poques setmanes de vida.

Després es fa un recorregut pels camps on pasturen les ovelles  s’arriba fins una bassa on ens explicaran com funcionen la depuradora i les plaques solars.

I ja de tornada, es fa un tastet de 5 formatges, recuit, iogurt, vi de l’Empordà, aigua i un tall de pa amb Oli de Mas Marcè.

Al final de la visita es pot escollir fer algun dels següents tallers:

Taller de llana

Us ensenyaran a cardar i filar la llana i després es pot escollir fer una bola de sabó o bé un dibuix d’una ovella que s’haurà de decorar amb llana.

Taller de mató

Un explicaran com elaborar un mató (amb la llet d’ovella, quall herba col…) i després, cadascun dels assistents, en prepararà un i se l’emportarà a casa

Tastet de làctics

Fareu el tastet de formatges acompanyat de vi jove de la Denominació d’Origen Empordà

L’ESQUILADA A MAS MARCÈ (activitat temporal)

Al mes de maig i al mes d’octubre (només uns dies en concret) es fa una activitat que és l’esquilada. No és com la visita convencional sinó que es dóna la benvinguda, es va directament al corral (on hi ha els esquiladors), s’agafa (per grups) la llana directament de les ovelles, es posa en cistells, es va a la riera a netejar-la, seguidament a secar-la i després, s’acaba amb un tast de formatges.

Trobada i benvinguda a Mas Marcè. Escollireu una cistella i anireu fins al corral. Allà hi haurà l’esquilador treballant amb les ovelles. Un dels responsables de la granja us explicarà el procediment i, per grups, anireu entrant al costat de les ovelles.

Allà escollirem la llana més adequada i millor per poder-la posar a la cistella.

Seguidament, podreu pujar sobre una saca on hi ha quantitats de llana per tal de poder-la trepitjar amb els peus.

Després anireu camintant fins a la riera i allà netejareu la llana.

Després de deixar-la ben neta, la possareu a assecar, i a cardar i filar.

Acaba la jornada amb un tast de formatges, recuit, iogurt, vi de l’Empordà, aigua, un tallet de pa amb Oli de Mas Marcè.

  • Preus: De 0 a 2 anys gratuït, infants de 3 a 11 anys 6 € i joves a partir de 12 anys 11 €
  • Informació i reserves: visites@peraladamasmarce.com
    972 52 51 99/ 972 53 80 03 / 674 076 691
  • Grups reduïts.
  • Durada: 2 hores i 30 minuts
  • Lloc: Granja Mas Marcè- Siurana d’Empordà

I també pots venir amb l’escola!

A Mas Marcè pots venir amb la classe.

Un dels principals objectius de Mas Marcè/ Ecolàctics Peralada és fer pedagogía en el consum de productes de qualitat, sans, ecològics i sobretot en com és el treball, del dia a dia, d’una granja.

És per aquest motiu que any rere any, durant tota l’any, tenim les visites d’escolars d’arreu de Catalunya.

En què consisteixen:

El dia que reservem per escoles no agafem a ningú més.

Arribada amb autocar a la granja i seguidament, abans de començar, esmorzen el que porten de casa.

Un cop han esmorzat, comencem la visita guiada: visitem la munyidora, anem al corral, allà donem palla a les ovelles i agafem un xaiet petit de només unes setmanes de vida

Seguidament, abans de tornar sota el porxo o l’aula, anem a visita una petita bassa on hi ha unes oques i uns ànecs.

*Durant la visita es fa èmfasis en què és la vida a la granja: el pastor, pasturar, la palla, el corral, els gossos del pastor…*

Un cop hem finalitzat, és el moment de fer el taller. Es pot escollir entre taller de mató o talla de llana.

Taller de llana.

Els ensenyem a fer una bola de llana que s’emporten a casa. Els posem uns bols d’aigua amb sabó -fa de cola- i amb un trosset de llana seca van fent la bola del tamany que ells prefereixen.

A més, se’ls ensenya que és cardar la llana i filar-la.

Taller de mató.

Els ensenyem com hem bullit la llet, com preparem el quall (herbacol) i com el tirem dins la llet. Un cop ha quallat, se’ls ensenya com es talla i com es cola el xerigot.

Cadascun d’ells tindrà una tarrina en la qual hi faran el seu propi mató que, més tard quan marxin, s’emportaran cap a casa.

Si es decideix quedar-se a dinar a Siurana, hi ha l’opció de fer-ho en el Centre Cívic Municipal (podran utilitzar els lavabos i és cobert en cas de pluja).

Si es vol fer activitat a la tarda es pot fer tranquil·lament. Són bastantes les escoles d’arreu de Catalunya que venen i per tant, ens adaptem a les seves necessitats.

NOVETATS!

Ruta per les dues granges

Pels amants de la natura, a partir del mes de juny, es fa una passejada per les dues granges. Veureu el procés d’elaboració de Mas Marcè fareu un tast de formatges al costat de la granja de Làctics Peralada i sota les oliveres centenàries.

Es pot alimentar un xaiet acabat de néixer.

Alguns dels xais lletó neixen i al poc temps (durant la seva alimentació) es queden orfes. El pastor i els seus ajudants, diàriament els donen biberons de llet de les ovelles perquè puguin creixer igual que la resta. Proposem que ens ajudeu en aquesta bonica tasca.

Vine amb nosaltres i sigues tú qui li donguis el seu aliment.

 MÉS INFORMACIÓ

Mas Marcè

C/ Ribera, 517469 Siurana d’Empordà (Alt Empordà- Girona)

Comarca:

Alt Empordà
Latitud i Longitud:
42.2111510, 2.994149
Mòbil:
674 07 66 91
E-mail:
visites@peraladamasmarce.com
Web:
http://www.masmarce.com/?#

Més informació

  • Regala una visita guiada a Mas Marcè
..
  • Visita la granja en família o amb l'escola!
.

.